Η πρόσβαση της Κύπρου στα εμβόλια, το Sputnik V και το αίτημα... ουτοπία

Την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, βρίσκεται στο στάδιο της επιτάχυνσης με στόχο τη θωράκιση πέραν των 200 χιλιάδων ατόμων μέχρι τα τέλη Μαρτίου και μισού εκατομμυρίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η Κύπρος θα μπορούσε να προβεί σε απευθείας παραγγελίες από τις ίδιες τις εταιρείες ή ακόμα και να εισάγει για παράδειγμα το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, είτε αυτό της Κίνας.

Ας είμαστε όμως πραγματιστές. Θα μπορούσε η Κύπρος να πράξει κάτι τέτοιο παρακάμπτοντας τη Σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακολουθήσει, μία διαφορετική πορεία από αυτή των υπόλοιπων κρατών μελών;

Η απάντηση είναι αυτονόητη, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους, που δεν πρέπει να παραγνωρίζονται. Ο πρώτος είναι επειδή το απαγορεύει η σύμβαση με την ΕΕ και αυτή εισήχθη προκειμένου να γίνει ισότιμη διανομή των εμβολίων στα μικρά κράτη, που θα ήταν σε δυσμενέστερη θέση, εάν γίνονταν απευθείας οι παραγγελίες. Εκτός εάν πιστεύει κάποιος ότι κολοσσοί όπως η Pfizer ή η Μoderna, εάν βρίσκονταν μπροστά στο δίλημμα να πωλήσουν εκατομμύρια εμβόλια ταυτόχρονα στη Γερμανία και τη Γαλλία, θα ενδιαφέρονταν για μία αγορά του μεγέθους της Κύπρου.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι ακόμα κι εάν ήταν πρόθυμες οι εταιρείες να διαθέσουν εμβόλια σε αγορές που δεν θα τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη, δεν υπάρχουν αποθέματα, αφού σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, οι δυνατότητες παραγωγής τους είναι πολύ συγκεκριμένες και η λίστα αναμονής, μακρά. 

Χαρακτηριστικό είναι το αίτημα τριών χωρών της ΕΕ, που βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση, λόγω ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων τους. Λόγω της αύξησης του ποσοστού θνησιμότητας, με κατεπείγουσα έκκληση, ζητήθηκαν 300 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer και της Moderna για την Αυστρία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία. Αίτημα που παρά τους δραματικούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν δεν έγινε, ωστόσο αποδεκτό λόγω της έλλειψης αποθεμάτων.

Μιλώντας στον REPORTER o υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως, χωρίς τη συμφωνία μέσω της ΕΕ, η χώρα μας δεν θα είχε πρόσβαση στα εμβόλια. Σημείωσε δε, πως «απαγορεύεται από τη Σύμβαση με την ΕΕ, η παραγγελία από τις ίδιες τις εταιρείες».

«Και να μπορούσαμε όμως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια αυτή τη στιγμή», υπέδειξε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο δεν προχωρούμε σε απευθείας παραγγελίες από τη Ρωσία, για το Sputnik V, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Η Κύπρος χρησιμοποιεί εμβόλια και φάρμακα από τη στιγμή που εγκρίνονται από τον ΕΜΑ. Δεν έχουμε την τεχνογνωσία από μόνοι μας να προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις. Στην ΕΕ μόνο μια χώρα παρέκκλινε της απόφασης και αυτή είναι η Ουγγαρία», ανέφερε.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε πριν από δύο εικοσιτετράωρα, μια δεύτερη σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna, η οποία προβλέπει την αγορά άλλων 300 εκ. δόσεων (150 εκ. για το 2021 και δικαίωμα αγοράς επιπλέον 150 εκατ. δόσεων το 2022) για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως δήλωσε και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ πλησιάζει τον στόχο εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια το συντομότερο δυνατόν. «Διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο με έως και 2,6 δισ. δόσεις, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε εμβόλια όχι μόνο στους πολίτες μας, αλλά και στους γείτονες και τους εταίρους μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΕ, είναι με τις εταιρείες Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac και Moderna.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»