Αντίστροφη μέτρηση για μικρές χαλαρώσεις-Ανάσα με τρίτο sms, τα ανοικτά ζητήματα

Ες αύριον τα σπουδαία για τις επίσημες αποφάσεις για την πανδημία, με το Υπουργικό Συμβούλιο να καλείται να εγκρίνει το νέο πλάνο αποκλιμάκωσης, που περιλαμβάνει μικρής κλίμακας χαλαρώσεις και επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία. Ήδη έχει ανακοινωθεί, για σκοπούς διενέργειας rapid test, πως επιστρέφουν οι μαθητές Γυμνασίων στις 2 Απριλίου, ενώ έχει κλειδώσει και η επιστροφή των μαθητών Δημοτικών της Λεμεσού.

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, συμφωνούν πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, θα πρέπει να δοθούν συντηρητικές χαλαρώσεις, προκειμένου να προχωρήσει το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού και να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο στόχος είναι η διαφύλαξη της επιδημιολογικής εικόνας, ώστε εάν το επιτρέπει η κατάσταση να δοθούν πιο μεγάλες χαλαρώσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Έτσι πέραν της επιστροφής μαθητών, προτείνεται η αύξηση του αριθμού μαθητών με φυσική παρουσία σε φροντιστήρια, μικρή αύξηση του αριθμού ατόμων σε γυμναστήρια και επανέναρξη αγώνων κάποιων ατομικών αθλημάτων. Αυτές είναι επίσης εισηγήσεις, που έχουν κλειδώσει.

Οι επιστήμονες εν τω μεταξύ, επανέφεραν ακόμη την εισήγησή τους για προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στον εμβολιασμό, μαζί με τα ουσιώδη και υψηλού κινδύνου επαγγέλματα.

Οι χαλαρώσεις που παραμένουν «ανοικτές»

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη ζητήματα, που θα παραμένουν ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως για παράδειγμα το τι θα γίνει με τα sms. H επικρατούσα άποψη, είναι πως δεν πρέπει να καταργηθούν και συζητείται η πρόταση επιστημόνων για το κατά πόσον θα αυξηθούν σε τρία μόνο για το Σαββατοκυρίακο και να παραμείνουν δύο για τις υπόλοιπες ημέρες.

Οι επιστήμονες πρότειναν ακόμη την επαναλειτουργία πάρκων και δημόσιων κήπων, εισήγηση η οποία εξετάζεται. 

Υπό συζήτηση είναι και πρόταση για αύξηση των πιστών σε εκκλησίες, που είναι τώρα στα 50 άτομα, ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Ανοικτό παραμένει και το θέμα της διαμονής ατόμων που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο σε ξενοδοχεία και επίσης αναμένεται πως θα συζητηθεί ενώπιον του Υπουργικού.

Το κέρφιου από τις έντεκα το βράδυ και οι περιορισμοί στις διακινήσεις στα σπίτια, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν ως έχουν. Δεν συζητούνται εξάλλου, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον αλλαγές στην εστίαση, που θα συνεχίσει να λειτουργεί, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο θάνατοι και 360 νέα κρούσματα-Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Παραμένει ρευστή η κατάσταση

Τις νέες χαλαρώσεις επιτρέπει η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς και των νοσηλευόμενων ασθενών. Ωστόσο η κατάσταση, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες παραμένει ρευστή.

«Τα τελευταία μας επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να δείχνουν σταθεροποίηση, αλλά είναι υψηλά ακόμη τα ποσοστά, κυρίως σ’ ότι αφορά στους ασθενείς στα νοσοκομεία. Άρα η φάση της επανεκκίνησης, πρέπει να γίνεται βαθμιαία και όχι να ανοίξουν όλα μαζί», ανέφερε στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Όπως εξήγησε, θέμα προτεραιότητας αποτελεί αυτή τη στιγμή η επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία, που είχε τεθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Έγινε εκτενής συζήτηση για την εκπαίδευση και για έναν άλλο βασικό πυλώνα που είναι το κομμάτι της άθλησης».

Όσο προχωράμε στον Απρίλιο και τον Μάιο, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Πανά, τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση και τόσο θα προχωρά και η επανεκκίνηση. «Όλα αυτά όμως, πρέπει να γίνουν στην αρχή προσεκτικά για να υπάρχει ισορροπία, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης που έφερε το τρίτο κύμα της πανδημίας».

Όπως σημείωσε όλα εξαρτώνται από τη διάθεση των εμβολίων, καθώς και από την προθυμία του κόσμου να υποστηρίξει τον εμβολιασμό. «Προχωράμε με ένα τέτοιο ρυθμό, ώστε μέχρι τα τέλη Μαΐου, να ξεπεράσουμε το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Μπορεί να μην επιτευχθεί μέχρι τότε η ανοσία της αγέλης, ωστόσο θα έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντική θωράκιση του πληθυσμού, συν του ότι το Μάιο οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν τον μη συγχρωτισμό, σε εσωτερικούς χώρους που είναι υψηλού κινδύνου για διασπορά. Άρα έχουμε κάποια εχέγγυα ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη, εάν δεν προκύψει κάποια σημαντική ανατροπή», υπογράμμισε η κ. Πανά.

Ο στόχος είναι στο μεσοδιάστημα να είναι προσεκτική η αποκλιμάκωση, ανέφερε η σύμβουλος του υπουργού Υγείας, προσθέτοντας πως στις αποφάσεις συνυπολογίζεται και το γεγονός ότι επικράτησε στην κοινότητα, το πιο μεταδοτικό στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα