Ο άνθρωπος που έκανε την πιλόττα τέχνη, το βιβλίο και το όραμα για ομοσπονδία

Αν ταξιδέψεις από ένα καφενείο στο πιο μακρινό χωριό της Πάφου, μέχρι σε μια καφετέρια στο Παραλίμνι, σίγουρα θα δεις ανθρώπους να κάθονται σε τραπέζια των τεσσάρων και να παίζουν ένα παιχνίδι με χαρτιά.

Σχεδόν πάντα, θα τους ακούσεις να φωνάζουν και να χτυπούν τα χέρια τους στο τραπέζι. Θα τους ακούσεις να διαφωνούν. Να φωνάζουν για μια βερτίνα (δεκάρι), που δεν «φόρτωσε» σε μια μπάζα ο σύντροφός τους ή γιατί δεν έπαιξε ένα «άσσο», την ώρα που έπρεπε, σε μια παρτίδα και έχασαν το παιχνίδι…

Αυτό το παιχνίδι, που έχει κατακτήσει την Κύπρο, δεκάδες χρόνια τώρα, ονομάζεται πιλόττα. Προέρχεται από τη Γαλλία (Belotte) και είναι ευρέως διαδεδομένο στην Κύπρο, τις χώρες των Βαλκανίων και κάποιες αραβικές χώρες, με διαφορετικές παραλλαγές.

Αυτό το παιχνίδι, αγάπησε από την εφηβική ηλικία και ο 44χρονος Πρόδρομος Αλαμπρίτης, από την Αραδίππου, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ο οποίος έγραψε το πρώτο εγχειρίδιο-βιβλίο, για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

«Η πίλοττα, παίζεται με δύο, τρεις ή τέσσερις παίκτες. Χρησιμοποιούμε 32 φύλλα (7,8,9,10,J,Q,K,A) και η πιο συνηθισμένη εκδοχή της, είναι αυτή με τους τέσσερις παίκτες, οι οποίοι παίζουν σε ομάδες των δύο.

Σε προσωπικό επίπεδο, με την πιλόττα ξεκίνησα να ασχολούμαι στα εφηβικά μου χρόνια, όταν ο πατέρας μου, μου έδειξε κάποια βασικά πράγματα. Στον στρατό αρχίσαμε με μια παρέα να ασχολούμαστε επισταμένα με το παιχνίδι και δειλά-δειλά ξεκινήσαμε να παίζουμε. Έτσι κάναμε τα πρώτα μας βήματα. Η εξέλιξη, το πάθος και η αγάπη γι’ αυτό το άθλημα, γιατί έτσι το χαρακτηρίζω, αφού είναι ένα πνευματικό παιχνίδι, ήρθε στο πανεπιστήμιο.

Στα φοιτητικά μας χρόνια, μαζευτήκαμε μια παρέα που έπαιζε πιλόττα και παίζαμε με τις ώρες. Έτσι ασχολήθηκα αρκετά, μελετούσα τις παρτίδες, τις σκεφτόμουν, σκεφτόμουν τα παιξίματα, συνεννοούμουν με τον σύντροφό μου, συζητούσαμε τα παιχνίδια και τα αναλύαμε. Έτσι εξελίχθηκε ένα όμορφο πάθος, γι' αυτό το άθλημα».

«Με εξιτάρει η αδρεναλίνη, η ψυχαγωγία και η ένταση της»

Ακούγοντάς τον κ. Αλαμπρίτη, καταλαβαίνεις ότι όταν μιλά για την πιλόττα, είναι σαν να μιλά για ένα κομμάτι της ζωής του. Είναι ένα παιχνίδι πνευματικό, λέει και ξανά λέει. Ένα παιχνίδι, που για να ασχοληθείς μαζί του, χρειάζεται να αφοσιώσεις πάρα πολλές ώρες, στην εκμάθησή του.

«Αυτό που με εξιτάρει στο παιχνίδι και με έκανε να το αγαπήσω, ήταν ότι υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές, που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο παίκτης, πριν από κάθε του απόφαση. Είναι ένα πολυσύνθετο και πνευματικό παιχνίδι, όπου πρέπει να έχεις στρατηγική. Πρέπει να προβλέψεις τις κινήσεις σου, αλλά και τις κινήσεις των αντιπάλων. Χρειάζεται συγκέντρωση και μνήμη, για να θυμάσαι τα φύλλα που έχουν παιχτεί. Να μπορείς να προσαρμόζεσαι, να αλλάζεις την τακτική σου, να μπλοφάρεις, να έχεις ευελιξία και να μπορείς να προχωράς σε υπολογισμούς και να ψυχολογείς τους αντιπάλους.

Είναι επίσης ένα παιχνίδι που έχει αδρεναλίνη. Αυτό που παρατήρησα, ήταν ότι μου δημιουργούσε μια όμορφη ένταση, διασκέδαση και ψυχαγωγία. Ουσιαστικά είναι ένα περίπλοκο παιχνίδι που συνδυάζει διάφορες δεξιότητες και πολλές φορές, συναγωνίζεσαι με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η πιλόττα είναι καθαρά πνευματικό παιχνίδι. Είναι ένα mind game. Είναι παρόμοιο με το μπριτζ ή το σκάκι. Σίγουρα δεν τα συγκρίνω, όμως είναι στο ίδιο μοτίβο, γιατί έχει στρατηγική και πρόβλεψη κινήσεων. Ουσιαστικά, η πιλόττα είναι παρεξηγημένη στην Κύπρο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που με ώθησε να συγγράψω το εγχειρίδιο πιλόττας, για να το αναδείξουμε. Με την προσπάθεια για ανάδειξη του παιχνιδιού, θέλω να βάλουμε την πιλόττα στη θέση που της αξίζει. Αν για παράδειγμα όμως, κάποιος θέλει να παίζει για διασκέδαση, πάλι γίνεται. Ο καθένας απολαμβάνει το παιχνίδι με τον δικό του τρόπο.

Μπορεί να είναι παιχνίδι με τράπουλα και να υπάρχει ο παράγοντας τύχη, αλλά εάν μια ομάδα μελετήσει το παιχνίδι, εξασκηθεί, σε βάθος χρόνου, αυτή θα είναι η νικήτρια ομάδα. Δηλαδή, αν παίξουν για παράδειγμα δύο με τρεις παρτίδες, ο παράγοντας τύχη είναι εκεί και εκείνος με το καλύτερο φύλλο θα κερδίσει. Αν όμως παίξουν χίλιες παρτίδες, τότε θα κερδίσει ο καλύτερος. Κρύβει μια μαγεία αυτό το παιχνίδι. Αν μπει κάποιος σε βάθος, θα ξεκλειδώσει τα μυστικά».

Η εκμάθηση της πιλόττας και το εγχειρίδιο

Πολλοί, λένε ότι η πιλόττα είναι ένα παιχνίδι που όσο και να παίζεις, δεν μαθαίνεις, κάτι το οποίο δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Αυτό που συμβαίνει, είναι πως εναπόκειται στον κάθε παίκτη, μέχρι ποιο σημείο ή σε ποιο επίπεδο θα φθάσει. Εξαρτάται από το πόσο θα εξασκηθεί κάποιος, πόσο καλή είναι η συγκέντρωση ή η μνήμη του.

Θέλοντας να βοηθήσει είτε αυτούς που δεν ξέρουν να παίζουν, ή ακόμα και τους αρχάριους, ο κ. Αλαμπρίτης, αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο εγχειρίδιο πιλόττας, αφού ανακάλυψε πως οι πληροφορίες γύρω από το παιχνίδι είναι ελάχιστες.

«Η ιδέα προέκυψε στην πρώτη καραντίνα, όταν έψαξα να βρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Προσπαθήσαμε με κάποιους φίλους να παίξουμε διαδικτυακά, αλλά οι χώροι ήταν πολύ λίγοι.

Μετά άρχισα να αναζητώ πληροφορίες. Οι πληροφορίες γύρω από το παιχνίδι ήταν ελάχιστες και η βιβλιογραφία μηδαμινή, γύρω από το πως παίζεται. Αντίθετα, για το μπριτζ, για το πόκερ, για το σκάκι, υπάρχει πολύ βιβλιογραφία. Αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον και προσπάθησα να συγκεντρώσω υλικό από τις γνώσεις μου, για να δω αν μπορώ να το μεταφέρω σε εγχειρίδιο.

Στην πορεία καθώς ξεκίνησα να γράφω διάφορες πληροφορίες, διαπίστωσα ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο. Σε ένα βιβλίο, που μπορώ να περιγράψω τους βασικούς κανόνες, τις βασικές στρατηγικές. Μετά άρχισαν να μου βγαίνουν αυθόρμητα τα διάφορα παιξίματα, που μπορεί να κάνει κάποιος παίκτης, που γνωρίζει το άθλημα».

Το βιβλίο χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη. Το πρώτο, αφορά άτομα που δεν ξέρουν να παίζουν πιλόττα ή είναι αρχάριοι. Στο συγκεκριμένο μέρος, παρέχονται πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένα μοντέλα των πονταρισμάτων, που γίνονται πριν την έναρξη της παρτίδας και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες, να μάθουν ή να κατακτήσουν τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού.

«Το δεύτερο μέρος, το χωρίζω σε διάφορα αντικείμενα της πιλόττας, όπως τα ανοίγματα, τα παιξίματα, πως ξεκινώ αν παίζω πρώτος, τα σκαρταρίσματα, τα φορτώματα, τα σκαρταρίσματα και λοιπά. Οπόταν είναι η πρώτη σοβαρή καταγεγραμμένη προσπάθεια, για να υπάρχει ένα εγχειρίδιο γύρω από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Σημειώστε ότι έχω δημιουργήσει το pilottasecrets.com, το οποίο μπορεί ο καθένας να βρει πληροφορίες για την πιλόττα και το βιβλίο. Θέλω να δημιουργήσω μια κοινότητα, για να προωθήσουμε το παιχνίδι και να το αναδείξουμε».

Οι μελλοντικοί στόχοι και ο… εθισμός

Στόχος του, είναι μέσα από το βιβλίο να δημιουργήσει μια δυναμική για ανάδειξη της πιλόττας, ώστε να δημιουργηθεί κάτι μεγαλύτερο γύρω από το άθλημα.

Αυτό, θα μπορούσε, σε περίπτωση που βρεθεί ο κόσμος, να είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδίας πιλόττας, ώστε να διαδοθεί και να αναδειχθεί το παιχνίδι.

«Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί να επανεκδώσω το βιβλίο, με περισσότερες πληροφορίες και αν είναι εφικτό να βγει εκτός συνόρων της χώρας μας».

Αφιερώνοντας πάρα πολύ χρόνο από τη ζωή του στην πιλόττα, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ενδεχομένως, να έχει εθιστεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού είναι ένα παιχνίδι που δεν παίζονται χρήματα.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος εθισμού, είναι ένα πνευματικό παιχνίδι. Η νίκη επί των αντιπάλων προσφέρει ικανοποίηση. Όπου κι αν παίζεται αυτό το παιχνίδι, η αξία της νίκης έχει να κάνει με το πικάρισμα ή καλύτερα το πείραγμα που θα κάνεις μετά στους αντιπάλους. Οπόταν δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος εθισμού».

To βιβλίο, ονομάζεται «Πιλόττα. Τα πρώτα βήματα, τα μυστικά και η μαγεία της», και κοστίζει 14 ευρώ. Πωλείται επίσης και πακέτο, με το βιβλίο και δύο τράπουλες έναντι του ποσού των 30 ευρώ.

Που μπορείτε να βρείτε το βιβλίο

Βιβλιοπωλείο "Bookall" Αραδίππου

13 Omirou Str.

Aradippou, LARNACA

CYPRUS

Telephone: (+357) 24532834

Fax: (+357) 24532796

Email: antonis_p13@yahoo.com

Βιβλιοπωλείο "Χρυσογνώση" Ορόκλινη

Griva Digeni 20, Center of Oroklini,

Oroklini, 7040 Larnaca

Phone: +357 24 647100

http://bookshopxrisognosi.dx.am/

Κατάστημα "Cyoffers" (Epic Partner) Λειβάδια

ZENONOS KITIEOS 1 SHOP 2,

LEIVADIA

7060 LARNACA, CYPRUS

Tel.: +357-24040204, 99669869

Fax: +357-24040205

E-mail: shop@cyoffers.com

www.cyoffers.com

"Piastr" Copy Center Λευκωσία

Republic, of, Archiepiskopou Makariou III,

Aglantzia

Phone: 22 106882

Επίσης κάποιος μπορεί να το βρει στο Public ή στο https://pilottasecrets.com/store

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών