Εβδομάδα αποφάσεων, κρίνουν την πορεία οι νοσηλείες-Πώς θα ανοίξει η εστίαση

Στη σκιά της νέας έξαρσης και ειδικά της αύξησης στις νοσηλείες, που ακολουθούν ανησυχητική πορεία, ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα για τη συνέχεια αφού η Κυβέρνηση, θα κληθεί να αποφασίσει για τις χαλαρώσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Παρά την αύξηση των περιστατικών και την άνοδο του δείκτη μεταδοτικότητας (R), η πρόθεση αυτή τη στιγμή, με προϋπόθεση ότι δεν θα εκτοξευθούν οι νοσηλείες, είναι να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των χώρων εστίασης υπό αυστηρότατα πρωτόκολλα και να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίου, αφού το αρνητικό τεστ κορωνοϊού, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.

Ωστόσο, θα μπουν στον πάγο, όπως όλα δείχνουν κάποιες από τις χαλαρώσεις που υπήρχε πρόθεση να δοθούν από τις 16 Μαρτίου, όπως ήταν η κατάργηση των sms. Το 8998 αναμένεται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, ενδέχεται ωστόσο να αυξηθούν σε τρία τα γραπτά μηνύματα προς αυτό. Λόγω του ανοίγματος των χώρων εστίασης, αναμένεται επίσης να μειωθεί η ώρα του κέρφιου, που θα ξεκινά αντί στις εννέα, στις δέκα ή στις έντεκα το βράδυ.

Εντός της ημέρας, θα συνέλθουν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής για την πανδημία τα οποία θα εξετάσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να  ενημερώσει για τα νεότερα στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας καθώς και για την κατάσταση στα νοσοκομεία. 

Θα ακολουθήσει αύριο σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα δει τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους. Ακολούθως θα κλειδώσουν οι προτάσεις, που θα οδηγηθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.

Πώς θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης

Το άνοιγμα των χώρων εστίασης, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο για τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ετοιμάζουν αυστηρότατα πρωτόκολλα προκειμένου να περιορίσουν τις πιθανότητες μετάδοσης.

Σε πρώτο στάδιο, αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι και σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπεται να κάθονται τέσσερα άτομα. Ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει επίσης λίστα ελέγχου, καθώς και υπεύθυνο τήρησης των πρωτοκόλλων.

Κάποιοι επιστήμονες προκρίνουν και την απαγόρευση του self service, εντός των χώρων εστίασης, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα σε κλειστούς χώρους.

Αγωνία για τεστ στα σχολεία

Τα βλέμματα σήμερα, είναι πάντως στραμμένα στα σχολεία λόγω της υποχρέωση των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, να παρουσιαστούν με αρνητικό rapid test.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, η λειτουργία των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, περιλαμβανομένων των Εσπερινών και των αντίστοιχων τάξεων των ιδιωτικών Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, διενεργείται με φυσική παρουσία και από την 8η Μαρτίου 2021, απαιτείται από τους μαθητές/μαθήτριες η προσκόμιση πιστοποιητικού αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση. Οι μαθητές που θα παρουσιαστούν στα σχολεία, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει rapid test, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος και θα παρακολουθούν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε μετά την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων στις σχολικές μονάδες, στις οποίες παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο, έφερε αντιδράσεις από μερίδα γονιών κάποιοι εκ των οποίων εκτόξευσαν, μάλιστα απειλές προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους. Η ΟΕΛΜΕΚ βρίσκεται σε ετοιμότητα και σε περίπτωση που χρειαστεί, όπως ανέφερε θα καλέσει την Αστυνομία.

Από σήμερα εξάλλου θα τεθεί σε ισχύ και η χαλάρωση που δόθηκε για τα φροντιστήρια στα οποία δίδεται η ευχέρεια για ταυτόχρονη φυσική παρουσία μέχρι και τεσσάρων μαθητών, επιπρόσθετα του εκπαιδευτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ