Οι φειδωλές χαλαρώσεις, τα τρία όπλα στην φαρέτρα και η Λεμεσός στο κόκκινο

Εμβολιασμοί, μαζικά τεστ και αυξημένοι έλεγχοι. Αυτά είναι τα τρία όπλα της Κυβέρνησης, ώστε να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από τη αποφυγή πισωγυρίσματος από ενδεχόμενη έξαρσης κρουσμάτων. Παράλληλα, οι ειδικοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζονται προβληματισμένοι, αφού η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στη Λεμεσό, έχει διατηρήσει την Κύπρο στο κόκκινο.

Την Δευτέρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι χαλαρώσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, οι οποίες έχουν μεν στόχο να δώσουν ένα στίγμα κανονικότητας, ωστόσο, λόγω της εύθραυστης κατάστασης, είναι φειδωλές για να μην υπάρξει χαλάρωση, κάτι που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο.

Οι χαλαρώσεις έρχονται και σε μία περίοδο που τα κρούσματα έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα. «Περιμέναμε αυτή την αύξηση. Είναι αναπόφευκτο με τις πολλές χαλαρώσεις και την αυξημένη διακίνηση του κόσμου. Επομένως, το θέμα είναι να μην ξεφύγει από τον έλεγχο αυτή η αύξηση. Δεν θέλουμε να έχει συνέπειες στα νοσοκομεία ή στους θανάτους, που θα ήταν πολύ άσχημο και φυσικά δεν θα θέλαμε πολλή αύξηση. Επίσης, δεν θέλουμε να μας έρθουν κι άλλες μεταλλάξεις», εξήγησε η Δρ. Μαρία Κολιού στον REPORTER.

Αυτό που βοηθά την Κυβέρνηση στο να προχωρήσει με τις χαλαρώσεις, παρά τα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ήμερες, είναι οι δικλίδες ασφαλείας που έχουν θέσει. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αυτές που έπεται να ληφθούν γίνονται στο πλαίσιο αυτό.

«Το βασικό είναι να γίνει ένας αγώνας δρόμου, για να προλάβουμε την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και να μην μας προλάβει η υπερβολική αύξηση που να δημιουργήσει ένα τρίτο κύμα. Είναι αρκετές οι παράμετροι, δηλαδή είναι η θετικοποίηση των κρουσμάτων. Δηλαδή δεν πρέπει να ξεπεράσει το 3%. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 0,5% που είναι πολύ καλό. Επίσης, πρέπει ο δείκτης μεταδοτικότητας να είναι πολύ χαμηλός και φυσικά οι εισαγωγές μας στα νοσοκομεία. Θα πρέπει να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα, για να μην έχουμε εισαγωγή στην Εντατική και ενδεχόμενους θανάτους».

Τα εμβόλια εξάλλου, είναι ένας άλλος δυνατός σύμμαχος στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Στόχος του Υπουργείου, μέχρι το τέλος Ιουνίου οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 60% του πληθυσμού.

«Οι χαλαρώσεις που έγιναν είναι αρκετά φειδωλές. Θέλουμε, ουσιαστικά, να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Γνωρίζουμε ότι τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχουμε μία κάλυψη 20% που θα περιλαμβάνονται όλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τέλος Απριλίου, με βάση τα εμβόλια που θα παραλάβει, να πετύχουμε το 40-45% εμβολιαστική κάλυψη. Αν καταφέρουμε και αποφύγουμε μία μεγάλη έξαρση πριν από αυτές τις ημερομηνίες και ειδικά πριν το τέλος Απριλίου θα είναι ευχής έργο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από το όριο οι επιδημιολογικοί δείκτες-Το 70% των διαγνώσεων στη Λεμεσό

Πονοκέφαλος για τις αρχές η Λεμεσός

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Λεμεσό. Όπως φαίνεται και στην Εθνική Αναφορά, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, η αθροιστική επίπτωση στη Λεμεσό, είναι η πιο βεβαρημένη, από όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, η αθροιστική επίπτωση στη Λεμεσό βρίσκεται στο 420 ανά 100,000 πολίτες, ενώ στις υπόλοιπες επαρχίες, ο αριθμός αυτός βρίσκεται κάτω από το 100. Το όριο του ECDC, που καθορίζει μία περιοχή πράσινη ζώνη είναι τα 150 κρούσματα ανά 100,000 κατοίκους.

«Η Λεμεσός τραβά και όλη την άλλη Κύπρο σε αριθμούς πάνω από το 150, που είναι το όριο και γινόμαστε κόκκινη ζώνη. Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί πολύ. Προσπαθούμε να βρούμε την αιτία που την προκάλεσε. Πιθανόν να υπήρχαν και συναντήσεις, οι οποίες είναι κρυφές και δεν μπορεί κάποιος να τις ξέρεις. Φαίνεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα».

Η κα. Κολιού ήταν κατηγορηματική όσον αφορά στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την επαρχία και ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυξήθηκαν αισθητά οι έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων