Τετάρτη 12 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία-Οι πλείστες ξεκίνησαν από εκπαιδευτικούς

  28/02/2021 18:21
Μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία-Οι πλείστες ξεκίνησαν από εκπαιδευτικούς

Μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία-Οι πλείστες ξεκίνησαν από εκπαιδευτικούς

  28/02/2021 18:21

Ανησυχία προκαλεί στο Υπουργείο Υγείας η μετάδοση του κορωνοϊού μέσα από τα σχολεία τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, υπάρχουν συνολικά 12 αλυσίδες κρουσμάτων, επτά στην Λεμεσό και πέντε στην Λευκωσία. Μάλιστα σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί, φαίνεται να είναι αυτοί που μεταδίδουν τον ιό σε μαθητές στο σχολείο και αυτοί με την σειρά τους στις οικογένειες. 

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει ότι «λόγω αύξησης των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες μέρες σε σχολεία, το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί τα διαθέσιμα δεδομένα που δηλώνονται από τη διερεύνηση των περιστατικών, σε συντονισμό και με το Υπουργείο Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα Ιχνηλάτησης προέβη σε ανάλυση των κρουσμάτων της περιόδου 20-26 Φεβρουαρίου, από την οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν 12 αλυσίδες κρουσμάτων, οι 7 στην Επαρχία Λεμεσού και οι 5 στην Επαρχία Λευκωσίας. Από τα 12 clusters τα 5 αφορούν σχολικές μονάδες (1 στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό)».

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο της εκπαίδευσης, την πιο πάνω περίοδο εντοπίστηκαν 56 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, 109 μαθητές δημοτικού και 25 μαθητές Λυκείου. Παγκύπρια, επηρεάζονται 43 Δημοτικά Σχολεία, 19 Λύκεια, 15 ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων και 9 Νηπιαγωγεία.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας «από τη διερεύνηση των κρουσμάτων, προκύπτει ότι στις πλείστες περιπτώσεις το κρούσμα «0» της αλυσίδας είναι εκπαιδευτικός, και στη συνέχεια ο ιός διασπείρεται τόσο σε μαθητές όσο και σε άλλους εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών μονάδων. Κατ’ επέκταση, ο ιός μεταδίδεται ακολούθως στο οικογενειακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών-επαφών και των μαθητών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται διασπορά και σε άλλα σχολεία μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος (π.χ. εκπαιδευτικός μετέδωσε σε συνάδελφό του, ο οποίος στη συνέχεια μετέδωσε τον ιό στο οικογενειακό του περιβάλλον, με τα παιδιά της οικογένειας να μεταφέρουν τον ιό στα δικά τους σχολεία που είναι διαφορετικά από εκείνα του εκπαιδευτικού γονέα). Χαρακτηριστικά, οι 4 αλυσίδες κρουσμάτων σε σχολεία της Λεμεσού αριθμούν 31, 28, 27 και 3 κρούσματα μόνο εντός των σχολικών μονάδων, ενώ στην Λευκωσία η συρροή κρουσμάτων αριθμεί 4 άτομα».

Το Υπουργείο τέλος διευκρινίζει ότι ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, δεν υποβάλλοντας όλοι σε τεστ κάθε εβδομάδα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν άτομα με συμπτώματα που αντί να αυτοπεριοριστούν και να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό ιατρό τους, πήγαιναν κανονικά δουλειά.

«Απόρροια αυτού είναι η δημιουργία αλυσίδων με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και να υπάρχει διασπορά σε άλλους επαγγελματικούς χώρους και στην κοινότητα ευρύτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας