Έξαρση αντιδράσεων για τα τεστ, ζητά Αστυνομία η ΟΕΛΜΕΚ-Αυξάνονται οι συρροές

Μυρίζει μπαρούτι για ακόμη μία φορά ο τομέας της εκπαίδευσης και ο λόγος αυτή τη φορά είναι η απόφαση για υποχρεωτική εξέταση με rapid test των μαθητών. Την ίδια ώρα που στα σχολεία εντοπίζονται νέες συρροές και αυξάνονται κρούσματα, μερίδα γονέων συνεχίζουν να φωνάζουν και να αρνούνται κατηγορηματικά να επιτρέψουν στα παιδιά τους να υποβληθούν σε εξέταση, κάνοντας λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Κάποιοι εξ αυτών μαζεύτηκαν μάλιστα, έξω από το Υπουργείο Παιδείας το πρωί της Παρασκευής, κρατώντας πανό και μη φορώντας μάσκα, προκειμένου να ζητήσουν ακύρωση της απόφασης. Αντιδράσεις αναμένονται και σήμερα, αφού ομάδα γονέων διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

«Αν υπάρχει μία μερίδα γονέων που διαμαρτύρεται και δεν θέλει τα παιδιά της να κάνουν το τεστ, είναι δικαίωμά τους. Αλλά αυτό θα έχει και συνέπειες. Σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπουν στο σχολείο. Αν πιστεύουν ότι καταπατούνται τα συνταγματικά τους δικαιώματα υπάρχει νομική οδός, μπορούν να την ακολουθήσουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα διάταγμα, το οποίο λέει πως για να μπουν οι μαθητές στο σχολείο, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Η ΟΕΛΜΕΚ καταγγέλλει απειλές, εντάσεις και πιέσεις από μερίδα γονέων, που δεν δέχονται να υποβάλουν τα παιδιά τους, στη διαδικασία του rapid test. Οι καθηγητές θεωρούν άδικες τις απειλές προς τις διευθύνσεις, με τον πρόεδρο της οργάνωσης, Θέμη Πολυβίου να δηλώνει ότι στέκονται δίπλα τους.

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι γονείς αδικούν τους συναδέλφους διευθυντές, όταν τους απειλούν ακόμη και με νομικά μέτρα, επειδή δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για ό,τι γίνεται. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή, όπως είναι το διάταγμα για τα rapid test, δημιουργείται θέμα με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Δεν μπορεί ο διευθυντής να μην ζητήσει τεστ και να παρανομήσει».

Η οργάνωση των καθηγητών απευθύνει έκκληση στο κοινό, να δείξει υπευθυνότητα και την ερχόμενη Δευτέρα να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία και να προσέλθουν κανονικά με τα rapid test οι μαθητές.

«Εμείς εκείνο που λέμε και θέλουμε είναι τη Δευτέρα, με ασφάλεια και προσκόμιση του τεστ, να προσέλθουν όλοι στο σχολείο. Διευθυντές έχουν δεχτεί σοβαρές απειλές από πολίτες. Γι’ αυτό αν χρειαστεί, εμείς θα καλέσουμε την Αστυνομία, για να είναι έξω από τα σχολεία, να προστατεύσει και τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές».

Από την πλευρά τους, οι οργανωμένοι γονείς εφιστούν την προσοχή στις κινητές μονάδες δειγματοληψίας, αφού η απάντηση που δίνουν στους μαθητές, έχει αντίκτυπο όπως λένε στην ψυχολογία τους.

«Δεν είναι εύκολο να πεις αυτή τη στιγμή, σε ένα έφηβο που πήγε στο σχολείο, μετά από τόσες ημέρες που βρισκόταν στο σπίτι, ότι θα ξαναμείνει σπίτι επειδή είναι θετικός. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, επειδή είναι δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά ήσυχα μέσα στο σχολείο τους, να συνεχίσουν τη διδασκαλία τους, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους», υπέδειξε ο κ. Διονυσίου.

Αυξάνονται οι συρροές κρουσμάτων στα σχολεία

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που διενεργούνται στα σχολεία προκαλούν ανησυχία, αφού αυξάνονται οι αλυσίδες μετάδοσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν αναφορές για κάποια φαινόμενα υπερμετάδοσης στα σχολεία κυρίως της Λεμεσού. 

«Είχαμε επικεντρωθεί στη Λεμεσό, αλλά είναι γενικευμένο το πρόβλημα. Οι ίδιες συμπεριφορές που υπάρχουν στη Λεμεσό, υπάρχουν και σε άλλες επαρχίες. Η Λεμεσός διαφάνηκε ότι ήταν η πρώτη που πλήγηκε, αλλά από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει το ίδιο φαινόμενο και στις υπόλοιπες επαρχίες. Θα ξεκινά, δηλαδή, η διασπορά από τα σχολεία και αν δεν περιορίζεται στην οικογένεια, μπορεί να προχωρήσει και στην κοινωνία», εξήγησε στον REPORTER ο επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Οι γρήγορες ενέργειες των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας των προηγούμενων ημερών, όσον αφορά στα αυξημένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ορισμένα σχολεία της Λεμεσού, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η εξάπλωση, σύμφωνα με τον κ. Σιλβέστρο.

«Είχαν γίνει ενεργητικές διερευνήσεις μέσα στα σχολεία, που είχαν κρούσματα και έχουν απομονωθεί οι αλυσίδες. Κάποια σχολεία, μάλιστα, είχαν κλείσει, άρα δεν συμπεριλαμβάνονται στα σχολεία που έκαναν rapid test. Εξάλλου, ο σκοπός του rapid test είναι να δοθεί ένα δείγμα, που είναι το πρόβλημα και να περιοριστεί, μέσω της ιχνηλάτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει απειλές και πιέσεις σε εκπαιδευτικούς η ΟΕΛΜΕΚ-Παίρνει θέση για τα τεστ

Προχωρά ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης

Παρά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, όσον αφορά στις χαλαρώσεις που θα ακολουθήσουν στις 16 Μαρτίου, προχωρά κανονικά. Έτσι, εκτός απροόπτου οι μαθητές των Γυμνασίων θα επιστρέψουν στα θρανία τους, έχοντας φυσικά ανά χείρας αρνητικό rapid test, ενώ και η εστίαση φαίνεται ότι θα ανεβάσει ρολά με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα.

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε πάντως χθες τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής  για την βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, με βάση τα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς.

Οι υπουργοί προέβησαν σε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών, επαναβεβαιώνοντας ότι καθοριστικός δείκτης παραμένει η κατάσταση στα νοσηλευτήρια και οι αντοχές του συστήματος Υγείας. Για την κατάσταση τηρείται ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ