Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων-Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Ιωάννου

Η αύξηση κρουσμάτων, που ξεπέρασαν απόψε τα 300, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να συγκαλεί για αύριο έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεπέρασαν τα 300 τα νέα κρούσματα-Δεν καταγράφηκαν θάνατοι

Ο υπουργός Υγείας, θα ζητήσει τις απόψεις των ειδικών για την επιδημιολογική εικόνα καθώς και εισηγήσεις τους για ανακοπή της έξαρσης, αφού κάθε μέρα που περνά αυξάνονται τα περιστατικά της covid-19 . Αυτό που ανησύχησε περισσότερο είναι η αλυσίδες μετάδοσης που συνεχίζουν να εντοπίζονται σε σχολεία καθώς και χώρους εργασίας, όπου από ότι φαίνεται δεν τηρούνται με ευλάβεια τα πρωτόκολλα.

Επίκεντρο της έξαρσης που παρατηρείται εδώ και λίγες μέρες, παραμένει η Λεμεσός ωστόσο αυξητική τάση έχουν και οι υπόλοιπες πόλεις. Δεν αποκλείεται πάντως η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της κατάστασης, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Σημειώνεται πως σήμερα, άρχισε η δεύτερη φάση χαλαρώσεων. Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα είναι: 

  1. Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.
  2. Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).
  3. Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.
  4. Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.
  5. Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.
  6. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.
  7. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.
  8. Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωάννου: Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών για να κερδίσουμε χρόνο

Προειδοποιήσεις έκανε και νωρίτερα ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε πως «η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων γιατί ακολουθεί μια συντηρητική πολιτική, βασισμένη στις εισηγήσεις των ειδικών με συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης της κάθε φάσης, ώστε να περιορίσει στον μέγιστο βαθμό τους πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε πει πολλές φορές, η επιδημιολογική εικόνα είναι άκρως ευμετάβλητη και δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων σε βάθος χρόνου, γιατί όλα τελούν υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Μέχρι να επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, το πλάνο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης εδράζεται στη στρατηγική που προβλέπει:

1.Μαζικά τεστ για γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση λοιμώξεων, σχολαστική διαδικασία της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για ανακοπή της εξάπλωσης του ιού, και εφαρμογή και επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων αυτοπροστασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τρίτη

Τα πιο πάνω μέτρα, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, είναι το κλειδί για επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα τόνισε πως «για να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται να γίνονται και τα τρία, με επιμέλεια και προσοχή, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία όλων. Θέλω για μια ακόμη φορά να εξάρω την προθυμία και τη συνεργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, στους οποίους οφείλονται οι καλές επιδημιολογικές επιδόσεις της Κύπρου. Την ίδια όμως ώρα, θέλω να εκφράσω βαθύτατη ανησυχία για το γεγονός ότι αυτή η πολύ καλή εικόνα αμαυρώνεται από φαινόμενα απειθαρχίας που συνιστούν ασέβεια έναντι των αισθημάτων των πολιτών και εξουδετερώνουν τις πολύμηνες θυσίες και τις στερήσεις όλων. Είναι και δική μας επιθυμία η γρήγορη έξοδος από τους περιορισμούς. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πάρουμε βεβιασμένες αποφάσεις που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια για επιστροφή σε συνθήκες ασφάλειας».

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, η Τεχνική Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας λαμβάνουμε υπόψη τα αιτήματα για περισσότερες χαλαρώσεις, που δεχόμαστε από επαγγελματικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς και άλλους φορείς, πολιτικά κόμματα, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και από πολίτες. Οι εισηγήσεις, οι απόψεις και η κριτική είναι σεβαστά».

Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, πρόσθεσε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάτι τέτοιο προσκρούει σε αντικειμενικά δεδομένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα