Εβδομάδα αποφάσεων για νέες χαλαρώσεις-Οι προτάσεις στο τραπέζι και τα σενάρια

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων θα βρεθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που διανύουμε, τα οποία και θα καθορίσουν το εύρος των χαλαρώσεων που θα δοθούν από την πρώτη Μαρτίου και θα αποφασιστούν την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θα προηγηθεί την Τετάρτη, ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα τύχουν ενημέρωσης από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Η επόμενη φάση χαλαρώσεων αναμένεται να χωριστεί σε δύο στάδια, όπως και η προηγούμενη εντός Φεβρουαρίου. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία με τη διυπουργική Επιστημονική Επιτροπή, να έχει καταρτίσει ένα προκαταρκτικό πλάνο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Στην πρώτη φάση που θα ξεκινήσει την πρώτη Μαρτίου προτείνεται όπως ανοίξουν ωδεία, σχολές χορού, φροντιστήρια, γυμναστήρια για προσωπική εκγύμναση (personal training), καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες για τους ανήλικους. Η πρόταση αυτή προβλέπει και την επιστροφή στα θρανία, των μαθητών της πρώτης και της δευτέρας Λυκείου.

Στη δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Μαρτίου, προτείνεται όπως ανοίξουν στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων κάποιοι χώροι εστίασης και να επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίου στα σχολεία.

Τα sms φαίνεται να παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως και το κέρφιου από τις εννέα το βράδυ. Δεν αποκλείεται πάντως να αυξηθούν σε τρία τα μηνύματα που θα μπορεί να αποστείλει ο κάθε πολίτης. Εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα αυξηθούν σε δέκα όσοι μπορούν να παρευρεθούν σε οικίες.

Διαφωνία σ'ότι αφορά στην πρόταση για τα σχολεία, εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας που επιθυμεί την επιστροφή όλων των μαθητών από την πρώτη Μαρτίου. Ωστόσο, όλα θα καθοριστούν στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας. 

Θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία το πισωγύρισμα

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του, επιθυμεί όπως είναι συντηρητικό το ξεκλείδωμα εντός Μαρτίου, προκειμένου να μην υπάρχει πισωγύρισμα πριν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και θωρακιστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Η στρατηγική των μαζικών ελέγχων με rapid test, της ιχνηλάτησης και του εμβολιασμού, αποδεικνύεται αποτελεσματική και πλέον την υιοθετούν και άλλες χώρες. Ζητούμενο είναι να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα, που θα ακυρώσει τους κόπους και τις θυσίες μας, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στο εξωτερικό. Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές», ανέφερε χθες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο στόχος είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα και περίπου μισό εκατομμύριο μέχρι το Μάιο, που θεωρείται μήνας κομβικής σημασίας, αφού τότε εκτιμάται πως θα γίνει η επιστροφή στην νέα κανονικότητα. Μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά το Πάσχα.

Πάνω από 130 χιλιάδες δόσεις το Μάρτιο

Η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά πλέον με πιο γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 56,791 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 37,570 αφορούν άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου και οι 19,221 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Σχεδόν 43,000 εμβολιασμοί αφορούν ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν είτε στους οίκους ευγηρίας όπου διαμένουν, είτε στα Κέντρα Εμβολιασμού. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω, των επαγγελματιών υγείας και ασθενών που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις παρασκευάστριες εταιρείες, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει τον Μάρτιο συνολικά 130,440 δόσεις, από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο πρόσβαση στην Πύλη Εμβολιασμού έχουν τα άτομα ηλικίας 74 ετών και άνω. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία. Επιπλέον, άρχισαν τη λειτουργία τους δύο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, και στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», Λεμεσός, δυναμικότητας 15 και 10 συνεργείων αντίστοιχα. Παράλληλα, έχουν ήδη εντοπιστεί χώροι για τη δημιουργία αντίστοιχων Εμβολιαστικών Κέντρων στην Πάφο και την Λάρνακα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα τις επόμενες μέρες.

Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15,000 εμβολιασμοί την ημέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας