Διαμόρφωσε χώρους με τη δική σου προσωπική σφραγίδα!

«Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική», δύο ειδικότητες που παρέχουν πρόσβαση σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

*του Κωνσταντίνου Γεωργίου, Επιθεωρητή ΜΤΕΕ

Εάν είσαι άτομο με φαντασία και δημιουργικότητα, έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις μία από τις ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» που προσφέρονται στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΜΤΕΕ) στον κλάδο των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Οι ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» σου παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις τις τέχνες αυτές σε βάθος και να κάνεις την τέχνη σου επάγγελμα!

Ο Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου και η Διακοσμητική είναι σύγχρονα επαγγέλματα που συνδυάζουν τον σχεδιασμό (design), τις τέχνες, τις κατασκευές, την εφαρμογή, το χρώμα, την επικοινωνία, την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την αρχιτεκτονική. Πρόκειται για επαγγέλματα τα οποία μετουσιώνουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητα σε πρακτικές εφαρμογές που βελτιώνουν λειτουργικά και αισθητικά τους εσωτερικούς χώρους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν πρακτικά στην οικονομική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας προσφέροντας μεγάλες προοπτικές εργοδότησης στους/στις αποφοίτους/απόφοιτες της ειδικότητας.

Μετά την ύφεση στην οικοδομική βιομηχανία, στην οποία είχε περιέλθει στο παρελθόν η χώρα μας, διαφαίνεται η διάνοιξη νέων προοπτικών στην οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη. Οι ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» της ΜΤΕΕ αποτελούν προοπτικές με επαγγελματική δυναμική που προετοιμάζουν τον/την μαθητή/μαθήτρια στην εξειδίκευση σε θέματα διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων, είτε πρόκειται για κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, καταστήματα, υπηρεσίες) ή δημόσιους χώρους (μουσεία, νοσοκομεία, εστιατόρια). Η ανέγερση νέων οικοδομών και η ανακαίνιση παλαιών κτηρίων, τόσο ιδιωτικής κατοίκησης όσο και δημοσίων και εμπορικών χώρων, δημιουργεί την ανάγκη για τη συμβολή του/της απόφοιτου/ης των ειδικοτήτων αυτών.

Ζώντας πλέον στην εποχή του έντονου ανταγωνισμού, αλλά και της επικοινωνιακής στρατηγικής, ο/η επαγγελματίας σχεδιαστής/σχεδιάστρια εσωτερικού χώρου καθίσταται απαραίτητος/η τόσο στη δημιουργία χώρων από την αρχή, όσο και στη βελτίωσή τους, ενώ καλείται να συνδυάσει τη λειτουργικότητα με την αισθητική, μελετώντας τις διαστάσεις της εργονομίας και της ανθρωπομετρίας, για την εύρυθμη διαρρύθμιση και λειτουργικότητα ενός χώρου. Ασχολείται επίσης με τον σχεδιασμό επίπλων και διακοσμητικών/χρηστικών αντικειμένων, τις ιδιότητες και εφαρμογές των διαφόρων υλικών επένδυσης και διακόσμησης, τον φωτισμό, την εφαρμογή του χρώματος και της ατμόσφαιρας.

Οι απόφοιτοι/ες των ειδικοτήτων «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική», μπορούν να εργαστούν σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα όπως αρχιτεκτονικά γραφεία, εργοληπτικές εταιρείες, γραφεία πολιτικών μηχανικών, καταστήματα επίπλων, εξειδικευμένα καταστήματα κουζινών, καταστήματα ειδών υγιεινής και υλικών, καταστήματα φωτιστικών ως ειδικός/ή φωτισμού, καταστήματα χρηστικών/διακοσμητικών αντικειμένων και υφασμάτων, εταιρείες οργάνωσης εκθέσεων/display, όπως και σε γραφεία διαχείρισης εκδηλώσεων–διαφημίσεων, σε εταιρείες τοπιοτέχνησης/κηποτεχνίας, σε εταιρείες 3D για σχέδια/προοπτικά/κατασκευή μακετών, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε Σχολές Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σε γραφεία βιομηχανικού και τρισδιάστατου σχεδιασμού, ως σύμβουλος προβολής και marketing επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο του Design, ως διακοσμητές/διακοσμήτριες βιτρίνας καταστημάτων και τέλος ως ελεύθεροι/ες επαγγελματίες.

Επίσης, οι απόφοιτοι/ες των ειδικοτήτων «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν επίδειξης του πορτφόλιο εργασιών τους, να ενταχθούν σε πανεπιστημιακά προγράμματα τόσο σε εγχώρια πανεπιστήμια, όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Καταληκτικά, επιλέγοντας μία από τις δύο ειδικότητες «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Διακοσμητική» της ΜΤΕΕ και με σύμμαχο το ταλέντο και την αισθητική σου αντίληψη, μπορείς να αποκτήσεις εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που θα σε βοηθήσει να καταξιωθείς σε αυτά τα επαγγέλματα. Η επιλογή είναι στο χέρι σου!

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις