Εντείνονται οι φωνές για το πρόγραμμα των Παγκύπριων-Ετοιμάζουν εισηγήσεις οι γονείς

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα στην παιδεία, αφού μόλις κλείσει ένα μέτωπο, ανοίγει καινούργιο. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται το πρόγραμμα των επικείμενων Παγκύπριων Εξετάσεων, με τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν λόγο για μη λειτουργικό σχεδιασμό, που προκαλεί αχρείαστο άγχος στους μαθητές.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που είχε στόχο να ξεκαθαρίσει την εικόνα, όσον αφορά στη διαμόρφωση του προγράμματος, είχε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού κανένας δεν έμεινε ικανοποιημένος με την εν λόγω τοποθέτηση. Το Υπουργείο Παιδείας, συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι εξετάσεις εκτείνονται σε διάστημα 22 ημερών, ενώ όσον αφορά στις εξετάσεις για τη θετική κατεύθυνση «για τις οποίες έχουν ακουστεί σχόλια, σημειώνεται ότι αυτές αφορούν εξετάσεις σε πέντε μαθήματα που διεξάγονται μέσα σε χρονικό διάστημα είκοσι ημερών».

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά την εν λόγω τοποθέτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα, που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα, ως απόδειξη, υπέδειξαν ότι οι μαθητές θα εξετασθούν σε πέντε δύσκολα μαθήματα του κλάδου, μέσα σε εννέα μόνο μέρες.

Οι οργανωμένοι γονείς έχουν δεχθεί σωρεία παραπόνων, τόσο από μέλη της Συνομοσπονδίας, όσο και από μαθητές, που επηρεάζονται άμεσα από το πρόγραμμα. Μάλιστα, ετοιμάζουν σειρά με παρατηρήσεις, τις οποίες θα μελετήσουν, ώστε να ετοιμάσουν δικές τους εισηγήσεις και να τις καταθέσουν, εντός των επόμενων ημερών, στο Υπουργείο Παιδείας.

«Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μια ανομοιομορφία για κάποιους κλάδους. Για παράδειγμα, όσα παιδιά θα εξεταστούν σε μαθήματα του κλασσικού κλάδου, έχουν την άνεση του χρόνου, για να προετοιμαστούν. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τα παιδιά του πρακτικού και των θετικών επιστημών, αφού θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Πρόβλημα, στο μεταξύ αντιμετωπίζουν και οι μαθητές του εμπορικού κλάδου, οι οποίοι θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις δύο μέρες συνεχόμενα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι θα εξεταστούν σε δύο μαθήματα την ίδια ημέρα. Μάλιστα, οι οργανωμένοι γονείς ρίχνουν τα βέλη τους προς το Υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας πως είδαν το πρόγραμμα από τα ΜΜΕ και δεν προηγήθηκε διάλογος.

«Όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν δινόταν ένα προσχέδιο των εξετάσεων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως γίνεται κάθε χρόνο, για να το μελετήσουμε, να καταθέσουμε εισηγήσεις και στο τέλος είχαμε ένα λειτουργικό πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν διαβάσει από πριν, αλλά θα πρέπει να προσμετρήσουν οι συνθήκες της πανδημίας και το άγχος τους. Δεν πρέπει να τους δημιουργούμε περισσότερο, αφού ξέρουμε ότι απώτερος στόχος όλων των παιδιών είναι να διεκδικήσουν μία θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό».

Ο κ. Διονυσίου σημείωσε πως ανάμεσα στα μέλη τους υπάρχουν ακαδημαϊκοί και σύμβουλοι σπουδών, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να καταγράψουν εισηγήσεις, που θα είναι λειτουργικές, ώστε να τις παραδώσουν στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό που θα ζητήσουν είναι να παραταθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων για λίγες ημέρες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo