Τετάρτη 21 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σε συζήτηση του ΕΚ με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας συμμετείχε η Μαριέλλα Αριστείδου

  05/03/2021 12:03
Σε συζήτηση του ΕΚ με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας συμμετείχε η Μαριέλλα Αριστείδου

Σε συζήτηση του ΕΚ με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας συμμετείχε η Μαριέλλα Αριστείδου

  05/03/2021 12:03

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Μαριέλλα Αριστείδου συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική Συνάντηση, που διοργάνωσε η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ),

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τη Συνάντηση προσφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΚ, David Sassoli, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την ισότητα, Helena Dalli.

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση με θέμα «Γυναίκες στην πρώτη γραμμή: διδάγματα από τη διαχείριση κρίσεων», η κ. Αριστείδου επεσήμανε ότι η κρίση της πανδημίας Covid-19 είχε διαφορετικό αντίκτυπο στα δύο φύλα, επιδείνωσε τις προϋπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και έπληξε εντονότερα τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η πανδημία και ο εγκλεισμός, πρόσθεσε, οδήγησαν σε δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Αναφερόμενη στην περίπτωση της Κύπρου, η κα Αριστείδου υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η εξάλειψη της έμφυλης βίας, καθώς και η πλήρης συμμόρφωση και η εναρμόνιση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, συγκαταλέγονται στις ύψιστες προτεραιότητες, που έθεσε η κυπριακή Κυβέρνηση στο στρατηγικό της σχέδιο για την ισότητα των φύλων 2019-2023.

Η Κύπρια Βουλευτής, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημείωσε ως καλή πρακτική της Κύπρου, τη λειτουργία του «Σπιτιού της γυναίκας», η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Το «Σπίτι της γυναίκας», πρόσθεσε η κ. Αριστείδου, αποτελεί ένα διεπιστημονικό κέντρο που συστεγάζει και συντονίζει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με σκοπό την παροχή προστασίας και εξειδικευμένης στήριξης στα θύματα βίας και στις οικογένειές τους. Υπογράμμισε δε την ανάγκη οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης για τα θέματα της έμφυλης βίας.

Πρέπει, κατέληξε, τα θέματα ισότητας να τεθούν στον πυρήνα των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη θα είναι δίκαιη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και αμοιβαία επωφελής.

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και η κ. Σκεύη Κουκουμά.

Σε δελτίο Τύπου από τη Βουλή αναφέρεται ότι σε παρέμβασή της σε συζήτηση, με θέμα «Γυναίκες στην πρώτη γραμμή: διδάγματα από τη διαχείριση κρίσεων», η κ. Κουκουμά υπογράμμισε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να δώσουν δύσκολους αγώνες και τόνισε την ανάγκη συντονισμού τους σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της πανδημίας επεσήμανε ότι η ποιότητα ζωής και η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, αλλά και τα ατομικά και συλλογικά ανθρώπινα δικαιώματα υπέστησαν βαρύ πλήγμα. Τόνισε δε ότι η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης υποθάλπει την εργασιακή εκμετάλλευση και σηματοδοτεί τις μειώσεις μισθών.

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, στηλιτεύοντας την απουσία κατάλληλου πλαισίου για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι τα προγράμματα της ΕΕ, ενώ διακηρύττουν ότι θα βοηθήσουν τους εργαζομένους, στην πραγματικότητα θα επιβαρύνουν με πρόσθετο χρέος τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει, τόνισε , οι γυναίκες να επαγρυπνούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τα οποία δέχονται επίθεση και να παραμείνουν προσηλωμένες  στα διαχρονικά τους αιτήματα για ισότητα και ισονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας