Μετέωρο το πλάνο αποκλιμάκωσης-Αγώνας δρόμου για θωράκιση των πολιτών

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα σκαμπανεβάσματα των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας των τελευταίων ημερών, αφού μετά την έκρηξη  της Παρασκευής όπου καταγράφηκαν 705 νέα περιστατικά, στην ανησυχία ήρθε να προσθέσει και η χθεσινή ημέρα όπου εντοπίστηκαν 565. 

Τις πρώτες πέντε ημέρες του Απριλίου διαγνώστηκαν 2,414 νέα κρούσματα, αριθμός πολύ υψηλός που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει αντίκτυπο και στις νοσηλείες. 

Με δεδομένη την επιβάρυνση των τελευταίων ημερών, τίθεται εν αμφιβόλω ο οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης. Οι επιστήμονες κατά την καθορισμένη τους τηλεδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί απόψε, θα θέσουν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αρχίσουν τη συζήτηση για τις εισηγήσεις που πρέπει να ετοιμάσουν μέχρι τα τέλη Απριλίου. 

«Θα συζητήσουμε τα νεότερα δεδομένα σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα, θα δούμε αναλυτικά στοιχεία από την ιχνηλάτηση, για να ξέρουμε που πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας από δω και πέρα και θα δούμε και το θέμα τέθηκε από το Υπουργικό την περασμένη εβδομάδα, για ενδεχόμενη επαναξιολόγηση των χαλαρώσεων στο τέλος του Απρίλη», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Αρχή θα γίνει με τους χώρους λατρείας, αφού τα μέλη της ΣΕΕ θα εξετάσουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους, προκειμένου να διαφανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για παροχή κάποιων χαλαρώσεων, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Έχουμε αναλάβει μία πρωτοβουλία με μέλη της Επιτροπής, ώστε να εξετάσουμε τα πρωτόκολλα λειτουργίας των χώρων λατρείας για κάποιες εισηγήσεις για βελτίωση της λειτουργίας τους, ειδικά ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας», σημείωσε ο κ. Τσιούτης, προσθέτοντας πως όλα τα πρωτόκολλα θα επανεξεταστούν και θα βελτιωθούν «ώστε η λειτουργία των χώρων αυτών, να μπορεί να συνεχίζεται με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα πάντως, η πρόθεση είναι να αυξηθεί και ο αριθμός των παριστάμενων σε σπίτια, κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα. Το Μάιο εξάλλου, όταν θα έχει προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, θα δοθούν επιπρόσθετες χαλαρώσεις. Ήδη έχει ανακοινωθεί πως στις 17 Μαΐου θα μπορούν να τελούνται γάμοι και άλλες εκδηλώσεις, ενώ εντός του ίδιου μήνα αναμένεται να επιτραπεί σε άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, να διαμένουν σε ξενοδοχεία.

«Στους γάμους ανακοινώθηκε ημερομηνία. Τα υπόλοιπα θέματα είναι ζητήματα που θα συζητηθούν για να τεθεί, εάν γίνεται ένα χρονοδιάγραμμα, αν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Δεν έχουμε όμως καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο», υπέδειξε ο κ. Τσιούτης.

Μάχη με το χρόνο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου προκειμένου να θωρακιστούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες, σε μία περίοδο που η μάχη με την πανδημία βρίσκεται ίσως στο πιο κομβικό της σημείο. Η κατάσταση παραμένει οριακή, ωστόσο η ελπίδα είναι πως με την αύξηση των εμβολιασμών, θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αυτή την εβδομάδα, γίνεται ένα σημαντικό βήμα, αφού στη μάχη ρίχνονται πέραν των 60 χιλιάδων δόσεων των εμβολίων. Από αύριο θα ανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού για τους άνω των 61 ετών και εκτιμάται ότι μέχρι την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναλόγως της ζήτησης, θα αρχίσουν να διατίθενται ραντεβού για άτομα άνω των 57 ή 58 χρόνων. Παράλληλα θα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει μέχρι τέλος Απριλίου περίπου 270,000 δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια. Σύμφωνα με το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, την πιο πάνω περίοδο θα λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στον γενικό πληθυσμό, καλύπτοντας την ηλικιακή ομάδα των 45 ετών και άνω.

Μέχρι και τις 3 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, έγιναν 161.526 εμβολιασμοί. Οι 114.660 αφορούσαν στη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 46.866 στη λήψη και των δύο δόσεων. Την πρώτη δόση έλαβαν και 6.374 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, 521 κλινήρη άτομα, ενώ άρχισε ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές όπως τις Κεντρικές Φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΔΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας