Οι χώρες που μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια-Οι προτιμήσεις των Κυπρίων

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο περισσότεροι είναι αυτοί που ξεκινούν να δείχνουν ενδιαφέρον για ένα ταξίδι αναψυχής. Αναμφίβολα, μετά από ένα χρόνο πανδημίας, η ψυχολογία των περισσότερων έχει πέσει και η ιδέα ενός ταξιδιού, μοιάζει πιο δελεαστική από ποτέ.

Τα δεδομένα ωστόσο, είναι ακόμη ρευστά και λίγοι είναι αυτοί που προχωρούν σε κρατήσεις. Ένας από τους κύριους λόγους είναι η άγνοια που υπάρχει για τις διαδικασίες και ο φόβος, ότι σε περίπτωση που ανατραπούν τα δεδομένα, μπορεί να χρειαστεί κατά την επιστροφή τους, να παραμείνουν σε καραντίνα.

Έχει δημιουργηθεί, μάλιστα η εντύπωση ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα.

Όπως ανέφερε στον REPORTER o Άκης Κελεπέσιης, εκτελεστικός πρόεδρος της Top Kinisis Travel, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Όσοι είναι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν τεστ κορωνοϊού. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ εκεί όπου χρειάζεται. Σε περίπτωση που η Κύπρος θα τοποθετηθεί μάλιστα στην πράσινη κατηγορία, δεν θα χρειάζεται ούτε τεστ».

Οι πολίτες, άρχισαν να δείχνουν και να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τα ταξίδια, κυρίως για μετά το Πάσχα. Στις επιλογές των Κύπριων είναι κατά προτίμηση χώρες όπως η Ελλάδα και τα νησιά της και κάποιες χώρες της Ευρώπης όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

«Οι διαδικασίες αλλάζουν από πρώτη Απριλίου. Φαίνεται μάλιστα, ότι θα ταξιδεύουμε χωρίς καραντίνα και ανάλογα από την χώρα, μπορεί να μην χρειάζεται ούτε τεστ κορωνοϊού. Πιστεύω, ότι μόλις περάσει αυτή η περίοδος και βελτιωθούν τα πράγματα και εφόσον προχωρούν και οι εμβολιασμοί, θα αρχίσουν να γίνονται οι κρατήσεις» επισήμανε ο κ. Κελεπέσιης.

Όσον αφορά στην κίνηση των ταξιδιών αυτή την περίοδο, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε ότι, ο κόσμος ταξιδεύει κυρίως για οικογενειακούς λόγους, επαγγελματικούς και λόγους υγείας. Φιλοδοξούν πάντως, ότι μετά τον Ιούνιο θα ταξιδέψει, περίπου το 40%-50%.

Σε ποιες χώρες δεν χρειάζεται καραντίνα

Παραδείγματα χωρών στην Ευρώπη που μπορούν να ταξιδέψουν οι Κύπριοι, χωρίς να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Σουηδία. 

Το ίδιο ισχύει και για την Μάλτα, η οποία επιτρέπει σε ταξιδιώτες από την Κύπρο, να επισκεφτούν την χώρα, χωρίς να χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα, αφού έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν.

Από τις 29 Μαρτίου, η Ισπανία, δέχεται ταξιδιώτες από την Κύπρο, χωρίς να χρειάζεται να παραμένουν σε καραντίνα. Το μόνο που πρέπει να παρουσιάσουν είναι αρνητικό τεστ κορωνοϊού, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέχρι 72 ώρες πριν το ταξίδι. 

Ούτε στην Σουηδία είναι υποχρεωτική η καραντίνα και οι ταξιδιώτες πρέπει να παραδώσουν μόνο αρνητικό τεστ κορωνοϊού 72 ωρών, το οποίο θα καταγράφει το όνομα, την ημερομηνία, τον τύπο τεστ (antigen, PCR or LAMP) και φυσικά το ότι είναι αρνητικό. 

Υπάρχουν χώρες εκτός Ευρώπης, οι οποίες είναι ανοικτές και έχουν προχωρήσει κατά πολύ με το πρόγραμμα εμβολιασμού, δεν έχουν κρούσματα και θεωρούνται ασφαλείς για να ταξιδέψουμε. Κάποιες από αυτές είναι το Dubai, οι Σεϋχέλλες, ο Μαυρίκιος, οι Μαλδίβες και η Κόστα Ρίκα σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου ταξιδιωτικό σύμβουλο του Pluton Travel.

Από την άλλη, αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να λάβει και άλλους παράγοντες υπόψιν, όπως την έκδοση της βίζας, κάτι που αυτή την περίοδο, είναι πιο δύσκολο.

Σε ποιες χώρες χρειάζεται καραντίνα

«Θεωρητικά μιλώντας πάντα, η Ελλάδα πιστεύουμε ότι θα θεωρείται ασφαλής προορισμός για να ταξιδέψουμε το καλοκαίρι, όπως και συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης. Φυσικά θα γνωρίζουμε καλύτερα για την Ευρώπη μετά τον Απρίλιο-Μάιο».

Η Γερμανία, Η Ιταλία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι χώρες τις οποίες οι Κύπριοι επιλέγουν για τα ταξίδια αναψυχής τους, ωστόσο, προς το παρόν, η Γερμανία στις 21/03 συνεχίζει να έχει την Κύπρο στην κόκκινη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι Κύπριοι ταξιδεύουν στη Γερμανία, θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα δέκα ημερών και θα πρέπει προηγουμένως να συμπληρώσουν τη δήλωση εισόδου στη χώρα. Μετά τις πέντε ημέρες σε καραντίνα, αν υποβληθούν σε τεστ και εάν είναι αρνητικό, θα μπορούν να βγουν από αυτή. 

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εξάλλου, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού μέχρι 72 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ κατά την άφιξη τους στην χώρα, υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον επτά ημέρες. 

Όσοι ταξιδεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβληθεί σε δύο τεστ κορωνοϊού φτάνοντας στην χώρα και να κλείσεις ραντεβού για αυτά πριν φτάσεις. Ακόμα, χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα δέκα ημερών στο ξενοδοχείο ή το μέρος που θα μείνουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. 

Η Ιταλία, επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα 5 ημερών στους ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν κάποιος επιλέξει την Ιταλία ως τον επόμενο προορισμό του θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ πριν το ταξίδι, όπως και μετά το τέλος της καραντίνας. 

Οι συστάσεις προς όσους ταξιδέψουν 

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Αντωνίου, Ταξιδιωτικό σύμβουλο του Pluton Travel, συμβουλεύουν αυτούς που απευθύνονται στα γραφεία τους, να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους με δύο κριτήρια. Εάν βρίσκονται στην κατηγορία των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν μέχρι το καλοκαίρι, θα μπορούν τα ταξιδέψουν άφοβα. Αν από την άλλη δεν θα εμβολιαστούν, θα χρειαστεί να συμβουλευτούν το πρακτορείο ή να ψάξουν προορισμούς, που θα θεωρούν με τα σημερινά δεδομένα ότι θα είναι ασφαλείς.

«Υπάρχει ακόμα μια επιφύλαξη από τους Κύπριους, ρωτούν και δείχνουν ενδιαφέρον, όμως είναι εντελώς διαφορετικό από το να προχωρήσει κάποιος σε μια κράτηση. Οι πιο συχνές ερωτήσεις είναι αν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο και εάν θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στην Κύπρο. Αυτό είναι και το πιο αποτρεπτικό για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, διότι αν πρέπει να μείνουν στο σπίτι για 10-15 ημέρες, ίσως και να μην προχωρήσουν στο ταξίδι».

Ο κ. Αντωνίου προβλέπει μάλιστα ότι, μέχρι το καλοκαίρι, εκτός από την Ελλάδα άλλες χώρες της Ευρώπης που θα είναι ανοικτές και στην πράσινη ζώνη, θα είναι η Κροατία, η Σερβία, όπως και η Ισλανδία και Νορβηγία.

Αλλαγές στις πτήσεις 

Προβλήματα δημιουργούνται και με τις πτήσεις, οι οποίες πλέον δεν είναι τόσο συχνές και ακυρώνονται ή αλλάζουν ημέρα. Για παράδειγμα, οι αερογραμμές Emirates και Qatar που μας συνδέουν με όλο τον κόσμο σχεδόν, ενώ πριν πετούσαν επτά φορές την εβδομάδα, πλέον πετούν μόνο τρεις και μόνο μια πτήση την ημέρα.

«Είχαμε περιπτώσεις που ακυρώθηκε η πτήση την μία ημέρα και μεταφέρθηκε την επομένη. Οι αλλαγές που γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι πολύ μεγάλες» ξεκαθαρίζει ο κ. Αντωνίου.

Τέλος, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι σίγουρα καλύτερο από το 2020, ωστόσο δεν θα είναι αρκετό. «Αν όλες οι χώρες μέχρι τον Απρίλιο βρίσκονταν στο 50% των εμβολιασμών, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα, τώρα έχουμε αμφιβολίες όλοι μας».

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι