Τετάρτη 21 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Επίθεση ΠΑΣΥΨΥ στη Ζέτα για αναφορές σε ψυχολόγους που εργάζονται στις ΥΚΕ

  03/03/2021 19:56
Επίθεση ΠΑΣΥΨΥ στη Ζέτα για αναφορές σε ψυχολόγους που εργάζονται στις ΥΚΕ

Επίθεση ΠΑΣΥΨΥ στη Ζέτα για αναφορές σε ψυχολόγους που εργάζονται στις ΥΚΕ

  03/03/2021 19:56

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχολόγων (ΠΑΣΥΨΥ) με αφορμή τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Πρόνοιας, εκφράζει τη λύπη του «που ακούσαμε δια στόματος της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να βαφτίζονται οι συνάδελφοι ψυχολόγοι που εργάζονται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ως Κοινωνικοί Λειτουργοί».

Συγκεκριμένα, αναφέρουν, άκουσαν την Υπουργό να δηλώνει πως στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εργάζονται αποκλειστικά «Κοινωνικοί Λειτουργοί».

«Η δήλωση αυτή πέραν του ότι αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα και ακύρωση των δεσμεύσεων τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας κυβέρνησης για αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αποτελεί και διαστρέβλωση της πραγματικότητας», προστίθεται.

Αναφέρει ότι το 2008 προσλήφθηκαν με ξεχωριστό κατάλογο ως έκτακτοι 5 ψυχολόγοι ως Λειτουργοί Ερευνών και Ανάπτυξης, καθώς οι μόνιμες θέσεις Λειτουργών στις ΥΚΕ ήταν «Λειτουργοί Ευημερίας». Παράλληλα, τροποποιήθηκε στη συνέχεια η ονομασία της θέσης ως «Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών» ώστε να προσλαμβάνονται διαφορετικές ειδικότητες στη βάση των αναγκών των υπηρεσιών.

Το 2009, σημειώνει, προκηρύχθηκαν 25 μόνιμες θέσεις για ψυχολόγους, οι οποίες πληρώθηκαν το 2018 (5 μόνιμοι Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών από τον κατάλογο των ψυχολόγων και 3 θέσεις για άλλες ειδικότητες).

Έκτοτε, αναφέρει, και παρά τις συνεχείς αναφορές του ΠΑΣΥΨΥ για την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου Σχεδίου Υπηρεσίας που βρίσκεται σε αντίφαση με τους Περί Εγγραφής Επαγγελματιών Ψυχολόγων Νόμους του 1996-2014, τα Σχέδια δεν έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα οι ψυχολόγοι που προσλαμβάνονται να τοποθετούνται σε οποιαδήποτε καθήκοντα.

Η δήλωση της Υπουργού, αναφέρουν, «αποτελούσε ουσιαστικά απάντηση στην εισήγηση του ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ για δημιουργία Τμήματος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας εντός της δομής του νέου Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας», σημειώνοντας ότι της απόρριψης προηγήθηκε η απολυτή συμφωνία με την εισήγηση τους και του επαγγελματικού σωματείου των Κοινωνικών Λειτουργών, ότι είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία ξεχωριστών τμημάτων, τα οποία θα είναι βασισμένα στην επιστημονικότητα και την εξειδίκευση.

Επίσης, σημειώνεται, η απόρριψη της θέσης των επιστημονικών και επαγγελματικών σωματείων είναι αντίθετη και με τη θέση της Διεύθυνσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που δια του αντιπροσώπου της στη χθεσινή σύσκεψη εξέφρασε τη θέση ότι οι Υ.Ψ.Υ. είναι εκ καθήκοντος προσανατολισμένες να παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ότι δεν θα πρέπει βίαια να ψυχιατρικοποιηθούν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα αλλά να αντιμετωπίζονται ως τέτοια και όχι ως θέματα ψυχικής υγείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα των συγκεκριμένων υπηρεσιών να παρέμβουν εκεί και οπού κριθεί απαραίτητο.

Ο ΠΑΣΥΨΥ καταλήγοντας, αφού χαρακτηρίζει "ατυχείς" τις δηλώσεις της Υπουργού αναφέρει ότι οι ψυχολόγοι βρίσκονται σε δυσμένεια  "με θύματα τους λήπτες των υπηρεσιών, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και τους συναδέλφους που εργάζονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας