Δυσαρέσκεια Θεοπέμπτου για καθυστέρηση κατάθεσης νομοσχεδίου για περιορισμό χρήσης πλαστικών

Σε εφαρμογή τίθεται από το καλοκαίρι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα περιορίσει περίπου 10 πλαστικά είδη μιας χρήσης στην αγορά. Δυστυχώς, ανέφερε, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου παρά το γεγονός ότι έπρεπε η εφαρμογή της οδηγίας να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι, εμείς ακόμα στην Βουλή δεν έχουμε πάρει το σχετικό νομοσχέδιο για να το συζητήσουμε και να το ψηφίσουμε και απ’ ό,τι φαίνεται θα καθυστερήσουμε στην εφαρμογή περιβαλλοντικών νομοθεσιών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου συμμετείχε σε εκδήλωση στην Πλατεία Ευρώπης στην Λάρνακα όπου διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την άγρια ζωή της Κύπρου και δόθηκαν βιοδιασπώμενα γάντια για συλλογή των ακαθαρσιών των σκύλων. Τα γάντια-σακουλάκια τα σχεδίασαν και κατασκεύασαν μαθητές του Λυκείου Αραδιππου στο πλαίσιο του προγράμματος "junior achivement 2021".

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε πως «σήμερα είμαστε εδώ στις Φοινικούδες και κάνουμε διανομή γαντιών τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και τα κατασκεύασαν μαθητές του Λυκείου Αραδίππου».

Τα βιοδιασπώμενα γάντια είναι αυτά που φαίνονται σαν πλαστικά αλλά όταν πάνε στην φύση διασπώνται χωρίς να μένει κατάλοιπο ανέφερε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και πρόσθεσε πως πρέπει  να δίνουμε σημασία σε αυτά τα υλικά αυτή την εποχή, γιατί μπαίνει σε εφαρμογή από φέτος το καλοκαίρι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα περιορίσει περίπου 10 πλαστικά είδη μιας χρήσης στην αγορά.

Δυστυχώς, ανέφερε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, «παρά το γεγονός ότι έπρεπε η εφαρμογή της οδηγίας να είναι το καλοκαίρι εμείς ακόμα στην Βουλή δεν έχουμε πάρει ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο για να το συζητήσουμε και να το ψηφίσουμε και απ’ ότι φαίνεται θα καθυστερήσουμε στην εφαρμογή περιβαλλοντικών νομοθεσιών».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε πως, «είναι σημαντική η νομοθεσία αυτή γιατί τα πλαστικά μιας χρήσης είναι αυτά που βρίσκουμε κυρίως έξω στην φύση πεταμένα και μέσα από ένα δεκαετές πλάνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ένα πόλεμο εναντίον των πλαστικών και αυτό είναι το πρώτο βήμα».

Σε ερώτηση ως προς το ποια ήταν η ευκαιρία που οδήγησε το Κίνημα Οικολόγων να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε πως «τώρα που άρχισε ο κόσμος να βγαίνει έξω έχουμε την δράση που έκανε το Λύκειο Αραδίππου, είναι η εποχή με τα πλαστικά, έχουν εμφανιστεί τα προβλήματα των πλαστικών στην δημόσια υγεία και χρησιμοποιούμε αυτό τον καλό καιρό και την ευκαιρία να προσφέρουμε όχι μόνο τα γάντια αλλά και πληροφορίες σε φυλλάδια όσον αφορά την κυπριακή φύση».

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων