Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Ειδικότητα που δεν θα «πιάσει» η κρίση

Ο Κλάδος Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών της ΜΤΕΕ αποτελεί την… έξυπνη επιλογή, προσφέροντας επαγγέλματα που στοχεύουν στο μέλλον

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

*Των Γιώργου Γιάγκου, Γενικού Επιθεωρητή ΜΤΕΕ και Στέλιου Μηλιάτη, Επιθεωρητή ΜΤΕΕ

Οι ανατρεπτικές εξελίξεις στην κοινωνία και στην οικονομία, τις οποίες βιώνουμε στη σημερινή εποχή συνεπεία και της πανδημίας, επιφέρουν σαφώς μεγάλες ανατροπές και στην αγορά εργασίας. Η ειδικότητα του/της Ηλεκτρολόγου Μηχανικού δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κρίση στις επόμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό εάν είσαι μαθητής/μαθήτρια Γυμνασίου με έφεση στην τεχνολογία και με τεχνική αντίληψη, η ειδικότητα «Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί» της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ) θα πρέπει να σε ενδιαφέρει.

Συγκεκριμένα, η ειδικότητα αυτή θα σου δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσεις πολύτιμες δεξιότητες για το μέλλον, αφού θα εξοικειωθείς με τη σωστή χρήση των κατάλληλων εργαλείων, υλικών, οργάνων και συσκευών ενός εργαστηρίου ηλεκτρονικών, θα μάθεις να εφαρμόζεις τις βασικές απαιτήσεις του προτύπου για τον υπολογιστικό σχεδιασμό ηλεκτρικών κυκλωμάτων, να επιλέγεις τη σωστή διατομή καλωδίων ενός ηλεκτρικού κυκλώματος, καθώς και τα κατάλληλα ηλεκτρικά στοιχεία (όπως προστατευτικές συσκευές) από τα οποία αποτελείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, να σχεδιάζεις και να επεξηγείς τη λειτουργία των βασικών κυκλωμάτων ηλεκτρικής εγκατάστασης κατοικίας, να επιλύεις σύνθετα ωμικά κυκλώματα στο συνεχές ρεύμα τα οποία τροφοδοτούνται με περισσότερες από μία πηγές, να υπολογίζεις τη χωρητική/επαγωγική αντίσταση των πυκνωτών/πηνίων στο εναλλασσόμενο ρεύμα και να επιλύεις κυκλώματα RLC στο εναλλασσόμενο ρεύμα της πλατφόρμας μικροελεγκτή (πλακέτα Arduino) και πολλά άλλα.

Πέρα από την ισορροπημένη γενική μόρφωση, ο/η μαθητής/μαθήτρια της ειδικότητας «Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί» θα αποκτήσει και το απαραίτητο τεχνολογικό υπόβαθρο, για την ομαλή και δημιουργική ένταξη του/της στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, καθώς το θεωρητικό υπόβαθρο για την επιτυχημένη συνέχιση των σπουδών του/της στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

Επαγγελματικά, οι απόφοιτοι/ες της ειδικότητας «Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί» μπορούν να απασχοληθούν άμεσα: α) στη βιομηχανία σε διάφορες θέσεις ευθύνης, σε μελέτες έργων, συστημάτων και εγκαταστάσεων, ως ελεύθεροι/ες επαγγελματίες ή ως συνεργάτες/ιδες σε τεχνικά γραφεία και εταιρείες, β) στο δημόσιο σε μια σειρά από θέσεις τεχνικής ευθύνης, σε οργανισμούς όπως η ΑΗΚ και άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, γ) στην εκπαίδευση και δ) σε διάφορους τομείς παροχής τεχνικών, οικονομοτεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών.

Οι απόφοιτοι/ες της ειδικότητας «Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί» μπορούν επίσης να διεκδικήσουν με επιτυχία πρόσβαση ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης (π.χ. Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, πολυτεχνεία, πανεπιστήμια κ.λπ.), φοιτώντας σε όλες τις ειδικότητες της Ηλεκτρολογίας, σε συναφείς κλάδους σπουδών ή σε οποιοδήποτε κλάδο για τον οποίο πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις εισδοχής.

Η ΜΤΕΕ, με γνώμονα την ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας για άρτια καταρτισμένους/ες επαγγελματίες που να χειρίζονται θέματα μελέτης, κατασκευής και συντήρησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, προσφέρει τη δυνατότητα φοίτησης στην ειδικότητα «Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί» του κλάδου Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών. Η ειδικότητα αυτή διασυνδέει άμεσα την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και ταυτόχρονα παρέχει το θεωρητικό υπόβαθρο και τα εχέγγυα για συνέχιση των σπουδών των αποφοίτων μας στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα