Χαλαρώνουν τα μέτρα και στα κατεχόμενα από τη Δευτέρα

Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από αύριο στα κατεχόμενα, καθώς επαναρχίζουν λειτουργία καφέ, εστιατόρια, μπουφέ, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες εξακολουθεί να ισχύει μεταξύ των ωρών 21.00 -05.00, μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Κάποιες επιχειρήσεις εστίασης που επαναδραστηριοποιούνται θα λειτουργούν Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι παραδόσεις κατ’ οίκον επιτρέπονται μέχρι τις 21.00.

Επαναλειτουργούν μόνο για κατ’ οίκον παράδοση ή παραλαβή κατόπιν παραγγελίας τα εστιατόρια, καφέ, μπουφέ, επιχειρήσεις που πουλούν σάντουιτς ή κουλούρια.

Στα καταστήματα ένδυσης εξακολουθεί να απαγορεύεται η δοκιμή ρούχων.

Στις 6 Μαρτίου, Σάββατο, θα λειτουργούν μόνο τα καταστήματα τροφικής αλυσίδας: υπεραγορές, φούρνοι, κρεοπωλεία, τα φαρμακεία, βενζινάδικα αλλά και οι λαϊκές, υπαίθριες αγορές, για τις οποίες η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών/μεταδοτικών ασθενειών» του «υπουργείο υγείας» εξέδωσε συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Τις Κυριακές θα είναι ανοικτά μόνο οι φούρνοι, τα εφημερεύοντα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, θα παραμείνουν στην τηλεκπαίδευση και αυτή την εβδομάδα, ωστόσο μπορούν να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που το επιθυμούν.

Θα επιτρέπεται η μετακίνηση από την Λευκωσία στην Κερύνεια – περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα – ωστόσο από την Λευκωσία και από την Κερύνεια, οι μετακινήσεις σε άλλες «επαρχίες» στα κατεχόμενα θα επιτρέπονται μόνο κατόπιν άδειας από τις «επαρχιακές διοικήσεις».

Τα κομμωτήρια και τα κουρεία ανοίγουν στις 4 Μαρτίου υπό συγκεκριμένα πρωτόκολλα και μόνο με ραντεβού.

Μέχρι τις 3 Μαρτίου όλοι οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που επαναδραστηριοποιούνται θα πρέπει να έχουν κάνει PCR και να είναι αρνητικό και θα επαναλαμβάνουν την εξέταση κάθε 15 ημέρες.

Οι τ/κ εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να έρθουν στις δουλειές τους με αρνητικό PCR 72 ωρών.

Το «υπουργικό συμβούλιο» που συνεδρίασε χθες ενόψει των νέων  χαλαρώσεων έλαβε αποφάσεις και για το θέμα της αναδιάρθρωσης δανείων με τις εμπορικές τράπεζες στα κατεχόμενα,  πράξη στην οποία είχε καλέσει επιχειρηματίες και ιδιώτες, που επηρεάστηκαν από την πανδημία, να προβούν.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση, η αναδιάρθρωση θα γίνεται με το υφιστάμενο επιτόκιο των δανείων και δεν θα χρεώνεται επιπλέον τέλος από τις τράπεζες γι’ αυτό.

Κλειστά εξακολουθούν τα είναι τα θέατρα και τα σινεμά, αίθουσες κονσέρτων και εκθέσεων, αίθουσες δεξιώσεων, γενεθλίων, ινστιτούτα ομορφιάς, τατού, πισίνες και γυμναστήρια, μπαρ, ταβέρνες, καφετέριες, καζίνο, κλειστοί παιδότοποι, νυχτερινά κέντρα, χαμαμ, σάουνες κά

Κηδείες επιτρέπονται μόνο στην παρουσία συγγενών πρώτου βαθμού, δεν επιτρέπονται τα μνημόσυνα και οι θρησκευτικές λειτουργίες. Η μετακίνηση για ψώνια θα πρέπει να γίνεται σε κοντινά στην διεύθυνση διαμονής των ατόμων, καταστήματα ή επιχειρήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»