«Κλειδώνουν» οι χαλαρώσεις-Το επικρατέστερο σενάριο για εστίαση και σχολεία

Κλειδώνουν σήμερα ενώπιον της Διυπουργικής Τεχνικής Επιτροπής, οι νέες χαλαρώσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την πρώτη Μαρτίου. Οι τελικές προτάσεις θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνέλθει την Πέμπτη και θα λάβει και τις οριστικέ αποφάσεις.

Θα προηγηθεί σύσκεψη την Τετάρτη, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία των πολιτικών Αρχηγών που θα τύχουν ενημέρωσης, από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Οι επιστήμονες θα συνέλθουν και απόψε, προκειμένου να κάνουν αποτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Η πρότασή τους ωστόσο, είναι όπως οι χαλαρώσεις είναι κλιμακωτές και όχι απότομες, προκειμένου να μην υπάρξει πισωγύρισμα και να χρειαστεί να κλείσουν και πάλι επιχειρήσεις. Άποψη με την οποία συμφωνεί και το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακούει ειδικούς και λαμβάνει αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών ο Προδρόμου

Το επικρατέστερο σενάριο

Αν και δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις το επικρατέστερο σενάριο είναι στο πρώτο στάδιο από την Πρώτη Μαρτίου, να επιστρέψουν οι μαθητές Λυκείων στα θρανία, να ανοίξουν τα γυμναστήρια μόνο για προσωπική εκγύμναση (personal training), τα φροντιστήρια και τα ωδεία, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό μαθητών.

Πιθανότατα 8 Μαρτίου, θα ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή στα θρανία, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των μαθητών γυμνασίων.

Το άνοιγμα χώρων εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Μαρτίου, πιθανόν την Καθαρά Δευτέρα, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και αυστηρών πρωτοκόλλων.

Τα sms, το κέρφιου στις εννέα το βράδυ και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις δεν αναμένεται να αρθούν πριν από τα μέσα Μαρτίου. Μετά τις 15 του ίδιου μήνα, εάν η επιδημιολογική εικόνα είναι καλή, αναμένεται να επιτραπούν οι διακινήσεις μέχρι δέκα ατόμων σε σπίτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τρίτη

Ανησυχία για τη Λεμεσό

Αυτό που προκαλεί τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο, είναι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στη Λεμεσό, που είναι και ο λόγος που η Κύπρος διατηρείται στο κόκκινο στον χάρτη του ECDC. Η ομάδα ιχνηλάτησης, έχει ρίξει μεγάλο βάρος στον εντοπισμό των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην επαρχία της Λεμεσού, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δημιουργία μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης.

Ανησυχία υπάρχει και από το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη μετάδοση του ιού τόσο σε ενδο-οικογενειακό επίπεδο όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Νέα ραντεβού για τα άτομα 71 ετών και άνω

Από τις εννέα το πρωί, ανοίγει εν τω μεταξύ η Πύλη Εμβολιασμού και θα διατεθούν θα διατεθούν 16,904 ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 71 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, τίθεται σε λειτουργία επιπρόσθετο Εμβολιαστικό Κέντρο στην Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο, όπου θα λειτουργούν ταυτόχρονα μέχρι εφτά συνεργεία. Επίσης, από την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσει Εμβολιαστικό Κέντρο στο Οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ στην Λάρνακα, όπου επίσης θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι εφτά συνεργεία ταυτόχρονα.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας και συγχρωτισμού στα Εμβολιαστικά Κέντρα, και επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πολίτες προσέρχονται πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού τους, απευθύνεται θερμή έκκληση από το Υπουργείο Υγείας, όπως τα άτομα που θα εμβολιαστούν να μεταβαίνουν στα Κέντρα Εμβολιασμού την ώρα του ραντεβού τους και όχι νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών