Φοίτησε στην Τεχνική Σχολή και κάνε την τέχνη σου επάγγελμα!

Φοίτησε στην Τεχνική Σχολή και κάνε την τέχνη σου επάγγελμα!

Κλάδος: Εφαρμοσμένων τεχνών

Ειδικότητα: Γραφικές Τέχνες, Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

*του Κωνσταντίνου Γεωργίου, Επιθεωρητή ΜΤΕΕΚ

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Εάν είσαι ταλαντούχος/α, με έφεση στις εφαρμοσμένες τέχνες, έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις μία από τις δύο ειδικότητες, «Γραφικές Τέχνες» και «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα» που προσφέρονται από τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕ) στον κλάδο των Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Συγκεκριμένα, οι ειδικότητες «Γραφικές Τέχνες» και «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα» σου παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις το αντικείμενο σε βάθος και να κάνεις την τέχνη σου επάγγελμα! Πρόκειται για ένα επάγγελμα, το οποίο μετουσιώνει το ταλέντο και την καλλιτεχνική δημιουργία σε πρακτικές εφαρμογές που βελτιώνουν λειτουργικά και αισθητικά την καθημερινότητά μας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν πρακτικά στην οικονομική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας προσφέροντας ευκαιρίες εργοδότησης στους/στις αποφοίτους/απόφοιτες της ειδικότητας. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό αποφοίτων συνεχίζουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμια της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Οι μαθητές/μαθήτριες πέραν των μαθημάτων γενικής παιδείας, διδάσκονται μαθήματα της ειδικότητας όπως Γραφικές Τέχνες και Σχέδιο Γραφικών Τεχνών, Αρχές Σύνθεσης, Ιστορία του Ντιζάιν και Ψηφιακό Σχεδιασμό. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς του Α΄ και Β΄ έτους, οι μαθητές/μαθήτριες τοποθετούνται σε εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα των Γραφικών Τεχνών όπου κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση.

Ο/η απόφοιτος/η των ειδικoτήτων «Γραφικές Τέχνες» και «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα», με την απόκτηση του απολυτηρίου του/της, θα είναι ικανός/ή να αναλύει και να επιλύει σχεδιαστικά προβλήματα μέσα από μεθοδικές προσεγγίσεις, θα έχει αναπτύξει ψηφιακές δεξιότητες, ικανότητες επικοινωνίας, έκφρασης, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, υψηλής αισθητικής και οργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα θα έχει συγκροτήσει ένα ισχυρό οπτικό λεξιλόγιο που θα του/της επιτρέψει να είναι οπτικά εγγράμματος/η, ώστε να αντιμετωπίζει επιτυχώς σχεδιαστικά προβλήματα.

Η ειδικότητα έχει εδραιωθεί ως εκκολαπτήριο μελλοντικών σπουδαστών/σπουδαστριών Γραφικών Τεχνών τόσο σε εγχώρια δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Χωρίς αμφιβολία, οι πιθανότητες επιτυχίας και εισδοχής των μαθητών/τριών των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) σε αντίστοιχους κλάδους σε τοπικά πανεπιστήμια είναι συνεχώς αυξανόμενες, καθώς η προετοιμασία των τελειόφοιτων μαθητών/τριών για τις Παγκύπριες Εξετάσεις γίνεται από έμπειρους/ες και προσοντούχους/ες εκπαιδευτικούς Γραφικών Τεχνών. Επιπρόσθετα, το απολυτήριο, σε συνδυασμό με το πορτφόλιο που προετοιμάζουν οι μαθητές/μαθήτριες κατά τη φοίτησή τους στις ΤΕΣΕΚ, τους δίνει τη δυνατότητα να εισαχθούν σε πανεπιστήμια της ΕΕ και ανά το παγκόσμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα στις ΤΕΣΕΚ διεξάγονται σε πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα εργαστήρια, τα οποία παρέχουν στους/στις μαθητές/μαθήτριες συνθήκες προσομοίωσης με τη βιομηχανία Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων, καθώς και σε ένα ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, το οποίο προκύπτει και από τον μικρό αριθμό μαθητών/τριών που τηρείται στην τάξη/εργαστήριο.

Τέλος, ο/η απόφοιτος/η μπορεί να εργαστεί σε τομείς που σχετίζονται με τις Γραφικές Τέχνες και τα πολυμέσα, όπως σε διαφημιστικά γραφεία, τυπογραφεία, εκδοτικούς οίκους, περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς, στούντιο παραγωγής τηλεοπτικών διαφημίσεων και φωτογραφίας, γραφεία σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων και εφαρμογών πολυμέσων και ως ελεύθεροι/ες επαγγελματίες.

Καταληκτικά, επιλέγοντας τις ειδικότητες «Γραφικές Τέχνες» και «Γραφικές Τέχνες και Πολυμέσα» του κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών της ΜΤΕΕ και με σύμμαχο το ταλέντο και την αισθητική σου αντίληψη, μπορείς να αποκτήσεις εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που θα σε βοηθήσει να καταξιωθείς στον επαγγελματικό χώρο της Βιομηχανίας Γραφικών Τεχνών.

 

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΜΤΕΕΚ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_genikes_plirofories.html

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία