Σάλπαρε για το εκπαιδευτικό και στη συνέχεια το επαγγελματικό σου ταξίδι

Τα ναυτιλιακά επαγγέλματα συγκαταλέγονται στα επαγγέλματα με μέλλον και με μεγάλες προοπτικές, βάσει της ανάπτυξης των ναυτιλιακών υποδομών της Κύπρου

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

*Των Σωκράτη Χατζηευαγγέλου και Χάρη Παπαδάκη, Επιθεωρητών ΜΤΕΕ

Η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ) του ΥΠΠΑΝ, ανταποκρινόμενη στα δεδομένα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, έχει εντάξει τον κλάδο Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στα προγράμματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις Τεχνικές Σχολές. Ο κλάδος Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων εντάσσεται στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, η ανάπτυξη του οποίου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας αποτελεί μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, καθώς διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη. Τα ναυτιλιακά επαγγέλματα συγκαταλέγονται στα επαγγέλματα με μέλλον και μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές, βάσει της ανάπτυξης των ναυτιλιακών υποδομών της Κύπρου.

Οι μαθητές/μαθήτριες της ειδικότητας «Μηχανικός Πλοίων» διδάσκονται από άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό με εμπειρία στον τομέα της Ναυτιλίας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε αυτή την ειδικότητα, μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα  διδάσκονται μαθήματα όπως Βασικές Γνώσεις Πλοίου, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Συμβάσεις Ναυτιλίας, Ναυτική Ορολογία, Βασικά Στοιχεία Μηχανολογίας και Μηχανολογικά Συστήματα Πλοίου και Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, καθώς η γνώση της κρίνεται απαραίτητη για μια αξιόλογη σταδιοδρομία στον χώρο της διεθνοποιημένης Εμπορικής Ναυτιλίας. Έτσι, κατά τη φοίτησή τους στην ειδικότητα «Μηχανικός Πλοίων», οι μαθητές/μαθήτριες λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στον κλάδο της ναυτιλίας, με πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης.

Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Μηχανικός Πλοίων», έχει πλειάδα προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας και μπορεί να εργαστεί στη θάλασσα ως Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού ή στην ξηρά, στον δημόσιο τομέα (π.χ. Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενική Αστυνομία, Αρχή Λιμένων Κύπρου) και στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, ασφαλίσεις πλοίων, πλοιοδιαχείριση, νηογνώμονες).

Οι απόφοιτοι/ες επίσης, έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και σε δημόσιες ή ιδιωτικές Ακαδημίες Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΜΙΕΕΚ στην Κύπρος, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα Πολυτεχνεία στην Ελλάδα και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων στην Ελλάδα.

Εάν, λοιπόν, είσαι έφηβος/η που αγαπάς τη θάλασσα και ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα σου επιτρέψουν να σταδιοδρομήσεις στον τομέα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, η ειδικότητα «Μηχανικός Πλοίων», θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη εκπαιδευτική σου επιλογή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μελλοντική σου επαγγελματική σταδιοδρομία.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΜΤΕΕΚ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_genikes_plirofories.html

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν