Την άνοιξη λειτουργεί ο υπαίθριος κινηματογράφος εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια

Την Άνοιξη αναμένεται να λειτουργήσει ο υπαίθριος κινηματογράφος που κατασκευάζεται εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης.

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Δερύνειας, σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλο-γερμανίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba, έχουν προωθήσει τη δημιουργία υπαίθριου κινηματογράφου εντός της νεκρής ζώνης, ένα έργο που έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό και χορηγία από το Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας.  Με αυτή τη χορηγία υλοποιείται το έργο που αποτελείται από γλυπτές αμφιθεατρικές κερκίδες με εκσκαφή στη γη και οθόνη προβολών».

Πρόσθεσε ότι η Rosa Barba «είναι μια πολύ γνωστή καλλιτέχνης στο εξωτερικό, με παρουσία και ατομικές εκθέσεις σε πολλά σημαντικά μουσεία στον κόσμο και εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής της νεκρής ζώνης καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου.  Ο υπαίθριος κινηματογράφος, μετά την ολοκλήρωση του που αναμένεται να γίνει την Άνοιξη, θα παραμείνει στον Δήμο Δερύνειας και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλα πολιτιστικά και δικοινοτικά προγράμματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «σύμφωνα με τους συντελεστές, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Evoking an Architecture of Passage”, δηλαδή “Προκαλώντας μια αρχιτεκτονική του περάσματος”.  Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη, το υπαίθριο σινεμά και μια ταινία, τα γυρίσματα της οποίας είναι στην Κύπρο και έγιναν στο Ελληνιστικό ναυάγιο στο Μαζωτό και πάνω από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου».

Όπως εξήγησε «η όλη ιδέα ξεκίνησε από την καλλιτέχνιδα Rosa Barba με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, ώστε οι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα προβολές. Σύμφωνα με την κ. Barba είναι μια εικόνα που θα αντιπαραβάλλεται στις υπάρχουσες εικόνες της σύγκρουσης και θα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας».

Όσον αφορά την κατασκευή του υπαίθρου κινηματογράφου, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «η καλλιτέχνης επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση του σινεμά στο φυσικό περιβάλλον της Δερύνειας αποφεύγοντας τη χρήση ξένων υλικών, γι’αυτό άλλωστε έγινε η εκσκαφή και η δημιουργία αποκλειστικά από τη γη. Τα μόνα ξένα υλικά είναι η οθόνη και το σύστημα αποχέτευσης».

Ανέφερε ακόμα ότι «όραμα της Rosa Barba είναι ο χώρος να γίνει σημείο συνάντησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αλλά και όλων των κοινοτήτων του νησιού, ενώ πρόθεσή της είναι να τονίσει τη δυνατότητα της τέχνης να δημιουργεί χώρους αλληλεπίδρασης  και συνύπαρξης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Καραγιάννης είπε πως «ο Δήμος δεν σταματά τις δράσεις του όσον αφορά την προώθηση δικοινοτικών έργων αφού έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία γηπέδων κοινωνικού αθλητισμού ή γηπέδων futsal εντός της νεκρής ζώνης δίπλα ακριβώς από το οδόφραγμα στη Λεωφόρο Αμμοχώστου. Δυστυχώς το έργο έχει σταματήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων και ειδικά του οδοφράγματος της Δερύνειας».

Ωστόσο σημείωσε «έχουμε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε με την διάνοιξη των οδοφραγμάτων και την άρση των περιοριστικών μέτρων, το έργο να προωθηθεί και να ολοκληρωθεί. Ο Δήμος Δερύνειας με τα γήπεδα futsal, το Δικοινοτικό Κέντρο «Γκαράζ» που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το οδόφραγμα και τον υπαίθριο κινηματογράφο, θα διαθέτει τρία αξιόλογα έργα που σχετίζονται με την προώθηση της επαναπροσέγγισης και της επαφής μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν