Κρύβουν ότι είναι κρούσματα για να πηγαίνουν δουλειά-«Οι εργοδότες δεν έχουν ιδέα»

Μάχη για να κρατήσει την ιχνηλάτηση επαφών σε διαχειρίσιμα επίπεδα, δίνει η Ομάδα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά φαινόμενα απειθαρχίας, την ώρα που αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Η Ομάδα Ιχνηλάτησης εντοπίζει καθημερινά αλυσίδες μετάδοσης, με τα πλείστα κρούσματα να είναι σε σχολεία. Όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο επιδημιολόγος πεδίου, επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος οι ιχνηλάτες, αν και έχει βελτιωθεί η κατάσταση, έρχονται αντιμέτωποι με θετικά κρούσματα που αρνούνται να δηλώσουν τις επαφές τους ή ακόμα και το επάγγελμά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να πηγαίνουν να πηγαίνουν δουλειά.

«Κάποια κρούσματα προσπαθούν να κρύψουν κάποια στοιχεία, αλλά μπορούμε να τα βρούμε με άλλες μεθόδους. Εμάς δουλειά μας είναι να εντοπίσουμε τις επαφές. Χθες για παράδειγμα υπήρχαν δύο άτομα, που αρνούνταν να πουν που δουλεύουν και ήταν και πολύ αγενείς στο τηλέφωνο, όσο κι εάν προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε την πληροφορία. Εμείς έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και μπορούν να μας δίνουν για λόγους δημόσιας υγείας, τους εργοδότη του ατόμου».

Όπως εξήγησε ο κ. Σιλβέστρος, η Ομάδα σε τέτοιες περιπτώσεις επικοινωνεί με τον εργοδότη κρουσμάτων που αρνούνται να το δηλώσουν. «Του λέμε να μην τους επιτρέψουν να πάνε στη δουλειά και να εντοπίσει τις επαφές του. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι εργοδότες δεν έχουν ιδέα ότι το άτομο ήταν κρούσμα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν περιστατικά, που ακόμα κι εάν έχουν πυρετό η βήχα πάνε στη δουλειά κανονικά για αρκετές ημέρες και τελικά βγαίνουν θετικοί».

Η Ομάδα Ιχνηλάτησης εντοπίζει συνεχώς νέα αλυσίδες μετάδοσης. «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εντοπιστούν όλες οι επαφές και να περιοριστούν και να το μαζέψουμε όσο είναι ακόμη διαχειρίσιμη η κατάσταση, μέσω της ιχνηλάτησης», υπέδειξε ο κ. Σιλβέστρος.

Τα πλείστα θετικά περιστατικά συνεχίζουν να εντοπίζονται στα σχολεία σε κάποια από το οποία δημιουργήθηκαν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι σε σχολικές μονάδες.

«Όλο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία αλλά και ο αριθμός των σχολικών μονάδων που έχουν θετικά περιστατικά. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, είχαμε μόνο ανάμεσα σε μαθητές Δημοτικού 206 θετικά κρούσματα. Αυτά προέρχονταν από πάνω από 100 σχολεία. Άλλοι οι εκπαιδευτικοί και άλλοι οι μαθητές του Λυκείου. Αυτός είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων μας προέρχονται από σχολικές μονάδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ