Δευτέρα 25 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κτίρια και ιστορικά μνημεία στην Κύπρο φωταγωγούνται μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

  02/04/2021 19:05
Κτίρια και ιστορικά μνημεία στην Κύπρο φωταγωγούνται μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Κτίρια και ιστορικά μνημεία στην Κύπρο φωταγωγούνται μπλε για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

  02/04/2021 19:05

Κτίρια και ιστορικά μνημεία σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως και στην Κύπρο, φωταγωγούνται για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με το χρώμα του μπλε, που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως το χρώμα του αυτισμού.

Υπουργείο Παιδείας

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και για τον λόγο αυτό, το κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και ορισμένα σχολεία, θα φωταγωγηθούν απόψε με μπλε χρώμα, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.

«Το κυανό χρώμα είναι το χρώμα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και είναι η ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε όλοι το χρέος που έχουμε, να θυμηθούμε και κάποιοι άλλοι ίσως να γνωρίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό και παράλληλα να δείξουμε ευαισθησία αντιμετωπίζοντας σωστά τα πρόσωπα αυτά, τα οποία εκφράζονται ή/και επικοινωνούν με ένα δικό τους τρόπο, μέσα στο φάσμα του αυτισμού», πρόσθεσε.

Φωταγωγείται μπλε το Υπουργείο Εργασίας

Θα «συνεχίσουμε τις προσπάθειες και την έμπρακτη στήριξή μας σε όλους τους συνανθρώπους μας με αυτισμό», αναφέρει, σε γραπτή δήλωση της, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σημειώνει ότι σήμερα γίνεται μπλε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «για να δηλώσουμε τη στήριξή μας, η οποία είναι δεδομένη για τα άτομα με αυτισμό, τη στήριξη της πολιτείας με πράξεις με τη δημιουργία Κέντρου Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για παιδιά με αυτισμό, με τη δημιουργία τριών σπιτιών στην Κοινότητα για αξιοπρεπή διαβίωση ενηλίκων με αυτισμό, με στήριξη με επιδόματα αναπηρίας και μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με παροχή επιδομάτων κατ’ οίκον φροντίδας, με επιχορήγηση της αγοράς τεχνικών μέσων για διευκόλυνση της επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, με επιχορήγηση για τη λειτουργία Κέντρων Ημέρας και κατάλληλων προγραμμάτων απασχόλησης ενηλίκων αλλά και παιδιών με αυτισμό, με την επιχορήγηση της απασχόλησης κοινωνικών συνοδών σε όλα τα Κέντρα Ημέρας παγκύπρια».

Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του στο Παραλίμνι είπε πως «και το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετέχει, μαζί με πολλά άλλα συναρμόδια Υπουργεία, στη σημερινή δραστηριότητα με την φωταγώγηση στις 7 απόψε του κεντρικού κτηρίου Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών στη Λευκωσία, θέλοντας και εμείς με αυτόν τον τρόπο να στείλουμε το μήνυμα στην κοινωνία για την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αυτισμό».

Πρόσθεσε πως «είναι καλά γνωστό ότι τα άτομα που υποφέρουν από αυτισμό μπορούν να βελτιωθούν πολύ σημαντικά με θεραπευτικά και εκπαιδευτικά μέσα.  Αυτά τα μέσα υπάρχουν, όπως επίσης υπάρχει και η διάθεση και η θέληση για αυτή τη βελτίωση».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «είναι υποχρέωση όλων μας και πολύ περισσότερο της Πολιτείας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία γι’αυτό το σκοπό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι συμμετέχουμε σήμερα σε αυτή την εκδήλωση».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος είπε πως «το Υπουργείο Μεταφορών συμμετέχει στην εκστρατεία  «Light it Up Blue» για την Παγκόσμια Μέρα του Αυτισμού μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Απόψε θα φωταγωγηθούν δύο κάστρα, της Πάφου και της Λάρνακας όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός είπε πως «στην επόμενη συνεδρία της Διϋπουργικής Επιτροπής που σχετίζεται με την παραχώρηση κρατικής γης, θα εγκριθεί αίτημα του Δήμου Αγίας Νάπας για τη δημιουργία ενός Επαρχιακού Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού, κάτι που ήταν και ο σκοπός του Συνδέσμου Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «μετά την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, να προχωρήσουν όλα με γοργούς ρυθμούς, ώστε να σχεδιαστεί το έργο και σύντομα να έχουμε ένα Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού της επαρχίας Αμμοχώστου».

Δήμος Λεμεσού

Ο Δήμος Λεμεσού , στις 7 απόψε, θα φωτίσει με μπλε χρώμα το Δημοτικό Μέγαρο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Light it up blue», παγκόσμια δράση για να σταματήσουν οι διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αυτισμό, όπου εκατοντάδες κτίρια και ιστορικά μνημεία σ΄ όλον τον κόσμο θα φωτιστούν με μπλε χρώμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του.

Δήμος Ύψωνα

Με Μπλε χρώμα, θα φωτιστεί απόψε, στις 7:00 μμ, για πρώτη φορά, η πρόσοψη του Δημοτικού Μεγάρου Ύψωνα τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η δράση αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας παγκύπριας εκστρατείας ενημέρωσης για το αυτισμό, που οργανώνει ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, με τίτλο: «Light it up Blue».

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής φωταγωγούνται με χρώμα μπλε κτίρια και ιστορικά μνημεία σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Δήμος Αθηένου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου, στο πλαίσιο της ετήσιας παγκύπριας εκστρατείας ενημέρωσης για τον αυτισμό, που οργανώνει ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου στην  εκστρατεία «Light Ιt Up Blue», στέλλεται το μήνυμα της ανάγκης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη διαταραχή του Αυτισμού και με ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί και τα άτομα με αυτισμό να βελτιωθούν σημαντικά με την κατάλληλη θεραπευτική και εκπαιδευτική αντιμετώπιση.

Αφήνει παράλληλα το μήνυμα της αποδοχής, αλλά και της κοινωνικής στήριξης προς τα άτομα αυτά.

Ο Δήμος Αθηένου συμμετέχει στην εκστρατεία «Light Ιt Up Blue» και στηρίζει τις δράσεις και το έργο του  Παγκύπριου Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό και έτσι το Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο θα φωτιστεί απόψε με το συμβολικό μπλε χρώμα.

Πηγή: KYΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας