Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Διέταξε έρευνα για τις τ/κ περιουσίες στην Πάφο ο Νουρής-Εξετάζονται και ποινικά αδικήματα

  09/02/2021 15:09
Διέταξε έρευνα για τις τ/κ περιουσίες στην Πάφο ο Νουρής-Εξετάζονται και ποινικά αδικήματα

Διέταξε έρευνα για τις τ/κ περιουσίες στην Πάφο ο Νουρής-Εξετάζονται και ποινικά αδικήματα

  09/02/2021 15:09

«Η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών χρήζει εξορθολογισμού και για αυτόν τον λόγο ετοιμάζουμε προτάσεις για τη διαφοροποίηση του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να διασφαλίζουν την ορθότητα των αποφάσεων», είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που αφορούσε στην παραχώρηση μικρών τμημάτων κάποιων αυλών ορισμένων Τουρκοκυπριακών τεμαχίων στην περιοχή Οσμάν Εφέντη, που είναι μισθωμένα σε εκτοπισθέντες, στον Δήμο Πάφου, ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη σε δηλώσεις. «Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων, στην οποία θα διαχωρίσω το συγκεκριμένο θέμα της συζήτησης σε δυο τομείς», ανέφερε ο κ. Νουρής.

«Το πρώτο είναι ότι έχω επεξηγήσει με αποδείξεις και πολύ τεκμηριωμένα τον τρόπο για τον οποίο λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις και πολύ περισσότερο η απόφαση που λήφθηκε από τον κηδεμόνα για τη διαχείριση τουρκοκυπριακής περιουσίας που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πάφου», είπε.

Ο  Υπουργός σημείωσε ότι θεωρεί πως «είναι ξεκάθαρο σε όλους η έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της Επιτροπής και του Δημάρχου Πάφου». Είναι ένα θέμα αυτό, είπε, «και το έχω πει στους Βουλευτές, και άλλο είναι ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών και ο κηδεμόνας διαχειρίζονται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες», διευκρίνισε.

«Σαν κηδεμόνας θεωρώ ότι η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, όπως έχω επεξηγήσει άλλωστε και στη Συμβουλευτική Επιτροπή, χρήζει εξορθολογισμού. Υπάρχουν σήμερα κριτήρια, τα οποία δεν είναι τέτοια που να διασφαλίζουν την ορθότητα συγκεκριμένων αποφάσεων. Υπάρχουν παλιές αυθαιρεσίες και παλιές αμαρτίες που πρέπει να διορθωθούν. Και για αυτόν τον λόγο, που έχω ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη Συμβουλευτική Επιτροπή, και βεβαίως τους εκπροσώπους των κομμάτων, ότι ετοιμάζουμε- και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας- προτάσεων για τη διαφοροποίηση του τρόπου διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να υπάρξει τερματισμός όλου αυτού του φαινομένου, το οποίο πολλές φορές-θα τολμήσω να πω- δεν περιποιεί τιμή στον κράτος», δήλωσε ο Υπουργός.

«Πέραν τούτου, θα επαναλάβω ότι για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο γίνεται τόση πολλή συζήτηση στην Πάφο, το Υπουργείο Εσωτερικών και ο κηδεμόνας, έχω ήδη προχωρήσει, και έχω δώσει οδηγίες, για διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, για να διαφανεί εάν υπάρχουν είτε ποινικά είτε και πειθαρχικά παραπτώματα ακόμα και σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών. Και βεβαίως να ξεκαθαρίσει εάν αυτές οι παρεμβάσεις που γίνονται από τον Δήμο Πάφου σε συγκεκριμένες περιουσίες, γίνονται σε περιουσίες οι οποίες έχουν μισθωθεί στον Δήμο ή σε κάποιες που δεν έχουν μισθωθεί», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι επεξήγησε στην Επιτροπή Προσφύγων είναι ότι «οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην 43η Συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής- και υπάρχουν αποφάσεις για μίσθωση συγκεκριμένων περιουσιών στον Δήμο της Πάφου- ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι μισθώσεις. Από’ κει και έπειτα, είπε, ο τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας και το ενδεχόμενο να υπάρχουν παραβάσεις, ανήκουν και είναι αρμοδιότητα των διωκτικών αρχών». Θέλω να ελπίζω, είπε κλείνοντας ο Υπουργός, ότι «θα υπάρξει σεβασμός στα θέσμια, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον ανάλογα προβλήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τον Δήμο Πάφου, εάν έχει παρέμβει χωρίς εξουσιοδότηση, και εάν αυτό θεωρείται παράνομο, ο Υπουργός απάντησε ότι «αυτό είναι το ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στη διοικητική έρευνα. «Δεν μπορώ να ξέρω το όριο μιας ιδιοκτησίας, και μάλιστα εκ του μακρόθεν, εάν έχει υπάρξει παραβίαση», εξήγησε. «Αυτό το οποίο ξεκάθαρα έχω πει τώρα και έχω ενημερώσει και την Επιτροπή, είναι ότι οι μισθώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί μεταξύ του κηδεμόνα και του Δήμου Πάφου», κατέληξε ο κ. Νουρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Φαίδωνα και βουλευτών-«Η Επιτροπή φοβάται τον αντίλογο και τις αποκαλύψεις»

Πυρά βουλευτών εναντίον δημάρχου Πάφου

Τόσο σε δηλώσεις τους εντός της Επιτροπής όσο και εκτός, βουλευτές επέκριναν κατά τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι δυστυχώς όπως φαίνεται ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι διατεθειμένος να θέσει φραγμό στον ετσιθελισμό και την αυθαιρεσία του Δημάρχου Πάφου. Η αναφορά, όπως είπε του ΥΠΕΣ, ότι αποστρέφεται τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος Πάφου τοποθετείται δεν είναι αρκετή. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ενώ είναι ο Υπουργός Εσωτερικών διαχειριστής και κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών, παραπέμπει τους επηρεαζόμενους στην Αστυνομία, λες και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα, ρόλο και ευθύνη για να προστατεύσει τις οικογένειες που επηρεάζονται. Ενώ παραδέχεται, ανέφερε, ότι δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ του κηδεμόνα και του δήμου Πάφου στην περιοχή που γίνονται τα έργα, αρνείται να εμπλακεί ώστε να σταματήσουν οι  εργασίες, αλλά παραπέμπει στην ολοκλήρωση διοικητικής έρευνας σε ένα μήνα. Μέχρι τότε, είπε, τα έργα της περιοχής θα έχουν ολοκληρωθεί και η έρευνα δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντικείμενο. Σημείωσε ότι τα τραγικά περιστατικά και οι παράνομες επεμβάσεις σε τ/κ περιουσίες στην Πάφο δεν θα γίνονταν αν ο Υπουργός Εσωτερικών προστάτευε τους εκτοπισμένους και την αξιοπρέπειά τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου, εντός Επιτροπής ανέφερε βαριές κατηγορίες εναντίον τουκ. Φαίδωνος. Τον χαρακτήρισε "εκδικητικό, άπονο" και ότι "λειτουργεί κατά το δοκούν, με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών" που του επέτρεψαν όπως είπε να συμπεριφέρεται ως «Ρωμαίος αυτοκράτορας».  Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η απάντηση του ΥΠΕΣ είναι ξεκάθαρη ότι δεν υπήρχε μίσθωση και ο δήμαρχος προχώρησε σε παράτυπες ενέργειες με τις μπουλντόζες να έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία πίεζε γυναίκα να φύγει από το σπίτι της και της είπε ότι αν αρνηθεί θα σπάσει την κλειδαριά και θα κάνει κατάληψη, ενώ η γυναίκα του απάντησε ότι αν κάνει κάτι τέτοιο θα αυτοπυρποληθεί και θα καεί μαζί με το σπίτι. Ανέφερε ότι σε άλλη περίπτωση οδήγησε την μπουλντόζα σε σπίτι 83χρονης στην προσπάθεια του να την εκδιώξει με αποτέλεσμα να καταπέσει μέρους του τοίχου και να αποκοπεί η υδροδότηση για 43 μέρες. Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση που "εκδικητικά", όπως είπε, κατέστρεψε με μπουλντόζα υπό ανέγερση υποστατικό σε οικόπεδο που αγοράστηκε από αδελφό ατόμου που αρχικά αρνείτο να εγκαταλείψει επαγγελματικό υποστατικό σε τ/κ γη.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου τάχθηκε με δηλώσεις της υπέρ της τροποποίησης του νόμου, ώστε οι τ/κ περιουσίες να παραχωρούνται μόνο σε εκτοπισθέντες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε στην Επιτροπή ότι ο Δήμαρχος περιφέρεται σε προσφυγικές κατοικίες "απειλώντας και εκμαιεύοντας υπογραφές" για να του παραχωρήσουν μέρος των περιουσιών τους. Ανέφερε επίσης ότι ο δήμος μπήκε μια καλή πρωία σε τουρκοκυπριακή γη που παραχωρήθηκε σε καταδρομέα που πολέμησε το 74’ και του ξήλωσε το θερμοκήπιο που διατηρούσε. Απέκλεισε, όπως είπε, ολόκληρες συνοικίες και εισόδους ανθρώπων. Ξεσπιτώνουν, πρόσθεσε, πρόσφυγες για να κάνουν χώρους στάθμευσης. Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα φέρει πρόταση νόμου ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα να παραχωρείται τ/κ γη σε μη εκτοπισθέντες.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας