Τη Δευτέρα τελείται η κηδεία του Κωστή Κωστέα στη Λάρνακα

Tην Δευτέρα θα τελεστεί η κηδεία του Κωστή Κωστέα, ενός από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.

Η κηδεία του Κωστή Κωστέα, θα τελεστεί, από τον Ιερό Ναό Προδρόμου στη Λάρνακα, στις 14:30 το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι θα γίνονται εισφορές στο φιλανθρωπικό σωματείο «Μάνα» και στο ταμείο Αλληλεγγύης Λυσιωτών.

Ο Κωστής Κωστέας, είχε γεννηθεί την Πρωτομαγιά του 1925 στην κατεχόμενη Λύση και ήταν ο ιδρυτής, ενός από των σημαντικότερων συγκροτημάτων στην Κύπρο, του ΣΥΚΑΛΥ.

Όταν τέλειωσε το δημοτικό σχολείο μπήκε στη βιοπάλη. Σε ηλικία 8 χρόνων άρχισε να παίρνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον πατέρα του, που ήταν ιεροψάλτης στην εκκλησία της Παναγίας στη Λύση.

Σε ηλικία 17 χρόνων άρχισε να ασχολείται με μουσικές συνθέσεις. Μαζί με άλλους συνομήλικους του ίδρυσαν το σωματείο Αγροτική Ένωση Λύσης (ΑΕΛ) και δημιούργησαν 30μελή ανδρική χορωδία, της οποίας η διεύθυνση ανετέθη στον Κωστέα. Στο ρεπερτόριο της χορωδίας, που έκανε εμφανίσεις τόσο στη Λύση όσο και στα περίχωρα, περιλαμβάνονταν και αρκετές συνθέσεις του Κωστέα. Η ίδια χορωδία συνέχισε υπό τη διεύθυνση του, στο σωματείο ΕΑΣ Λύσης. Στην δεκαετία 1960-70 του ανατέθηκε η διδασκαλία και διεύθυνση της 50μελούς μεικτής χορωδίας των λαϊκών οργανώσεων Λευκωσίας και προαστίων.

Ο Κωστέας ασχολήθηκε με τη σύνθεση κυπριακών τραγουδιών βασισμένων στις κυπριακές παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς. Έγραψε τραγούδια σε στίχους Παύλου Λιασίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, του ποιητάρη Ττοφή Ραϊκκή, του πατέρα του Κυριάκου Κωστή Χατζηπιερή κ.α., όπως και σε δικούς του στίχους.

Ο Κωστής Κωστέας υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής του Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης (ΣΥΚΑΛΥ) το 1961. Οι πολύπλευρες δραστηριότητες του συγκροτήματος συνεχίζονται μέχρι σήμερα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Από την μέρα της ίδρυσης του ΣΥΚΑΛΥ ο Κωστέας είναι ο καλλιτεχνικός και γενικός διευθυντής, με ποικίλα καθήκοντα: τη συγγραφή χοροδραμάτων, τη μουσική σύνθεση τραγουδιών για τις ανάγκες των παραστάσεων, ως σύμβουλος για την κατασκευή αυθεντικών κυπριακών ενδυμασιών και σκηνικών, τη συγγραφή στίχων στην κυπριακή διάλεκτο, την οργάνωση παραστάσεων στην Κύπρο και καλλιτεχνικών περιοδειών στο εξωτερικό κ.α.

Κυπριακά τραγούδια με μουσική και στίχους του Κωστέα κυκλοφόρησαν σε δυο δίσκους μακράς διαρκείας με τίτλους «Όμορφη Κύπρος» (1970), «Βαθκιές ρίζες» (1978) και άλλους δίσκους 45 στροφών. «Κλαίω Γρουσή μου» (1971), «Αγάπη μου παλιά» (1972), «Παπούτσιν που τον τόπον σου». Έγραφε μουσική και τραγούδια, διασκεύασε και προσάρμοσε κυπριακή δημοτική μουσική και τραγούδια για μουσικοχορευτικά έργα τα οποία ο Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) ανέβασε στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία. Έγραψε επίσης μουσική και τραγούδια που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Μετά το θάνατο του μουσικοδιδασκάλου του Γιάγκου Σουρουλλά, ο Κωστέας δίδαξε και διηύθυνε για μερικές εκδηλώσεις και λειτουργίες την εκτοπισμένη εκκλησιαστική χορωδία Λύσης σε διάφορες εκκλησίες.

Ασχολήθηκε επίσης με τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και με την ποίηση.

Συλλυπητήρια από ΑΚΕΛ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Κωστή Κωστέα, εξέδωσε το ΑΚΕΛ, το οποίο εκφράζει  τη βαθύτατη θλίψη.

«Ήταν από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς δημιουργούς της Κύπρου και πρωτοπόρος αγωνιστής του λαού μας. Ερευνητής και ταυτόχρονα δημιουργός των λαϊκών παραδόσεων της Κύπρου, ποιητής, μουσικοσυνθέτης,  που με το ταλέντο του, τη συνεχή και επίπονη εργασία του, το εμπνευσμένο έργο του, την ανθρωπιά και την απέραντη καλοσύνη του, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον πολιτισμό μας.  Ο Κωστής Κωστέας, πήρε την πρωτοβουλία, ήταν εκ των ιδρυτών και, ταυτόχρονα, η ψυχή του ιστορικού Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης, ΣΥΚΑΛΥ, του πρωτοπόρου και δραστήριου συγκροτήματος λαϊκών χορών και μουσικής, με τις δεκάδες τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Κύπρου. Η ίδρυση του  ΣΥΚΑΛΥ, το 1961, και προπαντός η δράση του, συνιστούσε για τα κυπριακά δεδομένα μια εντελώς νέα προσέγγιση της κυπριακής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αλλά και μια τομή στην πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της τότε εποχής».

Σημειώνει ότι «πολυδιάστατη και πολυσήμαντη ήταν η προσφορά του Κωστή Κωστέα στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Αν και  αυτοδίδακτος δημιουργός, προχώρησε στη  μελοποίηση βυζαντινών ύμνων και στη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής σε νέους της Λύσης. Έγραψε μουσική και σκηνοθέτησε σειρά χοροδραμάτων που άφησαν εποχή, όπως το «Ειδύλλιο και γάμος», «Στα Μαρμαρένια Αλώνια» και το «Βαθκιές Ρίζες». Μαζί με το ΣΥΚΑΛΥ πήρε μέρος σε δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ο Κωστής Κωστέας έγραψε μουσική σε σειρά θεατρικών έργων των Παύλου Λιασίδη («Η Αγάπη Νικητής», «Αλαβροστοισιώτης», «Ο Μονογιός») και Μιχάλη Πασιαρδή («Το Νερόν του Δρόπη», «Το Γατάνιν», Στα χώματα της Μεσαρκάς», «Τ΄ Αλώνια μας στους Πάνω Μαχαλάδες»). Έγραψε επίσης μουσική σε έργα πολλών ποιητών συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, ενώ μετά  τον θάνατο του μαέστρου Γιάγκου Σουρουλλά ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας του «Γιάγκου Σουρουλλά-Δήμου Λύσης». Εξίσου σημαντική ήταν και η έρευνα και η ανάδειξη του έργου σημαντικών δημιουργών όπως του Παύλου Λιασίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Γιάγκου Σουρουλλά και άλλων».

Επισημαίνει εξάλλου πως «αξιοσημείωτες είναι οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε ο Κωστής Κωστέας και το ΣΥΚΑΛΥ, όπως αυτές ήταν το 1968, το πρώτο Βραβείο στο διαγωνισμό της Διεθνούς παιδικής Οργάνωσης CIMEA με το ποίημα «Λευτεριά και Ειρήνη» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, το 1984, το βραβείο Λαϊκής Τέχνης του Ιδρύματος FVS του Αμβούργου και το 1995, το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας - Θοδόσης Πιερίδης» της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ».

Ως μέλος του ΑΚΕΛ και των Λαϊκών  Οργανώσεων Λύσης, ο Κωστής Κωστέας, συνεχίζει η ανακοίνωση, «διακρίθηκε για τις προοδευτικές του ιδέες, για τη συνεχή και συνεπή προσφορά του προς τους ανθρώπους, τη Λύση και την Αμμόχωστο. Μέχρι το τέλος έμεινε  πιστός στην ιδέα της επιστροφής στην αγαπημένη του Λύση την οποία ύμνησε σε πάρα πολλά έργα του, αλλά έμεινε πιστός και στις ιδέες της Αριστεράς, τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Τέλος, διετέλεσε κατά καιρούς εκ περιτροπής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Λύσης».

Καταλήγοντας το ΑΚΕΛ, «εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος, ιδιαίτερα στη σύζυγό του Παναγιώτα και στα παιδιά του Κυριάκο, Τάσο και Μίκη, καθώς και σε όλη την οικογένεια του ΣΥΚΑΛΥ».

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική