Δίωρη στάση εργασίας νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για υπερπληρότητα κλινών

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με αυθόρμητη δίωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 2.00μμ, κατήλθε το νοσηλευτικό προσωπικό ψυχικής υγείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από έκτακτη συνεδρία του Κλάδου, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείου Αθαλάσσας, όπου η πληρότητα ξεπερνά το 120%, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των ψυχικά ασθενών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας, Ανδρέας Ανδρέου, ανέφερε ότι η αυθόρμητη στάση εργασίας έγινε λόγω του ότι η πληρότητα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας έχει ξεπεράσει το 120%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος και κλίνες για άλλους ασθενείς, ενώ δεν υπάρχει και η πρόθεση από την Πολιτεία για επίλυση του προβλήματος.

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Έρχονται εισδοχές με μεγάλη αύξηση και δεν έχουμε χώρο. Χθες σε θαλάμους που νοσηλεύουμε 20 ασθενείς συνήθως, είχαμε 30 ασθενείς. Υπάρχουν τρομερά προβλήματα. Βλέπουμε το κράτος να προετοιμάζεται για ένα τρίτο κύμα πανδημίας αλλά για τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία όσον αφορά την ψυχική υγεία των συνανθρώπων μας, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια», σημείωσε.

Ανέφερε ότι οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας έχουν αυξηθεί δραματικά εδώ και καιρό, «με το κράτος να δηλώνει απών, αφού κανένας σχεδιασμός ή προγραμματισμός δεν έχει προηγηθεί, ούτε έχει εκφραστεί η οποιαδήποτε πρόθεση για να γίνει αυτό».

Ζητούμε, είπε ο κ. Ανδρέου, την εμπλοκή της πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων για άμεση παρέμβαση και λήψη πολιτικών αποφάσεων.

«Γνωστές είναι οι υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λόγω της πανδημίας για ενίσχυση των δομών για στήριξη των ατόμων που παρουσιάζουν πρόβλημα με την ψυχική νόσο. Ενώ άλλες χώρες είχαν προετοιμαστεί, εμάς μας βρίσκουν απροετοίμαστους αυτές οι καταστάσεις. Όσον αφορά στην αναλογία των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών για παροχή ψυχιατρικής φροντίδας ανά 100.000 κατοίκους, η Κύπρος φαίνεται να κατέχει την προτελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε.

«Δεν διεκδικούμε κανένα αίτημα προς όφελος του προσωπικού. Το μόνο που ζητούμε είναι οι ασθενείς μας να έχουν ισότιμη και ποιοτική φροντίδα κι εμείς ως νοσηλευτικό προσωπικό να τους παρέχουμε την απαιτούμενη φροντίδα υγείας και να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Απαιτούμε την εμπλοκή και παρέμβαση της πολιτείας και όλων των αρμοδίων φορέων για άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων για επίλυση του προβλήματος της υπερπληρότητας του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ψυχικά ασθενείς μέσα σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον, δίχως παράλληλα να κινδυνεύουμε ούτε οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Το θέμα της υπερπληρότητας του Νοσοκομείου Αθαλάσσας θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα σύσκεψη που θα έχει το ΔΣ του Κλάδου και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα διαμαρτυρίας, αν το πρόβλημα της υπερπληρότητας δεν επιλυθεί.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν