Παράξενο φαινόμενο στη θάλασσα της Ορόκλινης-Σε τι οφείλεται

Ένα παράξενο φαινόμενο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε παραλία της Ορόκλινης, όπου η θάλασσα έχει τραβηχτεί μερικές δεκάδες μέτρα προς τα μέσα. 

Σε φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή, φαίνεται ότι το κομμάτι της παραλίας, μετά την υποχώρηση της θάλασσας, έχει μεγαλώσει με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί μέρος όπου προηγουμένως βρισκόταν ο βυθός και… τα ψάρια. 

Κάτοικοι της περιοχής, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το φαινόμενο αυτό, απολαμβάνοντας μια βόλτα στην παραλία. Σε κάποια σημεία μάλιστα, η θάλασσα μοιάζει να έχει χωριστεί στα δύο, ενώ μεγάλα κομμάτια άμμου ξεπροβάλλουν σε μέρη όπου γύρω υπάρχει ακόμα νερό. 

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο σύμφωνα με τον Νεόφυτο Φακοντή, Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης, φαίνεται να είναι κάτι αρκετά σύνηθες, ιδιαίτερα στην περιοχή. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν το κάνει λιγότερο μαγευτικό και όμορφο. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο κ. Φακοντής, το φαινόμενο ονομάζεται άμπωτη. Η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας. Δηλαδή υπάρχει κάθοδος των νερών της θάλασσας. Συνδυαστικά η άμπωτη και πλημμυρίδα αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Στην περίπτωση της παλίρροιας η θάλασσα δεν κινείται μόνο μέσα και έξω, αλλά και προς τα πάνω ή προς τα κάτω. «Εμείς το βλέπουμε συχνά αυτό. Μπορεί η θάλασσα να υποχώρησε παραμένει ακόμα πριν τους κυματοθραύστες της περιοχής. 

Εξήγησε ότι κάτι τέτοιο οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τα κύματα κτλ. Τέτοια φαινόμενα πολλές φορές, μπορεί να οφείλονται και στην σύνοδο πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες. 

Το συγκεκριμένο φαινόμενο κρατάει λίγες ημέρες και αναμένεται ότι η θάλασσα θα επιστρέψει και πάλι πίσω στην ακτή.  

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται αυτές τις μέρες και σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα σε περιοχές όπως το Καβούρι και ο Θερμαϊκός κόλπος. Ο ομότιμος καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κρεστενίτης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι «δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, περίεργο ή αφύσικο και δεν σχετίζεται με τον σεισμό. Είναι ένα φυσικό γεγονός και έχει φυσικά αίτια που το δημιούργησαν».

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ