Ανάσα για τα κούλουμα στη σκιά της… χαλάρωσης-Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι

Με μια ανάσα χαλάρωσης για σήμερα Δευτέρα της Καθαράς και με το άνοιγμα αύριο των χώρων εστίασης ξεκινά, εν μέσω της νέας έξαρσης και των απίστευτων χθεσινοβραδινών εικόνων συνωστισμού από τα πάρτι στη Λεμεσό, ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα στη μάχη κατά της πανδημίας, με τη ροή στα νοσοκομεία να κρίνει τη συνέχεια.

Αν και ο καιρός ενδέχεται να χαλάσει τα σχέδια αρκετών που προγραμμάτισαν υπαίθριες εξορμήσεις, όσοι τελικά τα καταφέρουν θα μπορούν μέχρι τις 20:30 να έχουν πρόσβαση σε φράγματα, πάρκα, γραμμικά πάρκα, πλατείες, μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών και εκδρομικούς χώρους. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται μαζί είναι έξι ενήλικες και επιπλέον τα ανήλικα τέκνα τους. Για σκοπούς μετάβασης στους πιο πάνω χώρους, αποστέλλεται sms στο 8998 με την επιλογή του αριθμού 6.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας για τις χαλαρώσεις της Καθαράς Δευτέρας

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας θα εντατικοποιηθούν σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν παραβιάσεις των χαλαρωτικών μέτρων. Οι εκδρομικοί χώροι θα ελέγχονται, ενώ θα εξετάζονται και τα SMS των πολιτών, ώστε να μην υπάρξει παραβίαση του χρονικού ορίου που υπάρχει στις διακινήσεις.

Αυτό που προκάλεσε τεράστια ανησυχία και φόβους για περαιτέρω εξάπλωση, ήταν οι ψεσινές εικόνες συνωστισμού, που προήλθαν από τα καρναβαλίστικα πάρτι σε διάφορα σημεία στη Λεμεσό, που είναι και το επίκεντρο του τρίτου κύματος, έχοντας μάλιστα εκρηκτικό φορτίο νοσηρότητας. Γι΄αυτό το λόγο δόθηκαν οδηγίες για πολύ αυστηρούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, σε χώρους όπου θα συναθροιστεί μεγάλος αριθμός πολιτών.  

Σημειώνεται ότι στην Λεμεσό καταγράφεται η υψηλότερη τιμή στην Κύπρο στην αθροιστική επίπτωση για την πανδημία, που φτάνει τα 923 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, το 65% των κρουσμάτων προέρχεται από την επαρχία και η πληρότητα του νοσοκομείου της πόλης στο θάλαμο covid ξεπέρασε το 95%. Οι δύο θάνατοι που ανακοινώθηκαν χθες, εξάλλου αφορούν σε ασθενείς που κατάγονται από την επαρχία Λεμεσού. Πρόκειται για έναν 49χρονο και μία 88χρονη. 

Οι χαλαρώσεις ψυχολογίας

Από σήμερα εν τω μεταξύ, θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε πλατείες για συναθροίσεις με μέγιστο αριθμό έξι άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο 8998 με επιλογή του αριθμού 6. Άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που συναθροίζονται στους πιο πάνω χώρους από διαφορετικά νοικοκυριά, οφείλουν να φέρουν μάσκα προστασίας.

Οι σημερινές χαλαρώσεις, όπως και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων των υποστατικών εστίασης, κρίθηκε πως θα βοηθήσουν στην ψυχολογία των πολιτών, που λόγω της πανδημικής κόπωσης και της ανάγκης για επιστροφή στην κανονικότητα, δεν τηρούν πιστά τα μέτρα αποστασιοποίησης. Από την άλλη οι επιστήμονες εκτιμούν πως επιτυγχάνεται ακόμη ένας στόχος για περιορισμό των μαζώξεων σε σπίτια, που αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο μεγάλη εστία μετάδοσης.

Εκτιμάται πως με το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων και των υπόλοιπων χώρων εστίασης, αυτές οι συνάξεις, εάν το επιτρέψει και ο καιρός τις επόμενες ημέρες, θα περιοριστούν σημαντικά κάτι που ενδέχεται να μειώσει τις εστίες μετάδοσης. Το κύριο επιχείρημα κάποιων εκ των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είναι πως σε χώρους εστίασης υπάρχει πιο μεγάλη δυνατότητα να ελεγχθεί η τήρηση των μέτρων, ενώ στα σπίτια κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σενάριο που οδηγεί σε lockdown, οι εστίες ανησυχίας και εύθραυστη κατάσταση

Η μεγάλη αγωνία

Ο πιο μεγάλος φόβος αυτή τη στιγμή, είναι ενδεχόμενη συνέχιση των μεγάλων ροών ασθενών προς τα νοσοκομεία κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, το επόμενο διάστημα στα νέα όρια που έχουν τεθεί και τα οποία θα κτυπήσουν καμπανάκι για λήψη έκτακτων μέτρων.

Όπως είναι γνωστό το πλάνο του τρίτου κύματος της πανδημίας που ετοίμασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προβλέπει ανάπτυξη 300 κλινών για ασθενείς με covid-19 εκτός ΜΕΘ και 65 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα όρια που έχουν τεθεί, βρίσκονται λίγο πιο κάτω από αυτούς τους αριθμούς, με την κατάσταση στις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ, να είναι το βαρόμετρο για ενδεχόμενες νέες αποφάσεις.

Αυτή τη στιγμή περίπου τα δύο τρίτα των απλών κλινών που αναπτύχθηκαν έχουν καταληφθεί όπως και το ένα τρίτο στις ΜΕΘ. Αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη σε αυτό το στάδιο σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται λόγω και της αυξημένης πληρότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια, από περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό το λόγο και μετά την απόφαση για ακύρωση των ψυχρών χειρουργείων σε όλα τα νοσηλευτήρια και τον περιορισμό των εισαγωγών, άρχισαν να μεταφέρονται ασθενείς, κυρίως από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε πέντε δημόσια νοσοκομεία 205 ασθενείς, οι 37 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο ρυθμός των εισαγωγών, που αυξήθηκε παρά το γεγονός ότι θωρακίστηκαν μέσω του εμβολίου, άτομα άνω των 80 χρόνων. Πλέον γίνονται 20-25 εισαγωγές ημερησίως, με τα εξιτήρια να είναι λιγότερα με τον μέσο όρο ηλικίας των ασθενών να έχει πέσει στα 60 έτη. Σημειώνεται πως δεν υπήρχε μέρα το Μάρτιο που να μην καταγράφηκε αύξηση στις νοσηλείες. 

Τις τελευταίες 14 ημέρες εξάλλου, καταγράφηκαν 4,944 νέα περιστατικά της νόσου με το μήνα που διανύουμε να εξελίσσεται σε ένα από τους χειρότερους σ’ ότι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις