Στάσεις φαντάσματα σε μια… κατά τα άλλα ευρωπαϊκή χώρα-Μπαλάκι οι ευθύνες (pics)

Η πιο κάτω στάση λεωφορείων βρίσκεται στην Ολλανδία...

 Η πιο κάτω εντυπωσιακή εγκατάσταση βρίσκεται στην Ελβετία...

 Η παρακάτω στάση λεωφορείου βρίσκεται στην Αγγλία...

Η εικόνα μιας 82χρονης κυρίας να κάθεται στο πεζοδρόμιο και να περιμένει το λεωφορείο, ήταν και η αφορμή για να βγει στην επιφάνεια, για πολλοστή φορά, το θέμα των... αόρατων στάσεων λεωφορείων. Ένα θέμα, που δυστυχώς δεν τιμά και ιδιαίτερα τον τόπο μας και κυρίως, μια κατά τα άλλα μια ευρωπαϊκή χώρα. Στάσεις κινδύνου μέσα στους δρόμους, στάσεις που περιτριγυρίζονται από αγριόχορτα και αγκάθια, στάσεις αφημένες στον χρόνο, στάσεις που το μόνο που τις θυμίζει είναι η μπλε ταμπέλα, με το εικονίδιο του λεωφορείου...    

Κάνοντας μια βόλτα σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας και της Λάρνακας, το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανέστατο και συνάμα ντροπιαστικό... Η ένδειξη ότι υπάρχει στάση λεωφορείου σε αρκετά σημεία των πόλεων, διακρίνεται αρκετά εύκολα. Μα αυτό που απουσιάζει είναι αυτό που φαίνεται και στην ταμπέλα... Δηλαδή η στάση του λεωφορείου. Δηλαδή ένα απλό παγκάκι με ένα στέγαστρο... 

Πόσο δύσκολο εν έτη 2021, να μην υπάρχει το πιο απλό για τον κάθε πολίτη του κράτους που χρησιμοποιεί τα λεωφορεία και πόσο μάλλον για τον κάθε ηλικιωμένο που αναμένει έξω στις βροχές ή στον ήλιο το λεωφορείο και να μην έχει για εκείνα τα λεπτά, τη δική του ασφάλεια... Μάλλον, μιλάμε για κάτι, αρκετά δύσκολο... 

Εάν λέγαμε πως είναι μηδαμινές οι στάσεις των λεωφορείων, αυτό θα ήταν ψέμα... Όντως υπήρξαν αρκετές στάσεις στη διαδρομή μας. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν θύμιζε τις στάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με ηλεκτρονικούς πίνακες και ηλεκτρονικά κουμπιά, που θα μπορεί ο κάθε πολίτης να εξυπηρετείται. Αντιθέτως, πολλές φορές αποτελούν σημεία εκτόνωσης διάφορων προσώπων, που γράφουν σε αυτές διάφορα συνθήματα. 

Η αντίδραση του Δήμου Έγκωμης μετά το ντροπιαστικό βίντεο

Μετά από τις ντροπιαστικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με την 82χρονη να κάθεται στο πεζοδρόμιο στη λεωφόρο Λευκοθέου της Έγκωμης, ο Δήμος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των στάσεων. 

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανοικτή επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταφορών ο κ. Κυριάκου, «πέρασαν τέσσερα χρόνια από την αρχική ανακοίνωση που έκανε στους Δήμους το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, ότι θα αναλάβει την κατασκευή και τοποθέτηση των στάσεων, προτρέποντας παράλληλα τους Δήμους να σταματήσουν δικές τους προσπάθειες για αγορά και τοποθέτηση στάσεων, για να μη ενεργεί ο καθένας κατά το δοκούν και να παρατηρείται ανομοιομορφία. Παρόμοια ενημέρωση έγινε από το Υπουργείο σας και πριν ένα χρόνο, στην παρουσία όλων των Δημάρχων μείζονος Λευκωσίας. Έκτοτε, όμως, σιγή ιχθύος. Γι’ αυτό, είναι  η ώρα να πάρετε ο ίδιος στα χέρια σας την υπόθεση  και να επισπεύσετε και ολοκληρώσετε τις χρονίζουσες διαδικασίες».

 

  

Απαντά το Υπουργείο Μεταφορών και εξηγεί το πλάνο των στάσεων για τα επόμενα χρόνια

Άμεση είναι παράλληλα και η αντίδραση του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων, μετά το ντροπιαστικό περιστατικό με την 82χρονη, ρίχνοντας την ευθύνη στους Δήμους για τις εικόνες που επικρατούν. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, «οι στάσεις και τα στέγαστρα είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Το Υπουργείο ανέλαβε να συντονίσει και υπέγραψε μνημόνιο για να αρχίσει σύντομα την εγκατάσταση στεγάστρων εκ μέρους των Δήμων. Μέχρι να γίνει αυτό ωστόσο, οι Δήμοι οφείλουν και είναι κάτι που βρίσκεται ανάμεσα στις αποστολές τους, να επιλύουν τα προβλήματα. Ένα στέγαστρο απλό που δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιδοτείται από το Υπουργείο Μεταφορών προς τους Δήμους. Κάτι παρόμοιο έκανα και 'γω όταν ήμουν Δήμαρχος Αγίας Νάπας και παρά να ταλαιπωρώ τους δημότες μου, αφού ήταν δική μου αρμοδιότητα, αξιοποίησα τη χορηγία που είχε ο Δήμος και έκανα περίπου πενήντα στέγαστρα για να εξυπηρετήσω τον τουρισμό και τους πολίτες μου».

Όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί για ένα απλό πράγμα, δεν πάνε οι Δήμοι να τα εγκαταστήσουν και να τα  επιδιορθώσουν και ρίχνουν τις ευθύνες στο Υπουργείο, το οποίο έχει μπροστά του ένα πρόγραμμα σε πενταετή βάση για να εγκαταστήσει τα στέγαστρα και θα κάνει την επένδυση για τους Δήμους. Γι' αυτό οι Δήμοι επιβάλλεται να λύνουν τα προβλήματα και αν δεν μπορούν και δεν έχουν τη δυνατότητα, που για μένα είναι αδικαιολόγητο Δήμοι που έχουν επτά-οκτώ εκατομμύρια προϋπολογισμό, να μην μπορούν να διαθέσουν 1.500 ευρώ για να βελτιώνουν αυτές τις εγκαταστάσεις. 

Ο κ. Καρούσος ανάφερε ότι το Υπουργείο, «ανέλαβε να συντονίσει το έργο και σε δυο μήνες θα βγάλει προσφορά. Όμως, μέχρι να γίνει η εγκατάσταση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τους Δήμους, κάπου όπου υπάρχει ανάγκη για εγκατάσταση στεγάστρων. Όπως έκανα και 'γω που ήμουν δήμαρχος και επωφελήθηκα από τη χορηγία του Υπουργείου Μεταφορών. Μέχρι 2.000 ευρώ για κάθε  στέγαστρο επιδοτείται από το Υπουργείο. Αν δεν πάει ο Δήμος Έγκωμης στη στάση που βρέθηκε η 82χρονη, θα πάμε εμείς σαν Υπουργείο να τοποθετήσουμε στάση». 

Η πρωτοβουλία, ανέφερε ο Υπουργός, «κόστισε 35 εκατομμύρια ευρώ επένδυση και θα τοποθετηθούν πέντε χιλιάδες περίπου στέγαστρα σ' ολόκληρη την Κύπρο στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Εάν μια στάση τοποθετηθεί σε τρία χρόνια από το Υπουργείο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει ο κάθε Δήμος τρία χρόνια και να μην ξοδέψει μερικά χρήματα για να βοηθήσει τους δημότες του, στα οποία επιδοτούνται μάλιστα από εμάς». 

Δείτε παρακάτω αρκετά σημεία στάσεων λεωφορείων...

  

 

 

 

 

 

 

 

Η ίδια εικόνα με τις στάσεις φαντάσματα και στη Λάρνακα...

 

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι