Στο 27,8% η παχυσαρκία στην Κύπρο-Tι εντοπίζει έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων

Στην Κύπρο η παχυσαρκία ανέρχεται στο 27,8 % σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας, στους άντρες η παχυσαρκία ανέρχεται στο 28,8% και στις γυναίκες στο 26,9%, ενώ το υπερβάλλον βάρος ανέρχεται στο 36% συνολικά, 46,9% στους άνδρες και 26% στις γυναίκες.

«Everybody needs everybody»- «Όλοι  χρειάζονται τους πάντες» είναι το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (4/3/2021) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation - W.O.F). Ένα μήνυμα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι είμαστε όλοι ενδεχομένως σε κίνδυνο, αλλά την ιδία ώρα είμαστε και όλοι υπόλογοι για να επιληφθούμε ατομική και ομαδική δράση και κατεξοχήν στο χρονικό διάστημα της πανδημίας του COVID-19

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, η έρευνα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (2018) που έγινε σε 40 χώρες, έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν στην Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Σαν Μαρίνο, όπου το 18-21% των αγοριών και το 9-19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα.

Το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας των σημαντικότερων επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία (Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική νόσο του ήπατος, καρκίνος και κατάθλιψη) ήταν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (2014) παγκοσμίως. Όμως, χωρίς την λήψη κατάλληλων δράσεων για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το ετήσιο ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2025.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και τον ΣυΔιΚυ, υπάρχουν τρεις τομείς για να δράσουν άμεσα κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, τα εθνικά συστήματα υγείας  και ασφαλιστικά ταμεία στην παχυσαρκία: Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία, Έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία, Πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην εποχή της πανδημίας, τα άτομα με παχυσαρκία έχουν 2πλασιο κίνδυνο να νοσηλευθούν εάν νοσήσουν από COVID-19.

Ένας στους δυο ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 είναι παχύσαρκοι.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από COVID-19. Όμως, τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα με σωματικό υπέρβαρο ή παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν προσβληθούν από COVID-19.

Ο αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε εντατική μονάδα θεραπείας, ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής αλλά και η αυξημένη θνησιμότητα σχετίζονται με το βαθμό της παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος αυτός είναι ανεξάρτητος από τη συνύπαρξη νόσων που συνδέονται με την παχυσαρκία (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση).

Σημαδιακά τα άτομα με ΒΜΙ: 35-40kg/m2 και τα άτομα με ΒΜΙ > 40 kg/m2 έχουν αυξημένη θνησιμότητα κατά 40% και κατά 90% αντίστοιχα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν παχυσαρκία.

Στους νοσηλευόμενους γενικά ασθενείς σε εντατική μονάδα, 3πλάσιοι ασθενείς με COVID-19 έχουν ΒΜΙ > 40 kg/m2 σε σχέση με τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, το αυξημένο σωματικό λίπος επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα καθώς και τις λειτουργίες της φλεγμονής και της ανοσίας.

Η συνέπεια είναι η διαταραγμένη αντίδραση στη λοίμωξη και η αυξημένη προδιάθεση για βαριά λοίμωξη από COVID-19. Ταυτόχρονα οι ασθενείς με παχυσαρκία έχουν λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και αυξημένη συνύπαρξη νοσημάτων όπως σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης που σχετίζονται και αυτά  με τη βαρύτητα της λοίμωξης από COVID-19.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι ιδιαίτερα τα νεότερα άτομα ακόμα και οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης όσο αυξάνεται ο βαθμός της παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, η υποστήριξη των ανθρώπων για να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τελικά το σωματικό τους βάρος μπορεί να ελαττώσει τις σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης από COVID-19 στο γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες κατά κύριο λόγο προσβάλλονται από παχυσαρκία.

Υπάρχουν δεδομένα που υποδεικνύουν ότι ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού έχουν αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του lockdown. Όμως, στο συνολικό πληθυσμό τα επίπεδα άσκησης δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έναρξη της πανδημίας ενώ η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και οινοπνεύματος έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπό την αιγίδα του ΣυΔιΚυ (Andreou E, Matheou E, Giannopoulou V, Philippou P, 2020) κατά τον πρώτο εγκλεισμό  οι αλλαγές σε βάρος σε συχνότητα  εκατοστιαία αναλογία  του γενικού πληθυσμού ήταν 41% αύξηση βάρους (0.5-17 κιλά αύξησης), 41% διατήρηση βάρους και 18% απώλεια βάρους (1-6 κιλά μείωσης).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, «πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και να  διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται».

O Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου υιοθετά την ημέρα αυτή για να υπενθυμίσει στις αρμόδιες αρχές την δέσμευσή τους και να ζητήσει από αυτές να λάβουν επείγοντα μέτρα.

Ο ΣυΔιΚυ αποδέχεται αυτήν την ευθύνη για αυτό και δηλώνει ότι «χωρίς πρόσβαση σε εκπαιδευμένους παρόχους- όπως είναι οι εγγεγραμμένοι, πτυχιούχοι διαιτολόγοι και οι πτυχιούχοι διατροφολόγοι, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία δεν θα φθάσουν ένα υγιές ή θα διατηρήσουν ένα υγιές μακροπρόθεσμο στόχο βάρους (WOF, ΣυΔιΚυ)».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας