Η επιβάρυνση στα νοσοκομεία κρίνει τα επόμενα βήματα-Επαναξιολόγηση δεδομένων

Την ανησυχία για την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας εξέφρασαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις θέσεις που εκφράστηκαν από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας, οδηγός για τα επόμενα βήματα είναι η επάρκεια και η δυνατότητα του Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί.

Από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων διαπιστώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ότι στην παρούσα φάση η αύξηση των κρουσμάτων δεν επηρεάζει το Σύστημα Υγείας, ενώ από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι νοσηλείες βαριών περιστατικών.

Σε σημαντικό βαθμό η αποφόρτιση του Συστήματος Υγείας οφείλεται και στην εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν αυξημένο ρίσκο σοβαρής νόσησης.

Τέλος, στη συνάντηση όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν συζητήθηκε η αποκλιμάκωση των μέτρων, αφού αναμένεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μεγαλύτερο προβληματισμό, προκαλεί πάντως η επιδημιολογική κατάσταση στην επαρχία Λεμεσού, όπου και χθες καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το όριο ασφαλείας, που είναι το 1%. Τις τελευταίες ημέρες, στην επαρχία εντοπίζεται περίπου το 70% των κρουσμάτων παγκύπρια, κάτι που άρχισε να φαίνεται και στις νοσηλείες, με τη ροή να είναι μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σημάδια αύξησης, καταγράφονται και σε άλλες επαρχίες που βρίσκονται ωστόσο εντός του ορίου ασφαλείας. Η ομάδα Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να εντοπίσει τις επαφές των θετικών κρουσμάτων και να μειώσει τις εστίες κινδύνου.

Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης, εκτός από σχολεία και σε εργασιακούς χώρους όπως τράπεζες, ναυτιλιακές και άλλες μεγάλες εταιρείες. Αυτό που προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο, ήταν το γεγονός πως όταν τέθηκαν στο μικροσκόπιο τα δεδομένα, διαφάνηκε ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που είχαν τεθεί. Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες, ολοένα και περισσότεροι πολίτες εντοπίζονται να διοργανώνουν πάρτι και μεγάλες συγκεντρώσεις, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια