Το σενάριο για τα σχολεία, η ανησυχία για τα κρούσματα και το αίτημα για την ύλη

Σε δύο φάσεις, όπως όλα δείχνουν, επιστρέφουν οι υπόλοιποι μαθητές στα θρανία με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται σε εγρήγορση, αφού αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, που παρατηρείται στη Λεμεσό.

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας, το επικρατέστερο σενάριο είναι τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών και στις 8 Μαρτίου, οι μαθητές γυμνασίων. 

Ο Υπουργός Παιδείας, επιθυμούσε την ταυτόχρονη επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία. Μία άποψη με την οποία είχαν συμφωνήσει και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης. Καθηγητές, μαθητές και γονείς, κατέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, στις τηλεδιασκέψεις που είχαν με τον Πρόδρομο Προδρόμου, τις τελευταίες ημέρες.

Βραχνάς η Λεμεσός, χωρίς εκδηλώσεις η Τσικνοπέμπτη

Η επιστροφή των μαθητών αποτελεί μεγάλη πρόκληση τη συγκεκριμένη περίοδο, κυρίως λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Λεμεσό και των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στα σχολεία.

Λόγω του αυξημένου αριθμού επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανέστειλε για κάποιες μέρες τη φοίτηση με φυσική παρουσία των μαθητών, ένα Δημοτικό Σχολείο στα Πολεμίδια, ενώ επηρεάστηκε και δεύτερο. Αυτό προκαλεί μία ανησυχία στους ειδικούς, αφού σε αυτή την περίπτωση έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Γι' αυτό το λόγο θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων εντός των σχολικών μονάδων. 

Διαφορετική, θα είναι εξάλλου και η Τσικνοπέμπτη στα σχολεία, αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει αναστείλει όλες τις εκδηλώσεις, που θα λάμβαναν μέρος στα σχολεία, την 4η Μαρτίου. Όπως ανέφερε σε σχετική του εγκύκλιο, βάσει των όσων προβλέπονται στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, καθώς και των μέτρων τα οποία λαμβάνονται για τον σκοπό αυτό, αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.

Ζητούν την ανακοίνωση της ύλης των εξετάσεων οι μαθητές

Προβληματισμένοι παρουσιάζονται, εν τω μεταξύ οι μαθητές, όσον αφορά στην πορεία της σχολικής χρονιάς, αφού οι εξετάσεις, τόσο των τετραμήνων, όσο και οι Παγκύπριες, δεν βρίσκονται μακριά. Αυτό που προκαλεί την έντονη ανησυχία τους, είναι το γεγονός πως δεν έχει ανακοινωθεί η ύλη των εξετάσεων.

«Από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας έχει μία εικόνα για το μέχρι που έχει φτάσει η διδασκαλία, μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή, έπρεπε να γίνει τώρα η αναδιοργάνωση της ύλης και να ανακοινωθεί, για να ξέρουν οι μαθητές που πρέπει να εστιάσουν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Δημήτρης Παλατός στον REPORTER.

Οι μαθητές κρατάνε μία ουδέτερη στάση, όσον αφορά στη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων, αφού μέχρι στιγμής δεν μπορούν να κρίνουν κατά πόσο είναι εφικτό ή ωφέλιμο να πραγματοποιηθούν.

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους μαθητές, τόνισε πως όσον αφορά στον καθορισμό της εξεταστέας ύλης, ειδικά για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, θα ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος καλύφθηκε εξ αποστάσεως και ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο όπως η διδασκαλία με φυσική παρουσία. 

Όπως είπε, θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες σε όλα τα σχολεία και τελικά θα καθοριστεί το τι θα ισχύει με λογική μετριασμού.

Δηλαδή, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, στη βάση της διδασκαλίας που έγινε -και λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μέρος, που ποικίλει από σχολείο σε σχολείο, καλύφθηκε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως και ότι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος προσφέρονται για επαναλήψεις και εμπέδωση- θα κρίνουμε, κατόπιν και των εισηγήσεων που θα έχουμε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τις επιθεωρήσεις των σχολείων, τι είναι εκείνο που θα πρέπει να εξεταστεί.

Επομένως, ανέφερε δεν θα ήταν συνετό να προτρέξουμε, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διδασκαλία.

Οι τελειόφοιτοι, συνέχισε, θα έχουν όμως όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν, ενώ, όπως σημείωσε, ήδη γνωρίζουν επακριβώς τι διδάχθηκε το Α’ τετράμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών