Φόβοι για τρίτο κύμα, αυξάνονται οι κλίνες στις ΜΕΘ-Ανησυχία για τη Λεμεσό

Οι φόβοι για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας και στη χώρα μας, κρατούν σε συναγερμό τις αρμόδιες Υπηρεσίες, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, έδωσε εντολές στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να επικαιροποιήσει και να επεκτείνει το πλάνο της διαχείρισης της πανδημίας στα δημόσια νοσηλευτήρια και να αυξηθούν οι κλίνες στις ΜΕΘ.

Ο κίνδυνος ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος είναι ορατός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες προχωρούν με τους εμβολιασμούς κατά της νόσου. Η ανησυχία εντείνεται, λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε ότι τα υφιστάμενα μέτρα θα επεκταθούν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων στα πρώτα θετικά δείγματα που έχουν σταλεί στο ECDC την προηγούμενη βδομάδα.

Αυτό που προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία η χώρα μας, είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, που αναγκάστηκε να επιβάλει ξανά το μέτρο του ολικού lockdown στην Αττική και άλλες περιοχές. Τα όπλα που επιστρατέυθηκαν, όπως είναι τα μαζικά τεστ ταχείας ανίχνευσης, τα φάρμακα δεξαμεθαζόνη και ρεμδεσιβίρη, που έχουν δείξει θετικά στοιχεία κατά την ενδονοσοκομειακή τους χρήση, η εφαρμογή των μέτρων και οι περιορισμοί σε συναθροίσεις και μετακινήσεις, θα βοηθήσουν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, από την 1η μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν πέραν των 402,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ελέγχου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα θα συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

Το πλάνο για τα νοσοκομεία

Παρά τη μείωση του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων, που επιτρέπει στο προσωπικό να πάρει ανάσες, δόθηκαν οδηγίες από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου στον ΟΚΥπΥ, για επέκταση του πλάνου στα νοσοκομεία.

Ο Οργανισμός καλείται να δημιουργήσει 65 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε σύγκριση με τις 54 κλίνες που είχαν αναπτυχθεί στο δεύτερο κύμα. Επίσης, προβλέπεται δημιουργία άλλων 30 κλινών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Για να λειτουργήσουν ταυτόχρονα  οι 65 κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται 20 Εντατικολόγοι, ωστόσο στον δημόσιο τομέα οι ιατροί της εν λόγω ειδικότητας ανέρχονται στους 19. Έτσι προτείνεται η λύση της επίταξης γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα.  

Περίπου 180 νοσηλευτές είναι εκπαιδευμένοι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση άλλων 60. 

Το νέο πλάνο θα συμπεριλάβει και Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, που είχαν μείνει εκτός σχεδιασμού για την πανδημία το προηγούμενο διάστημα. Τα δύο νοσοκομείαθα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά, περίπου 100 ασθενείς με κορωνοϊό. 

Ανησυχία για τη Λεμεσό

Η πιο μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή αφορά στην περιοχή της Λεμεσού, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Κύπρο. Μάλιστα, η επιδημιολογική κατάσταση σε όλη την επαρχία. ήταν το επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης, του Κωνσταντίνου Ιωάννου, με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και της Ομάδας Ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, τις τελευταίες 14 μέρες, υπάρχει επιβάρυνση σε ολόκληρη την Επαρχία Λεμεσού και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές. Την ίδια ώρα και στις υπόλοιπες Επαρχίες η κατάσταση είναι οριακά κάτω από τα ασφαλή όρια και εύκολα αναστρέψιμη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως διαπιστώθηκε ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημέρων έχει καταγραφεί σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους, που δραστηριοποιούνται σε όλες τις επαρχίες, όπως φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανικές μονάδες τροφίμων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, κλπ.

Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις όπως διαπιστώθηκε, δεν τηρήθηκαν πιστά τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. Ως εκ τούτου, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, έχουν εντατικοποιήσει τους επιτόπιους ελέγχους στους χώρους αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας