Κι εγώ πού θα σπουδάσω τώρα

 

Μετά το Brexit οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζουν με όνειρο απατηλό. Επιλογές όμως υπάρχουν και μάλιστα μπροστά στα μάτια μας. Σκεφτείτε ότι μπορείτε να φοιτήσετε σ’ ένα από το καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του πλανήτη, χωρίς καν να ταξιδέψετε. Η περίπτωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου.

Το ύψος των διδάκτρων πολλαπλασιάζεται, ενώ τα εγγυημένα σπουδαστικά δάνεια καταργούνται. Αυτές είναι οι δύο σημαντικότερες επιπτώσεις στις τσέπες των επίδοξων φοιτητών των βρετανικών πανεπιστημίων, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι όμως, οι μοναδικές αλλαγές που φέρνει μαζί του το Brexit. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Γηραιά Αλβιώνα για σπουδές, ας ξεχάσουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, που διασφαλίζει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θα πρέπει επίσης, να εξασφαλίσουν φοιτητική βίζα, με το αζημίωτο φυσικά, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν άλλα 300 ευρώ. Και εκτός από το σχετικό κόστος, οι υποψήφιοι πρέπει να παρακαθίσουν σε ειδικές εξετάσεις, οι οποίες καθορίστηκαν ως προαπαιτούμενο για απόκτηση της βίζας.

Τα πιο πάνω, περιγράφουν τη νέα τάξη πραγμάτων που επέφερε το Brexit και προβληματίζουν χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους. Πλέον οι σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταστεί όνειρο απατηλό (ή έστω οικονομικά ασύμφορο) και το ερώτημα που βασανίζει τους μελλοντικούς φοιτητές είναι ένα: «Πού θα σπουδάσω τώρα;».

Η αλήθεια είναι πως επιλογές υπάρχουν και μάλιστα, μπροστά στα μάτια μας. Είναι τα κυπριακά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο σε όλα τα επίπεδα κατά τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα, από τα αντίστοιχα της Βρετανίας ή άλλων χωρών. Θα μου πείτε είναι το ίδιο πράγμα;

Ας το διερευνήσουμε.

Σκεφτείτε το παιδί σας, να έχει την ευκαιρία να φοιτήσει σε ένα από τα 1000 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του πλανήτη, το οποίο βρίσκεται… στην γειτονιά, την πόλη, την πατρίδα μας. Σ’ ένα πανεπιστήμιο με ευρεία γκάμα αναγνωρισμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, με ανταγωνιστικά δίδακτρα. Σ’ ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει συνάψει σπουδαίες συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, που έχει στο ενεργητικό του δεκάδες ερευνητικά κέντρα, στεγάζεται σε σύγχρονές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών και το εμπιστεύονται ήδη, πέραν των 14.000+ φοιτητών.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (University of Nicosia), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Με έδρα την πρωτεύουσα της χώρας μας και παρουσία σε άλλες 18 πόλεις σε όλο τον κόσμο, το UNIC καθοδηγείται από την επιδίωξη της αριστείας στη διδασκαλία και τη μάθηση, την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και ένα συνεχώς εξελισσόμενο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Εγκαταστημένο στην περιοχή της Έγκωμης, το UNIC εκτείνεται σε 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπου επενδύθηκαν πέραν των €160 εκατομμυρίων. Ενδεικτικό το γεγονός, ότι οι φοιτητικές του εστίες, συγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές και πρωτοποριακές στον κόσμο.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη αναπτύσσεται και εναρμονίζεται με τις ανάγκες των φοιτητών, με απώτερο σκοπό την παροχή μιας γεμάτης σε εμπειρίες και όμορφες στιγμές φοιτητικής ζωής, μέσα από την επαφή με την τοπική κοινότητα, την ποικιλομορφία, τη μάθηση, τη διασκέδαση και ψυχαγωγία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του φοιτητή Ιατρικής, Jacomien Nel: «Με ωραίο καιρό και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα, η Λευκωσία με καλωσόρισε και με έκανε να νιώσω σαν στο σπίτι μου από την πρώτη κιόλας μέρα που έφτασα στο νησί. Η πολυπολιτισμικότητα της πόλης και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με ενθουσίασε και μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω νέους πολιτισμούς».

Το UNIC στην ελίτ των πανεπιστημίων Διεθνείς κατατάξεις - παγκόσμια καταξίωση

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βρίσκεται στην αφρόκρεμα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αφού κατατάσσεται από τους κύριους παγκόσμιους οργανισμούς πανεπιστημιακών κατατάξεων ως ακολούθως:

  • Ανάμεσα στα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings 2021. Η εν λόγω κατάταξη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο
  • Μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, βάσει του Times Higher Education World University Rankings by Subject 2021. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό τον τομέα.
  • Στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιοχή EECA, στην οποία λειτουργούν 3.300 πανεπιστήμια, από 24 χώρες, με βάση τον παγκόσμιο οργανισμό QS World University Rankings. Με βάση την ίδια λίστα κατάταξης, εξασφαλίζει την θέση #1 στο δείκτη διεθνών φοιτητών και τη θέση #17 στο δείκτη διεθνούς διδακτικού προσωπικού.
  • Στην 42η θέση παγκοσμίως στην Κατηγορία Ποιοτική Εκπαίδευση του Times Higher Education Impact Rankings 2020.

TIP: Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις ταξινομούν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη βάση διαφόρων συνδυασμών παραγόντων. Εκτός από τις κατατάξεις ιδρυμάτων στο σύνολό τους, οι διεθνείς οργανισμοί κατατάσσουν συγκεκριμένα προγράμματα, τμήματα και σχολές. Οι τρεις σημαντικότερες κατατάξεις πανεπιστημίων είναι το Academic Ranking of World Universities (ARWU), τα Times Higher Education World University Rankings (THE) και τα QS World University Rankings (QS).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στη φαρέτρα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, βρίσκονται ουσιαστικές συνεργασίες με άλλα τέσσερα κορυφαία διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Με το St Georges University of London (SGUL) το οποίο κατατάσσεται στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου βάσει της κατάταξης των Times Higher Education World University Rankings 2020. Είναι το μόνο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά αφοσιωμένο στην εκπαίδευση, κατάρτιση και έρευνα στην Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας. Το 2011, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το St George’s, University of London, εισήγαγε το τετραετές πρόγραμμα MBBS, το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αποκτούν το πτυχίο MBBS (Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery) από το St George’s.

Με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο με τη σειρά του κατατάσσεται στα κορυφαία 500 πανεπιστήμια στον κόσμο. Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με περισσότερους από 70.000 φοιτητές και 40 Σχολές.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Αριστοτέλειο προσφέρουν το εξειδικευμένο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε δύο επιμέρους κατευθύνσεις: α) Ποινικό Δίκαιο των Εξαρτήσεων και β) Θεραπευτική Διαχείριση των Εξαρτήσεων.

Με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο συγκαταλέγεται στα 600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Μαζί με το UNIC, προσφέρουν το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (εξ αποστάσεως).

Με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προσφέρονται κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα - Δίκαιο της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων (LLM) – Τραπεζική́, Λογιστική́ και Χρηματοοικονομική́ (MA).

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συνεργάζεται επίσης με:

• το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, το πέμπτο αρχαιότερο σε λειτουργία Πανεπιστήμιο στον κόσμο, με έτος ίδρυσής του το 1222

• το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κροατίας, που ιδρύθηκε το 1669

• το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σύδνεϋ στην Αυστραλία που κατατάσσεται στα κορυφαία 2% στον κόσμο από την Times Higher Education

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

14.000+ φοιτητές (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) από περισσότερες από 100 χώρες

100 και πλέον πτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών

400 πανεπιστημιακοί εταίροι για την κινητικότητα των φοιτητών

25 ερευνητικά κέντρα

20 κτήρια σε μια πανεπιστημιούπολη διεθνών προδιαγραφών

10 ενεργά ερευνητικά προγράμματα Horizon 2020

Ανάμεσα στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE World University Rankings 2021)

#76 στον κόσμο στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE World University Rankings 2021)

Ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ, στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE World University Rankings 2021)

Ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιοχή EECA (QS University Rankings)

Αναγνωρισμένο για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Impact Rankings 2020)

Βραβευμένο με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία#1 μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ν. Ευρώπης με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας