Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή «Elpis» που με ένα κουμπί δίνει φωνή σε θύματα βίας

Ένα κουμπί γίνεται η φωνή των κακοποιημένων γυναικών στην Κύπρο. Ένα κουμπί που θα στέλνει ένα άμεσο μήνυμα στις Αρχές, οι οποίες θα σπεύδουν στο σημείο, επεμβαίνοντας και αποτρέποντας περιστατικά βίας. 

Οι καταγγελίες ενώπιον της Αστυνομίας για υποθέσεις βίας κατά των γυναικών από τους συζύγους ή συντρόφους τους, ολοένα και πληθαίνουν. Κατά την διάρκεια της πανδημία, οι αριθμοί διπλασιάστηκαν, αφού, ενώ το 2019 έγιναν 1748 κλήσεις στον αριθμό 1440, το 2020 οι κλήσεις έφτασαν τις 4537 μέχρι και τον Νοέμβριο.

Υπάρχουν θύματα, τα οποία δεν μπορούν να καλέσουν ή να μιλήσουν τις Αρχές ή υπηρεσίες που διαχειρίζονται περιστατικά βίας. Εξάλλου, πώς να ζητήσουν βοήθεια όταν ο θύτης βρίσκεται δίπλα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ασκήσει βία επάνω τους;

Μετά τα θλιβερά στοιχεία που καταγράφονται, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία μιας εφαρμογής ειδικά σχεδιασμένη για τα λεγόμενα silent victims, ένας όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για τα θύματα τα οποία δεν μπορούν να μιλήσουν. 

Όπως εξηγεί στον REPORTER η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόνα Μιχαηλίδου, «όταν μια γυναίκα για παράδειγμα, είναι κλεισμένη σε ένα δωμάτιο και δεν μπορεί να μιλήσει, διότι θα την ακούσει ο θύτης, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή αυτή».

Την ώρα που ο θύτης βρίσκεται σε έξαρση θυμού, το θύμα δεν μπορεί να αντιδράσει καλώντας την Αστυνομία, διότι υπάρχει η περίπτωση να την ακούσει ή να τον κάνει ακόμα πιο επιθετικό. Μέσα από την εφαρμογή αυτή, μπορεί το θύμα να πατάει το «κόκκινο κουμπί» και να ειδοποιεί τις Αρχές όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Η εφαρμογή, είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την CYTA. Οι χρήστες, θα μπορούν να την κατεβάσουν στα κινητά τηλέφωνά τους δωρεάν, αναζητώντας την με το όνομα «Elpis». 

Το όνομα είναι συμβολικό και δίνει ελπίδα ουσιαστικά, σε όλα τα θύματα τα οποία μένουν σιωπηλά και δεν μπορούν να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια, αφού βρίσκονται εγκλωβισμένα σε μια βίαιη κατάσταση. 

Την εφαρμογή θα μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς επί 24ωρου βάσεως, όπως αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου. «Πατώντας το κουμπί, η Αστυνομία θα λαμβάνει ένα κατεπείγον σήμα και με αυτό τον τρόπο θα σπεύδουν επί τόπου άμεσα, για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα. Οι διαδικασίες μετά την παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο, θα ακολουθούνται κανονικά και αν χρειαστεί, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, θα υπάρχει και συνεργασία τόσο με τον ΣΠΑΒΟ, όσο και με το Σπίτι της Γυναίκας».

Τα θύματα θα μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι της γυναίκας, το οποίο μετά από διαχρονικό του αίτημα και επέμβαση της Υπουργού Δικαιοσύνης, πλέον λειτουργεί με την παρουσία Αστυνομίας στο χώρο.

Τέτοιου είδους εφαρμογές, υπάρχουν και σε πολλές χώρες του εξωτερικού και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία, εδώ και χρόνια. Πριν την έγκριση της εφαρμογής, έπρεπε να εξεταστεί και από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία τηρείται πιστά. Πριν από μερικές ημέρες, η Επίτροπος άναψε τελικά το πράσινο φως για να προχωρήσει η εφαρμογή και τώρα απομένουν ελάχιστα βήματα, μέχρι την ολοκλήρωση της.

Μάλιστα, έχει αρχίσει ήδη η πιλοτική εφαρμογή εδώ και μερικές ημέρες, ενώ το Υπουργείο ευελπιστεί ότι τις επόμενες εβδομάδες, θα τεθεί και κανονικά σε πλήρη λειτουργία. 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της CYTA, Λευτέρης Χρίστου, εξηγεί ότι η ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό της εφαρμογής, ήταν να δώσουν ένα εύκολο, άμεσο και διακριτικό τρόπο, σε γυναίκες που νιώθουν ότι απειλούνται, να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές την Αστυνομία άμεσα. 

«Με αυτό το σκεπτικό, ξεκίνησε η δημιουργία της εφαρμογής αυτής, την οποία μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε, να κάνει εγγραφή και όταν χρειαστεί, να καλέσει τις Αρχές πατώντας το SOS κουμπί, το οποίο θα στέλνει την τοποθεσία του κινητού στην Αστυνομία».

Ξεκαθαρίζει ότι, οι χρήστες, δεν χρειάζεται να ενεργοποιούν κάθε φορά την τοποθεσία τους πριν την χρήση της εφαρμογής, αφού κατά την χρήση η τοποθεσία ενεργοποιείται αυτόματα.

Σκοπός η άμεση ανταπόκριση, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και συνομιλίες, που ενδεχομένως να χανόταν από την μια, πολύτιμος χρόνος και από την άλλη, να έβαζαν σε δεύτερες σκέψεις το θύμα, που κατά τον ουσιώδη χρόνο, τελεί υπό το καθεστώς φόβου. Η Αστυνομία, δεν θα καλεί πίσω για επιβεβαίωση, ώστε η διαδικασία να είναι όσο πιο διακριτική γίνεται. 

Το σήμα θα φτάνει στην Αστυνομία με μια καθυστέρηση 15 δευτερολέπτων. «Αυτό γίνεται ώστε, σε περίπτωση που κάποιος πατήσει το κουμπί καταλάθος, να έχει τον χρόνο να ακυρώσει το σήμα». 

Για την δημιουργία της εφαρμογής, δουλεύει μια έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα, ενώ υπάρχει και συνεχείς επικοινωνία με την Αστυνομία. Ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι μέσα στον Απρίλιο η εφαρμογή θα είναι έτοιμη και θα γίνει και η απαραίτητη ενημέρωσαη και παρουσίαση της. 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»