Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και φώναξαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

Με πανό και πλακάτ, εκατοντάδες γυναίκες και άντρες βγήκαν στους δρόμους και φώναξαν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η πορεία άρχισε από το Υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε έξω από το Προεδρικό. Πρωτεργάτες ο Άντρος Κυπριανού, Σκεύη Κουκουμά, που είναι και η πρόεδρος της ΠΟΓΟ αλλά και άλλοι βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, στην ομιλία του ανέφερε πως οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών τους οδήγησε σε αυτή την πορεία. Η βία σε βάρος τους. Η εκμετάλλευση των γυναικών. Από τον καπιταλισμό που τις καταδυναστεύει. Από τις πατριαρχικές αντιλήψεις που την εξοντώνουν, τη φιμώνουν, την κατακρεουργούν.

«Οι μισές γυναίκες του πλανήτη σήμερα είναι ακόμα αναγκασμένες να παραμένουν κλεισμένες στο σπίτι. Το ένα τρίτο των γυναικών του πλανήτη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από οικείο τους πρόσωπο. 140 γυναίκες σκοτώνονται από μέλος της ίδιας τους της οικογένειας κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απόπειρες αυτοκτονίας γυναικών είναι μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερες από τους άντρες, το ίδιο και η θνησιμότητα αυτοκτονίας γυναικών. Πάνω από τις μισές γυναίκες του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό προγραμματισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας». 

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως οι μισές γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες υποχρεώνονται σε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, σε μικρούς μισθούς, σε εξοντωτικά ωράρια μέσα και έξω από το σπίτι. Υπέδειξε, μάλιστα, ότι στην Κύπρο μια γυναίκα πρέπει να εργάζεται 40 ημέρες περισσότερες τον χρόνο από έναν άνδρα για να κερδίσει τον ίδιο μισθό μαζί του.

«Τα περιστατικά βίας στην οικογένεια εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι γυναικοκτονίες συγκλονίζουν κάθε τόσο την κυπριακή κοινωνία. Ο θεσμικός ρατσισμός και σεξισμός εκδηλώνεται σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της κυπριακής κοινωνίας. Τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης γυναικών ρίχνουν τη σκιά τους σε πολλούς τομείς, ακόμα και στους υπεράνω πάσης υποψίας. Οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας αδυνατούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Οι μονογονιοί παλεύουν με πενιχρά επιδόματα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, σε μια κοινωνία που δίνει αξία στη γυναίκα μόνο αν αυτή κρέμεται από το μπράτσο ενός άντρα. Οι υποδομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων τις οποίες έκλεισε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ, αφού τα ωράρια εργασίας παραμένουν αρρύθμιστα. Όλα αυτά και άλλα τόσα μάς έφεραν σήμερα εδώ. Για να ενώσουμε τη φωνή μας με το γυναικείο κίνημα. Να φωνάξουμε δυνατά τέρμα στις διακρίσεις».

Σημείωσε πως για το ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύουν.

«Γι’ αυτό και είμαστε πάντοτε αλληλέγγυοι στους αγώνες του γυναικείου κινήματος, γι’ απελευθέρωση των γυναικών, ισοτιμία, σεβασμό, αξιοπρέπεια. Η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά. Ούτε θα τη χαρίσει στις γυναίκες ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση τους.  Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι. Πολιτικές αναχαίτισης της γυναικείας ανεργίας. Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Μέτρα καταπολέμησης της  ανισομισθίας. Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες. Στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους. Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας. Κατάργηση της αποκοπής του 12% για όσες και όσους συνταξιοδοτούνται στα 63».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ συνέχισε, τονίζοντας πως χρειάζονται μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας. Πλήρης κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

«Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις θέσεις μας για τη γυναίκα. Θέσεις που εργαζόμαστε για υλοποίηση τους μέσα και έξω από τη Βουλή. Το ΑΚΕΛ είναι σήμερα εδώ, είναι καθημερινά παντού όπου οι εργαζόμενοι αγωνίζονται, όπου οι γυναίκες υψώνουν ανάστημα για να παλέψει μαζί τους. Για να δώσει δύναμη στη δύναμη τους. Για να δώσει φωνή στη φωνή τους. Για να φωνάξει ξανά και σήμερα Τέρμα στις διακρίσεις».

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου