Το τεστ αντοχής με την πανδημία, η ανησυχία για το τρίτο κύμα και η ελπίδα

Με τις ελπίδες να εναποτίθενται στους εμβολιασμούς, που θα ανεβάσουν αισθητά ρυθμούς από αυτήν την εβδομάδα, συνεχίζεται η μάχη με την πανδημία. Μια μάχη αντοχής, που εκτιμάται πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει κερδηθεί και θα επιτευχθεί η επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

Εν τω μεταξύ ωστόσο, το τρίτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει την επιθετική πορεία του και στη χώρα μας και η ευχή είναι η τελευταία αύξηση κρουσμάτων και ποσοστού θετικότητας, να αποτελεί την κορύφωσή του. Μόνο τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Απριλίου, καταγράφηκαν 1,849 νέα περιστατικά, αριθμός πολύ υψηλός που έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό.

Η ανησυχία είναι διάχυτη στο Υπουργείο Υγείας και ανάμεσα στους επιστήμονες, που θα επιχειρήσουν αυτή την εβδομάδα να διαπιστώσουν πού οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων καθώς και η εκτόξευση περιστατικών την περασμένη Παρασκευής, που κτύπησε και το καμπανάκι κινδύνου.

Λόγω των χαλαρώσεων και της αύξησης των επαφών τις τελευταίες εβδομάδες, αναμενόταν αύξηση περιστατικών, ωστόσο όχι τόσο απότομη όπως καταγράφεται κάποιες ημέρες. Είναι γι’ αυτό το λόγο που θα συζητηθεί κατά πόσον πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση μέτρων και πρωτοκόλλων, με δεδομένο ότι πολλές από τις μεταδόσεις είναι σε χώρους εργασίας.

Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί αποτύπωση των προηγούμενων χαλαρώσεων και όχι αυτών που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, η επίπτωση των οποίων θα διαφανεί μέχρι τα μέσα του μήνα.

Σε αυτό το στάδιο πάντως δεν γίνεται συζήτηση για λήψη έκτακτων μέτρων, αφού αν και συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, εάν η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, που έχουν σχεδιασμό για 400 κλίνες covid, τείνει να γίνει ασφυκτική, τότε θα επανέλθει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επαναφοράς περιορισμών.

Πάντως χθες οι νοσηλείες ξεπέρασαν και πάλι τις 200, έπειτα από μία εβδομάδα όπου είχαν σταθεροποιηθεί. Σε έξι δημόσια νοσηλευτήρια, νοσηλεύονται 210 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 48 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Αυξήθηκαν μάλιστα σε 24 οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καινούργια ραντεβού για εμβολιασμό από τη Δευτέρα-Ποια ομάδα του πληθυσμού αφορούν

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ ανοικτή θα είναι από τις 8 το πρωί μέχρι και αύριο στις 7 το βράδυ, η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα που κάνουν ενεργό χρήση βιολογικών παραγόντων ή άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Το ραντεβού που θα διευθετηθεί θα μπορεί να επαναπρογραμματιστεί για τον ίδιο τύπο εμβολίου, αν κριθεί απαραίτητο για ιατρικούς λόγους, από τον θεράποντα ιατρό τους, με κατάλληλη αιτιολόγηση.

Διαθέσιμα είναι 5,891 ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca.

Για τεχνικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε οι ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες κατόπιν αιτήματος και ονομαστικής έγκρισης από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, θα μπορούν να εξασφαλίσουν ραντεβού για εμβολιασμό σε επόμενο άνοιγμα της Πύλης Εμβολιασμού. Διαφορετικού χειρισμού και ενημέρωσης στη συνέχεια θα τύχουν και οι ασθενείς σε συνεχείς και ψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών.

Μέχρι και τις 3 Απριλίου, έγιναν 161,526 εμβολιασμοί. Οι 114,660 αφορούν τη χορήγηση της πρώτης δόσης και 46,866 αφορούν τη λήψη και των δύο δόσεων. Την πρώτη δόση έλαβαν 6,374 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, 521 κλινήρη άτομα, ενώ άρχισε ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές και έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 158 άτομα στις Κεντρικές Φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας