Βλέπει εκτάκτως επιστήμονες ο Ιωάννου-Ψάχνουν τρόπους αναχαίτισης της έξαρσης

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στο Υπουργείο Υγείας η αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την χθεσινή ημέρα, όπου τα νέα περιστατικά ξεπέρασαν τα 300, έπειτα από ενάμιση μήνα. Το γεγονός ότι αυτό συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης των χαλαρώσεων, ενέτεινε τους φόβους, αφού εκ των πραγμάτων αυξήθηκαν οι επαφές, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεπέρασαν τα 300 τα νέα κρούσματα-Δεν καταγράφηκαν θάνατοι

Τα 302 κρούσματα κτύπησαν καμπανάκι κινδύνου, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να συγκαλεί για σήμερα στις τρεις το απόγευμα, έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν εισηγήσεις για αναχαίτιση της έξαρσης.

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σήμερα το πρωί, για ανάλυση του πλάνου διαχείρισης που έχει ο Οργανισμός, για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας εντός Μαρτίου, ο Υπουργός είπε ότι «θέλω να ακούσω τη άποψη των επιδημιολόγων σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων, την αξιολόγηση των μέτρων και τις πιθανές ενέργειες του πρέπει να γίνουν».

Αν και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, γίνεται αντιληπτό ότι οι προγραμματισμένες για τις 16 Μαρτίου χαλαρώσεις, που τελούσαν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω. Θα συζητηθεί ακόμη κατά πόσον πρέπει να επανέλθουν κάποιοι περιορισμοί. Οι εισηγήσεις των επιστημόνων, θα διαβιβαστούν πάντως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τη Διυπουργική Επιτροπή για την πανδημία, ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

Μεγαλύτερο προβληματισμό, προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην επαρχία Λεμεσού, όπου και χθες καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το όριο ασφαλείας, που είναι το 1%. Τις τελευταίες ημέρες, στην επαρχία εντοπίζεται περίπου το 70% των κρουσμάτων παγκύπρια, κάτι που άρχισε να φαίνεται και στις νοσηλείες, με τη ροή να είναι μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σημάδια αύξησης, καταγράφονται και σε άλλες επαρχίες που βρίσκονται ωστόσο εντός του ορίου ασφαλείας. Η ομάδα Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να εντοπίσει τις επαφές των θετικών κρουσμάτων και να μειώσει τις εστίες κινδύνου.

Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης, εκτός από σχολεία και σε εργασιακούς χώρους όπως τράπεζες, ναυτιλιακές και άλλες μεγάλες εταιρείες. Αυτό που προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο, ήταν το γεγονός πως όταν τέθηκαν στο μικροσκόπιο τα δεδομένα, διαφάνηκε ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που είχαν τεθεί. Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες, ολοένα και περισσότεροι πολίτες εντοπίζονται να διοργανώνουν πάρτι και μεγάλες συγκεντρώσεις, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωάννου: Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών για να κερδίσουμε χρόνο

Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί με τα μαζικά τεστ και τους εντατικούς ελέγχους διασφάλισης τήρησης των μέτρων να ανακόψει την έξαρση, ωστόσο εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια στέκεται από τη μία πανδημική κόπωση και από την άλλη το νέο, πιο μεταδοτικό, στέλεχος που λαμβάνει διαστάσεις και στην Κύπρο.

Η πιο μεγάλη έγνοια αυτή τη στιγμή, είναι το σύστημα υγείας το οποίο εάν συνεχίσουν οι τόσο μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων, θα δεχθεί πιέσεις το επόμενο διάστημα. Αν και έχουν δοθεί οδηγίες στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για αύξηση κλινών τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και εκτός ΜΕΘ, υπάρχει όριο στις νοσηλείες, όπως υπάρχει σε όλα τα συστήματα υγείας παγκόσμια. Ταυτόχρονα υπάρχει κόπωση στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, που εδώ και ένα χρόνο δίνει μεγάλη μάχη με την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τρίτη

Επιπρόσθετα, αν και έχει αναπτύξει ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει μέσα στον Απρίλιο. Έτσι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος για μερίδα του πληθυσμού, που εάν νοσήσει, ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία.  

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, είναι που μεγαλώνουν την ανησυχία του Υπουργείου Υγείας που προκρίνει ένα συντηρητικό μοντέλο αποκλιμάκωσης, μέχρι να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη