Ολοκληρώνεται η πρόταση νόμου για τον εκφοβισμό στον αθλητισμό

Για πρώτη φορά αγγίζουμε το φαινόμενο του εκφοβισμού στον αθλητικό χώρο, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, τον «Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ΄ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου, που αφορά τον εκφοβισμό στον αθλητικό τομέα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τη συμβολή τους στην όλη συζήτηση, και να πω ότι για πρώτη φορά αγγίζουμε το φαινόμενο του εκφοβισμού στον αθλητικό χώρο και μέσα από τον ορισμό, αλλά και μέσα από τη δημιουργία εκείνων των μηχανισμών, οι οποίοι θα αποτρέπουν ή θα αποκλείουν φαινόμενα εκβιαστικά είτε μεταξύ των αθλητών είτε αθλητών και προπονητών είτε μεταξύ ατόμων ευρύτερα στον τομέα του αθλητισμού», πρόσθεσε.

Η πρόταση νόμου, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, θα είναι ξανά προς ολοκλήρωση και τοποθέτηση την επόμενη εβδομάδα, «και το χαρακτηρίζω ότι κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά».

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, σε δηλώσεις της είπε ότι είχαν προσκληθεί από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πρόταση για τροποποίηση του Περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, έτσι ώστε να συμπεριλάβει πρόνοιες, οι οποίες θα βοηθήσουν και τον ΚΟΑ να υλοποιήσει με περισσότερη ευκολία το έργο του, που είναι η ευημερία των αθλητών και η ύπαρξη ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους αθλητές και προπονητές και οποιουδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό.

«Έχουμε καταθέσει γραπτώς τις απόψεις και εισηγήσεις του Οργανισμού και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε προς το τέλος και ότι την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να έχουμε ένα οριστικοποιημένο κείμενο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι απόψεις του Οργανισμού, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ είπε ότι οι απόψεις του Οργανισμού έγιναν επί συγκεκριμένων προτάσεων για τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων «και σίγουρα συμμεριζόμαστε τις απόψεις και της Επιτροπής, οι οποίες φαίνονται μέσα από την τροποποίηση που έχουν καταθέσει, που είναι η μεγαλύτερη πρόληψη όσον αφορά αντιαθλητικές συμπεριφορές στον αθλητισμό και συμπεριφορών εκφοβισμού, που αφορούν αθλητές, αθλήτριες , αλλά προπονητές, προπονήτριες».

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τις συμπεριφορές εκφοβισμού, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι οι υποθέσεις στον αθλητισμό σίγουρα δεν είναι οι μόνες, αλλά η άποψη μας είναι ότι ο αθλητισμός ως μια προέκταση και ένας σημαντικός τομέας της κοινωνίας αντανακλά το πρόβλημα, το οποίο υπάρχει ευρύτερα στην κοινωνία».

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να πω ότι αναγνωρίζουμε ότι οι σχέσεις εξάρτησης, οι πιο στενές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ προπονητών και αθλητών, σίγουρα δημιουργούν ένα περιβάλλον που είναι πιο ευάλωτο πιθανώς από άλλους χώρους για ύπαρξη και εκδήλωση τέτοιου είδους συμπεριφορών, όπως ασφαλώς είναι και ο χώρος της εκπαίδευσης και ο χώρος του πολιτισμού», σημείωσε.

Οποιοσδήποτε χώρος, συνέχισε, χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους σχέσης εξάρτησης και εμπιστοσύνης, εξ ου και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε με περισσότερα μέτρα πρόληψης.

«Ήδη ο ΚΟΑ προχωρά τώρα στη δημιουργία ενός εγχειριδίου για την προστασία και ευημερία των παιδιών, το οποίο εντός των επόμενων δύο μηνών θα διοχετευτεί σε όλες τις Ομοσπονδίες προς συμμόρφωση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν πέραν των δύο περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει και άλλες περιπτώσεις, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, είπε ότι δεν έχουν υπόψιν άλλες καταγγελίες.

«Πιθανώς να υπάρχουν αλλά να μην έχουν φτάσει στον Οργανισμό», σημείωσε.

Αναφορικά με περιπτώσεις εκφοβισμού, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ είπε ότι υπήρξαν καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αφορούσαν πρωτίστως εκφοβισμό και κυρίως λεκτική, αν θέλετε, κακοποίηση εκ μέρους προπονητών, προπονητριών στο χώρο του αθλητισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα