Κτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τα κρούσματα-Προβληματίζει αύξηση σε δυο επαρχίες

Το καμπανάκι κινδύνου έχει κτυπήσει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στις αρμόδιες υπηρεσίες, που βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων καθώς και το ποσοστό θετικότητας να αυξάνεται, κάτι που άρχισε να έχει αντίκτυπο και στις νοσηλείες. Αυτό  εντείνει την ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας, που συστήνει ευλαβική τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην χρειαστεί επαναφορά περιορισμών και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Φανερά ανήσυχος ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, απηύθυνε χθες εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες. «Οποιοσδήποτε εφησυχασμός ή χαλάρωση θα επιφέρει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων», ανέφερε υποδεικνύοντας πως την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 50% το ποσοστό θετικότητας, στα τεστ ταχείας ανίχνευσης. Αυτό είναι ανησυχητικό, αν και αναμενόμενο ως ένα σημείο λόγω και των χαλαρώσεων που είχαν γίνει πριν εβδομάδες», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Κ. Ιωάννου: Ανησυχητικά τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3,286 νέα περιστατικά της covid-19, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά δύο φορές το 1, που είναι το όριο ασφαλείας. Αυτό που προβληματίζει, πέραν από τη Λεμεσό που συνεχίζει να έχει την πιο επιδεινωμένη εικόνα, είναι η άνοδος που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Τα πλείστα κρούσματα των τελευταίων ημερών οφείλονται σε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις και σε διασπορά σε χώρους εργασίας.Ανησυχία προκαλούν και τα φαινόμενα απειθαρχίας που εντοπίζονται, αφού αριθμός ατόμων που πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, σπάνε από μόνοι τους την καραντίνα. 

Η επιδημιολογική εικόνα θα εξεταστεί από τους επιστήμονες εντός της ερχόμενης εβδομάδας, για να εξακριβωθεί, από τα στοιχεία που συλλέγει η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, που οφείλεται η αύξηση κι εάν πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση μέτρων και πρωτοκόλλων.

Σε αυτό το στάδιο δεν συζητείται η λήψη έκτακτων μέτρων, αφού αν και συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Συζήτηση για ενδεχόμενη επαναφορά κάποιων περιορισμών θα γίνει εάν αυξηθούν ραγδαία οι νοσηλείες και δη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που θεωρούνται το σκληρό όριο της πανδημίας.

Μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε έξι νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας 199 ασθενείς με covid-19, οι 45 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Εξ αυτών οι 21 είναι διασωληνωμένοι. 

Το θετικό είναι πως μέχρι το τέλος Μαΐου όπως εκτιμάται, θα έχει δημιουργηθεί το πρώτο τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, λόγω της εντατικοποίησης των εμβολιασμών, περίοδος που θα αρθούν και οι πλείστοι περιορισμοί. Μόνο αυτήν την εβδομάδα θα φτάσουν περίπου 60 χιλιάδες νέες δόσεις των εμβολίων, ενώ στη μάχη αναμένεται να ριχθεί εντός Απριλίου και το εμβόλιο της johnson&johnson. 

Παράλληλα θα συνεχιστούν τα μαζικά τεστ, αφού πρόκειται για ένα μέτρο με καταλυτική συμβολή στην στρατηγική κατά της πανδημίας, λόγω του έγκαιρου εντοπισμού και του αυτοποεριορισμού των θετικών περιστατικών της covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι η Πύλη Εμβολιασμού θα παραμείνει ανοικτή για την ηλικιακή ομάδα των 64 και άντω μέχρι και σήμερα στις 7 το βράδυ. Οι εμβολιασμοί θα διεκπεραιώνονται στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη