Τα μεγαλύτερα έργα στο οδικό δίκτυο, το κόστος και πότε ολοκληρώνονται (χάρτης)

Λόγω των πολλών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρκετές κύριες οδικές αρτηρίες παραλύουν, με αποτέλεσμα σε να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα στον υπό ανέγερση περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, όπου μία από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας είναι κλειστή για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο. Ως εκ τούτου, σε ώρες αιχμής και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων.

Ίδιο το σκηνικό και στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, η οποία επίσης είναι κλειστή, μέχρι τα φανάρια της διασταύρωσης με την οδό Στασάνδρου, αλλά και σε δρόμους της Γερμασόγειας και της Γεροσκήπου.

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο, είναι αναπόφευκτο, όταν τα έργα επηρεάζουν τόσο σημαντικές οδικές αρτηρίες, ωστόσο, με την αποπεράτωση τους, το κοινό αναμένεται να διευκολυνθεί στις διακινήσεις του.

Στα 70 εκατομμύρια το κόστος του περιμετρικού Λευκωσίας

Το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εξέλιξη, είναι ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, ο οποίος θα ενώσει σε πρώτη φάση την περιοχή του Τσερίου με την Λακατάμια, σε μια δεύτερη φάση θα φθάσει μέχρι το Παλαιχώρι και σε μια τρίτη, θα καταλήξει στην Ανάγυια.

Η πρώτη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την δημιουργία του αυτοκινητόδρομου μέχρι τη Λακατάμια, θα κοστίσει εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Για τις υπόλοιπες δύο φάσεις, δεν έχει ανακοινωθεί ο χρόνος υλοποίησης, κάτι που αναμένεται να γίνε γνωστό σε κατοπινό στάδιο.

 

 

Σε εξέλιξη η πρώτη φάση αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά

Την ίδια ώρα, ένα άλλο μεγάλο έργο είναι ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην πρώτη φάση υλοποίησής του.

Η συγκεκριμένη φάση αφορά την ανάπλαση από την περιοχή των Πολεμιδιών και πιο συγκεκριμένα από το ύψος του αθλητικού κέντρου Σπύρος Κυπριανού, το οποίο θα καταλήγει στην Παλώδια.

Πρόκειται για ένα έργο απόστασης 3,6 χιλιομέτρων, το οποίο θα κοστίσει 31 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2023.

Επίσης στη Λεμεσό, υλοποιείται και η εξέλιξη του δρόμου Ακρούντα-Διερώνας-Αρακαπά, το οποίο θα κοστίσει 8,2 εκατομμύρια ευρώ και θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2022.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο παρακαμπτήριος Γερμασόγειας, ο οποίος είναι παράλληλος του ποταμού, που βρίσκεται στην περιοχή. Το κόστος της, αναμένεται να ανέλθει στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ.

Δύο μεγάλα έργα στην Πάφο, με επίκεντρο τη Γεροσκήπου

Επίκεντρο των μεγάλων οδικών εργασιών στην Πάφο, είναι η Γεροσκήπου. Συγκεκριμένα, το ένα έργο που αφορά από την Γεροσκήπου μέχρι την παραλία, θα κοστίσει πέντε εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ το δεύτερο, αφορά γέφυρα που θα συνδέσει τη Γεροσκήπου με τη λεωφόρο Δανάης.

Το δεύτερο έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Το… κρυμμένο έργο στο Βασιλικό

Κρυμμένο είναι στο μεταξύ, ένα πολύ μεγάλο έργο που υλοποιείται στο Βασιλικό, αφού δεν είναι πολλοί οι πολίτες που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο, τουλάχιστον προς το παρόν. Συγκεκριμένα, δημιουργείται δρόμος για την μεταφορά των πετρελαιοειδών, αλλά και για να αναπτυχθεί το οδικό δίκτυο στην περιοχή.

Το κόστος του ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2022.

Τα υπόλοιπα έργα

Σε εξέλιξη βρίσκονται κι άλλα έργα, μικρότερου μεγέθους, όπως είναι η ανέγερση παραπετασμάτων στη λεωφόρο Αρχαγγέλου, η μονοδρόμηση της λεωφόρου Μακαρίου, καθώς και ο ποδηλατόδρομος που θα ξεκινά από το Μετόχι του Κύκκου και θα καταλήγει στην πλατεία Σολωμού.

Εξάλλου, στη διαδικασία των προσφορών βρίσκεται η ανάπλαση της λεωφόρου Κάπαρη, στο Παραλίμνι, ενώ για τον περιβόητο δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, κατοχυρώθηκε η προσφορά και αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον δεν θα υπάρξουν εκ νέου ενστάσεις.

Τέλος, αναπτύσσεται και ο κόμβος του Κόρνου, ο οποίος θα γίνει πιο λειτουργικός, αφού θα ανοίξουν διελεύσεις προς άλλες δύο κατευθύνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ