Εμπόλεμη κατάσταση στο Μιτσερό-Λένε όχι στη μεταφορά των ασφαλτικών οι κάτοικοι

Φωνές, εντάσεις, διαμαρτυρίες, κλείσιμο σχολείων και πάλι από την αρχή. Αυτή ήταν η κατάσταση που επικρατούσε για χρόνια στο Δάλι, όπου δραστηριοποιούνταν οι ασφαλτικές μονάδες. Οι κάτοικοι επί σειρά ετών έδωσαν μάχη, ώστε να σταματήσουν τη λειτουργία τους αυτά τα εργοστάσια στην περιοχή, αφού ήταν επιβλαβή για την υγεία των ιδίων αλλά και των παιδιών τους. Τελικά κατάφεραν να εισακουστούν και η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση όπως μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Μια από τις περιοχές είναι και το Μιτσερό. Όμως, λογάριασαν χωρίς τους ξενοδόχους.

Οι εντάσεις και διαμαρτυρίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι κάτοικοι έντεκα συνολικά κοινοτήτων που γειτνιάζουν με την περιοχή είναι ανάστατοι, αφού στην περιοχή τους είναι ήδη βεβαρυμένη με  ενεργά λατομεία, σφαγεία και κτηνοτροφικές μονάδες, όπου η σκόνη και η έντονη δυσοσμία από τις δεκάδες παράνομες λίμνες χοιρολυμάτων κάνουν την καθημερινότητα τους ανυπόφορη. Δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα και να βγουν στους δρόμους αν χρειαστεί.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη μεταφορά ενός ασφαλτικού στην περιοχή μας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να δηλώσουμε την αντίθεση μας στην πιθανότητα να μεταφέρουν μια ασφαλτική μονάδα που οι κάτοικοι της περιοχής που λειτουργεί μέχρι και σήμερα διαμαρτύρονται για χρόνια για επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγειά από οσμές και αέριες εκπομπές. Δεν δικαιολογείται η απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφέρει το πρόβλημα σε  μία περιοχή όπου σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκονται τόσα σπίτια, τόσα σχολεία. Μιλάμε για τις κοινότητες Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κάτω Μονής, Μενοίκου, Αγίου Ιωάννη, Ορούντας, Αρεδιού, Μαλούντας, Κλήρου, Καλού Χωριού και Αγίου Επιφανείου που επηρεάζονται άμεσα και  που οι κάτοικοι τους ζητούν να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης μετακίνησης της συγκεκριμένης ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή μας. Δεν βρίσκουμε κάποια λογική σε αυτή την απόφαση, από την στιγμή που ο σκοπός της ήταν να μετακινηθούν επειδή επηρέαζε τη ζωή τόσων κατοίκων και είχε επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και βλέπουμε καθημερινά ότι προσπαθούν να αναστείλουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου», υπέδειξε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μιτσερού, Ειρήνη Σταύρου. Μάλιστα, η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου.

Η περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη με πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Μια περιοχή που πληρώνει ακόμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες των προηγούμενων χρόνων, μια περιοχή με 7 λατομεία, 2 σφαγεία, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, χοιροστάσια, δεκάδες παράνομες λίμνες χοιρολυμάτων κ.α. Οι τοπικές αρχές των χωριών έχουν στείλει επιστολές σε όλους τους αρμόδιους, έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες για να δείξουν τη διαμαρτυρία τους.

«Οι Σύνδεσμοι Γονέων των Σχολείων όλων των κοινοτήτων είμαστε σε εγρήγορση με όποιο τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες των τοπικών αρχών. Είμαστε γονείς και έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας στο καθαρό περιβάλλον και την υγεία. Είμαστε και εμείς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα ανεχτούμε την θυματοποίηση των κατοίκων της περιοχής μας».

Αυτό που επιδιώκουν οι κάτοικοι είναι την ευαισθητοποίηση του κοινού, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα, αφού λόγω των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους και να φωνάξουν. Ωστόσο, αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, δεν το αποκλείουν από τα σχέδιά τους. Σαν πρώτη αντίδραση δημιούργησαν ομάδα στο facebook με τίτλο ΄ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΙΤΣΕΡΟ΄, όπου εκφράζουν τις απόψεις τους.

«Σκοπεύουμε να λάβουμε μέτρα. Μακάρι να μην χρειαστεί, αλλά αν δούμε ότι προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης, θα αντιδράσουμε με διαδηλώσεις, δεν πρόκειται να ανεχτούμε τον ενταφιασμό των κοινοτήτων μας».

Οι κάτοικοι αυτό που θέλουν να μεταφέρουν στους υπόλοιπους πολίτες είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μεταφέρει τα εργοστάσια, από μία περιοχή που είναι γεμάτη με παιδιά, σε μία άλλη περιοχή που επίσης είναι γεμάτη με παιδιά. «Ως γονείς, ανησυχούμε και θεωρούμε ότι καταπατώνται πρώτα τα δικαιώματα των παιδιών μας, που είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Νιώθουμε ότι μας θεωρούν ανθρώπους άλλης κατηγορίας. Είναι επειδή ζούμε σε χωριά, μακριά από την πόλη; Με ποια λογική θέλουν να μετεγκατασταθεί κοντά στα σχολεία τόσων παιδιών; Τα παιδιά μας είναι ευαισθητοποιημένα και ανησυχούν. Ως γονείς θα πράξουμε με γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας.

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τη λειτουργία των ασφαλτικών εργοστασίων. Οι κάτοικοι στο Μιτσερό, όμως δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτή την απόφαση. «Εμείς θέλουμε να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή, μακριά από παιδιά. Θέλουμε να φύγουν και από τη βιομηχανική Τσερίου. Δεν είμαστε εναντίον εκείνων των κατοίκων. Είμαστε δίπλα τους και τους καταλαβαίνουμε».

 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου