Εκδήλωση διαμαρτυρίας οδηγών ταξί για τον τρόπο λειτουργίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι, τα μέλη του Συνδέσμου Αστικών Ταξί Λάρνακας «Άγιος Χριστόφορος», έξω από τα γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών στη Λάρνακα, κατά της απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών και της Αρχής Αδειών για διοργάνωση ψηφοφορίας αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Κιλίλης, εκπρόσωπος των οδηγών ταξί Λάρνακας, Λευκωσίας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου είπε ότι «η παρουσία των οδηγών ταξί σήμερα είναι μαζική» Αναφέρθηκε στην ψηφοφορία που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λέγοντας ότι έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιλογών που τους δόθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και την Αρχή Αδειών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η μία επιλογή είναι «η υλοποίηση της απόφασης της Αρχής Αδειών για μονή ράμπα» και η δεύτερη «διορισμός συντονιστή από την Αρχή Αδειών για λειτουργία διπλής ράμπας και κατ’ αναλογία ανάθεση μεταφοράς μακρινής και/ή κοντινής διαδρομής».

Ο κ. Κιλίλης πρόσθεσε ότι «οι οδηγοί ταξί ζήτησαν να υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, δηλαδή να μπορούν να επιλέξουν ποιοι θα είναι οι συντονιστές τους στην λειτουργία των ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αυτό το δικαίωμα δεν τους το δίνει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και η Αρχή Αδειών, αλλά τους δίνονται δύο επιλογές, δηλαδή μια ράμπα που δεν την θέλει κανένας οδηγός ταξί ενώ υπάρχει και το θέμα των συντονιστών, των `γραμματικών` όπως ονομάζονται».

Ερωτηθείς γιατί οι οδηγοί ταξί δεν θέλουν τη λειτουργία μίας ράμπας απάντησε πως αυτό το σύστημα λειτούργησε πιο παλιά «και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αφού οι οδηγοί θα τρέχουν στο δρόμο για να μεταβούν στο αεροδρόμιο να πάρουν σειρά προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να προκαλέσουν δυστύχημα ενώ δεν θα μεταβαίνουν σπίτι τους για ξεκούραση».

Όσον αφορά το θέμα των γραμματικών είπε πως «θέλουν να διώξουν μεν τους υφιστάμενους γραμματικούς και να βάλουν άλλους λειτουργούς που θέλει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και η Αρχή Αδειών. Οι οδηγοί δεν θέλουν να  αλλάξουν αυτούς τους ανθρώπους, θέλουν τους ίδιους γιατί έχουν την πείρα και έχουν την γνώση».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κιλίλης απάντησε πως «δεν ξέρουμε ποιους θα βάλουν στη θέση των γραμματικών», ενώ σημείωσε πως «εάν η Κυβέρνηση θέλει να διώξει αυτούς τους ανθρώπους τότε ας τους αποζημιώσει πρώτα». «Ουσιαστικά με τη σημερινή ψηφοφορία για επιλογή μίας από τις δύο προτάσεις, βάζουν τους οδηγούς ταξί να ψηφίσουν εναντίον των γραμματικών» πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε «οι οδηγοί ταξί ήρθαν για να ψηφίσουν, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να απέχουν από τη ψηφοφορία. Η πρόταση μου είναι να γίνουν συναντήσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ώστε να δούμε πιο σφαιρικά τα πράγματα» είπε και σημείωσε πως «θα λάβουμε αποφάσεις για άλλα μέτρα τα οποία από τη Δευτέρα θα είναι παγκύπρια. Θα αποταθούμε επίσης στα κόμματα, στη Βουλή, στις Επιτροπές, στο Υπουργείο Μεταφορών, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και στην Αρχή Αδειών, αφού εμείς θέλουμε διάλογο για να επιλυθεί το πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί».

Από την πλευρά του ο Όμηρος Φανή, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστικών Ταξί Λάρνακας «Άγιος Χριστόφορος» είπε πως «είμαστε κάθετοι στις δύο επιλογές που έβαλε η Αρχή Αδειών γιατί με τις δύο επιλογές πρέπει να διώξουμε τους γραμματικούς, τους οποίους εργοδοτούμε εμείς για αρκετά χρόνια. Με τις δύο επιλογές που μας δίνει η Κυβέρνηση για να ψηφίσουμε αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, θα τους αναγκάσει να φύγουν».

Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της Αρχής Αδειών και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών είναι μόνο εποπτικός δηλαδή να ελέγχουν αν έχουμε ταξίμετρα, αν έχουμε τα απαραίτητα αυτοκόλλητα, αν ένα ταξί είναι νόμιμο και όχι να επεμβαίνει στον τρόπο και στις ώρες λειτουργίας των οδηγών. Εμείς δεν δεχόμαστε τις δύο επιλογές τις οποίες θέλουν να ψηφίσουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η Κυβέρνηση έρχεται και μας αναγκάζει να διώξουμε τους υφιστάμενους γραμματικούς και να βάλουμε νέους συντονιστές.  Από τη στιγμή που τους πληρώνουμε εμείς και όχι το κράτος, είναι υπάλληλοι μας, δεν είναι υπάλληλοι της Κυβέρνησης».

Κληθείς να αναφέρει ποιους θέλει το Υπουργείο και η Αρχή Αδειών να βάλουν στη θέση των γραμματικών, ο κ. Φανή είπε πως «θέλουν να βάλουν άλλους, δεν μας είπε όμως ποιους. Θέλουν να βάλουν νέους συντονιστές, αλλά δεν μας εξηγούν πως θα δουλέψει το κάθε σύστημα» είπε και σημείωσε πως «οι οδηγοί ταξί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα από τη Δευτέρα τα οποία θα είναι παγκύπρια».

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν 220 άτομα και μέχρι τις 10.30 το πρωί ψήφισαν λιγότεροι από 20 οδηγοί ταξί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή