Η ώρα του επόμενου crash test με τις νέες χαλαρώσεις-Οι αποφάσεις που κλείδωσαν

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει. Το Υπουργικό συνεδριάζει το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και κλειδώνει τις τελικές αποφάσεις για τις χαλαρώσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Άνοιγμα των χώρων εστίασης, επιστροφή των μαθητών στα θρανία, sms και κέρφιου είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρία του Υπουργικού. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε μία κρίσιμη περίοδο, αφού μέρα με τη μέρα ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Οι επόμενες εβδομάδες, ουσιαστικά, θα αποτελέσει το crash test για όλους τους τομείς, αφού θα διαφανεί κατά πόσο τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα είναι λειτουργικά ή θα φέρουν το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση αποτελεί η έξαρση στις νοσηλείες. Μάλιστα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση, δεν αποκλείεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω, όσον αφορά στα μέτρα.

Οι χαλαρώσεις που φαίνεται ότι κλείδωσαν

Το άνοιγμα των χώρων εστίασης φαίνεται ότι έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης. Ωστόσο, θα γίνει με ιδιαίτερα αυστηρά πρωτόκολλα, που προνοούν μάλιστα και λίστα ελέγχου, για επιτήρηση των πρωτοκόλλων. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις και για την ώρα επιβολής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Μια απόφαση που σχετίζεται άμεσα με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για παράταση του κέρφιου για δύο ώρες, δηλαδή από τις 9:00 θα επιβάλλεται στις 11:00.

Από την άλλη, δεν λέμε αντίο στα sms, αφού θα μας συνοδεύουν για λίγες ακόμη ημέρες. Ο κάθε πολίτης, ανά ημέρα, έχει δύο μηνύματα για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, ενώ οι σκέψεις της Κυβέρνησης ήταν να αυξηθούν. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για τρία sms ανά πολίτη.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνεδρία του Υπουργικού είναι ο αριθμός των παρευρισκόμενων σε συναθροίσεις. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση κλίνει προς την αύξηση των ατόμων που θα βρίσκονται στα σπίτια, μέχρι και δέκα άτομα.

Εξάλλου, προβληματισμένοι παρουσιάστηκαν οι ειδικοί, όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών. Μάλιστα, ψίθυροι των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για αναβολή της παρουσίας των μαθητών στα σχολεία και αντί στις 16 Μαρτίου να επιστρέψουν στις 22. Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας, ανέφερε στον REPORTER πως υπήρξε μία πρόταση για αναβολή της επιστροφής, χωρίς να προσδιορίσει χρονικό περιθώριο, μετά από ενημέρωση που έλαβαν από τους ειδικούς, για γονείς που ανησυχούν επειδή παιδιά τους μεταφέρουν τον ιό. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους, μετά και τα χιλιάδες rapid test που διενεργήθηκαν στα σχολεία τις περασμένες ημέρες, φαίνεται ότι η απόφαση δεν ανατρέπεται και οι μαθητές, εκτός ανησυχητικού απροόπτου, επιστρέφουν την ερχόμενη Τρίτη.

Την ίδια ώρα, αβέβαιο παραμένει το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανάλογες συζητήσεις, για να παρθούν αποφάσεις.

Τις χαλαρώσεις που θα αποφασιστούν θα ανακοινώσει σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα