Σάββατο 17 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αρχιεπίσκοπος: Οι αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου δικαιώνουν την πραγματοποίησή της

  25/06/2016 17:36
Αρχιεπίσκοπος: Οι αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου δικαιώνουν την πραγματοποίησή της

Αρχιεπίσκοπος: Οι αποφάσεις της Μεγάλης Συνόδου δικαιώνουν την πραγματοποίησή της

  25/06/2016 17:36
Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα δικαιώσουν την πραγματοποίησή της, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
 
Η Σύνοδος, ύστερα από διαβουλεύσεις έξι ημερών, ενέκρινε έξι θεολογικά κείμενα.
 
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “Σίγουρα το έργο δεν ήτο εύκολο. Το ότι έλειπαν και τέσσερις εκκλησίες μας δυσκόλευε, αλλά το αντιπαρήλθαμε, γιατί η όλη Εκκλησία εκφράζεται με τις σωστές αποφάσεις των εκκλησιών, όσες και ε`αν είναι. Και μια Σύνοδος δεν ονομάζεται οικουμενική ή μεγάλη σύνοδος από τους πολλούς επισκόπους που έχει, αλλά εκφράζεται ως μεγάλη από τις αποφάσεις τις σωστές που παίρνει η Σύνοδος αυτή. Άρα, δεν είναι η ποσότητα που έχει σχέση, εάν είναι μεγάλη ή μικρή σύνοδος, αλλά από την ορθότητα των αποφάσεων που λαμβάνει εκάστη Σύνοδος χαρακτηρίζεται μεγάλη ή μικρή.”
Θέλω να πιστεύω, συνέχισε, “ότι τη Σύνοδό μας αυτήν ήδη τη χαρακτηρίζομεν μεγάλη και θα παραμείνει μεγάλη μέσα στην ιστορία, γιατί θέλω να πιστεύω πως οι αποφάσεις που πήραμε είναι σωστές. Τα μηνύματα που θα δώσουμε διά των Μέσων ενημέρωσης, που είναι πλουραλιστικά, θα σταλούν παντού. Παγκοσμίως. Όχι μόνον στους ορθοδόξους, αλλά και στις άλλες χριστιανικές ομολογίες και εκκλησίες, αλλά ακόμη και στις άλλες θρησκείες, είτε λέγονται μουσουλμάνοι ή βραχμάνοι ή βουδιστές. Τα μηνύματα της Συνόδου αυτής θα πάνε σε όλο τον κόσμο.”
 
Σε ερώτηση αν βρέθηκε η χρυσή τομή για το τελευταίο θέμα για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, αλλά ο λόγος και ο αντίλογος έφερε τη χρυσή τομή και, συν Θεώ, ετελειώσαμε προ ολίγου, στην κανονική λήξη της Συνόδου, γι’ αυτό και αξιοποιήσαμε μετά ακόμη μιάμιση ώρα για τα υπόλοιπα και έτσι τώρα είμαστε εις θέση, το απόγευμα να κάνουμε τη λήξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.”
 
Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες για πραγματοποίηση αυτής της Συνόδου, απάντησε: “Ναι, πιστεύω ότι οι αποφάσεις μας θα δικαιώσουν τη σύγκληση αυτής της Συνόδου και θα δικαιωθούν και από το λαό μας που θα δεχθεί τα μηνύματα, καθώς επίσης, είμαι σίγουρος, ακόμη και από τις θετικές απόψεις των Εκκλησιών που δεν έχουν έρθει. Διότι οι λόγοι που τους έκαναν να μην έρθουν είναι επουσιώδεις. Και θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί θα δεχθούν τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».
 
Τέλος ανέφερε ότι “οσάκις υπάρξουν θέματα που πρέπει να απασχολήσουν μια μεγάλη Σύνοδο, με το θάρρος που έχουμε πάρει, δε νομίζω ότι θα δυσκολευθούμε και να κάνουμε άλλα 55 χρόνια, για να φθάσουμε σε μεγάλη Σύνοδο.”
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας