Η «κατσαρόλα για όλους» που προσφέρει φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη

«Στην πανδημία, ο καθένας φωτογράφιζε τα εντυπωσιακά φαγητά που έφτιαχνε, αλλά κάποιοι δεν μπορούσαν ή δεν είχαν τη δυνατότητα να τα φτιάξουν. Δεν ήταν για όλους ίδια η πανδημία και δεν είναι για όλους ίδια η κάθε κρίση που περνά μία κοινωνία».

Αυτές οι λίγες λέξεις περιγράφουν με ακρίβεια την σκληρή πραγματικότητα της Κύπρου του 21ου αιώνα. Μία Κύπρο, που ο δίπλα μας μπορεί να υποφέρει αλλά να μην το γνωρίζουμε. Να μην έχει ένα πιάτο φαΐ για να περάσει τη μέρα του. Μία πραγματικότητα που υπήρχε εδώ και χρόνια και η μόνη επιλογή, για να μην χαλάσουμε την εικόνα της Κύπρου της ευημερίας, που φτιάξαμε στο μυαλό μας, επιλέγαμε να εθελοτυφλούμε.

Όμως, το 2020 ήρθε και ξεγύμνωσε όλα αυτά που προσπαθούσαμε να κρατήσουμε καλά κρυμμένα. Καθημερινά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε αναρτήσεις για ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα, για οικογένειες που δεν έχουν τα βασικά, για πολίτες που παρακαλάνε για ένα πιάτο φαγητό.

Ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο που περνούν διάφοροι συμπολίτες μας, θέλησε να βάλει η σελίδα «Κατσαρόλα για όλους». Μία πρωτοβουλία του ηθοποιού Γιώργου Τζωρτζή και με τη βοήθεια των εθελοντών, μοιράζουν φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη.

«Η ιδέα ξεκίνησε με ένα προσωπικό θυμό για όλα αυτά που γίνονται γύρω μας, με τα χρυσά διαβατήρια, με κλεμμένα λεφτά, με τη λίστα Γιωρκάτζη κι όλα αυτά. Ξαφνικά, μέσα σε όλα αυτά, βλέπεις ανθρώπους πεινασμένους. Έτσι ξεκινά ένας θυμός, ότι εγώ πληρώνω τους φόρους μου κι αντί να βοηθηθούν αυτοί που πρέπει, τα χρήματα αυτά κάπου εξαφανίζονται και από τη στιγμή που δεν υπάρχει Πολιτεία, πρέπει να υπάρξει κοινωνία για να βοηθήσει», εξηγεί ο ηθοποιός στον REPORTER.

Κι έτσι προέκυψε η σελίδα «Κατσαρόλα για Όλους». Εθελοντές από όλη την Κύπρο, οι οποίοι έχουν περισσότερο φαγητό, στέλνουν μήνυμα στη σελίδα και τότε τους δίνονται πληροφορίες, για όσους έχουν ανάγκη.

«Όταν έγινε η πρώτη ανάρτηση για αυτή την ιδέα, δεν υπήρχε τίποτα από κάτω. Καμία σελίδα. Απλά μία ανακοίνωση ότι κινούμαι προς επαρχία Αμμοχώστου κι αν υπάρχει κάποιος που έχει ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό, θα φροντίσω να πάει στο σπίτι του. Κάλεσα τον κόσμο, ότι μπορούμε να συνδράμουμε όλοι σε αυτό και να καλύψουμε όλες τις πλευρές της Κύπρου. Έγινε χωρίς καμία σκέψη, δεν βρίσκεται κανένας πίσω από αυτό. Ένας φίλος μου, με ενημέρωσε πως έχει δημιουργηθεί σελίδα στο Facebook. Μία σελίδα που έχει κατακλυστεί από μηνύματα και τότε συνειδητοποίησα ότι την ίδια σκέψη με εμένα, έχουν και οι συμπολίτες μου».

Αγκαλιάστηκε αμέσως η σελίδα

Η σελίδα έγινε αμέσως γνωστή σε όλη την Κύπρο, σε όλα τα χωριά και δεν χρειάστηκε αρκετός καιρός για να γίνει αυτό. Η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν καταλυτικής σημασίας, αφού μέσα σε λίγες ώρες οι πολίτες, που θέλουν να προσφέρουν ό,τι χρειάζεται κάποιος που δεν έχει, κατέκλυσαν τη σελίδα με μηνύματα.

«Η πρώτη ανάρτηση έχει γίνει μία ώρα πριν δημιουργηθεί η σελίδα, το Σάββατο το πρωί. Έγινε η πρώτη ανάρτηση στις 9:30 το πρωί και γύρω στις 10:30 είχε ανέβει η σελίδα. Η πρώτη ανάρτηση ήταν ένα βίντεο με το σκοπό της σελίδας και πώς μπορεί να προσφέρει ο κόσμος».

Όποιος θέλει να συνεισφέρει μπορεί να στείλει «προσφέρω» στη σελίδα και μαζί τα στοιχεία του, δηλαδή περιοχή και πόλη. Αυτοί που χρειάζονται στήριξη, μπορούν να στείλουν «χρειάζομαι» στη σελίδα και αυτά που τους λείπουν και σε συνεννόηση με τον κοντινότερο εθελοντή, που έχει δηλώσει ενδιαφέρον, γίνεται η παράδοση, με απόλυτη εχεμύθεια.

«Όλο αυτό έγινε εντελώς αυθόρμητα, από την αγάπη του κόσμου. Αν με ρωτήσεις εγώ δεν κάνω τίποτα, απλά διαχειρίζομαι αυτά τα μηνύματα και τα χωρίζω σε ένα χάρτη, ώστε όταν κάποιος ζητήσει κάτι, να μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές. Είχαμε πολλά μηνύματα και για οικονομική στήριξη, αλλά δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε αυτά. Θέλουμε να μείνει η στήριξη καθαρά για φαγητό και υλικά αγαθά και στην πορεία υπάρχουν σκέψεις για προσφορά άλλου είδους βοήθεια, όπως για παράδειγμα αν κάποιος έχει λογαριασμό απλήρωτο, να μπορεί ένας εθελοντής που θέλει να πληρώσει αυτό το λογαριασμό».

Μηνύματα που έχουν συγκινήσει

Η προσπάθεια αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα στοργής και ευαισθησίας. Εκτός από πολίτες, ενδιαφέρον για να προσφέρουν στους μη έχοντες, εξέφρασαν και επιχειρήσεις.

«Λάβαμε μηνύματα από εστιατόρια και φούρνους, από μικρές επιχειρήσεις, που οι ιδιοκτήτες ως άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν. Έχουμε προσφορά από διάφορα εστιατόρια, που λένε “έχω αυτές τις μερίδες και μπορώ να προσφέρω” ή “μπορώ να προσφέρω αυτές τις μερίδες, αλλά δεν οδηγώ”. Τότε θα έρθουμε σε συνεννόηση με κάποιο εθελοντή, ο οποίος θα αναλάβει την παράδοση. Προσπαθώ να έρθω σε επαφή με άλλα οργανωμένα σύνολα, που ήδη βοηθούν κόσμο».

Μπορεί οι μέρες ζωής της σελίδας να μην είναι πολλές, ωστόσο από την αρχή φάνηκε ότι θα άλλαζε πολλά. Τα συγκινητικά μηνύματα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους.

«Έχω ανακαλύψει, από το Σάββατο το πρωί, μία άλλη φωτεινή πλευρά της Κύπρου, από κόσμο που έστειλε μηνύματα και μας είπε “δεν είμαι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση, αλλά ένα πιάτο φαγητό μπορώ να το μοιραστώ”. Έχω πάρει μήνυμα από μητέρα, η οποία με ενημέρωσε ότι η κόρη της, όταν έμαθε πως μία γυναίκα στην Πάφο έτρωγε από σκυλοτροφή έβαλε τα κλάματα και της είπε “μάμα θέλω να μαγειρέψουμε, να στείλουμε φαγητό”. Αυτά τα μηνύματα είναι σαν μία μεγάλη φωτεινή πηγή, για το τι συμβαίνει στην κοινωνία της Κύπρου και ευχή είναι να μεταφερθεί και στην Πολιτεία».

Η αναγνωρισιμότητά του και ο σημαντικός ρόλος της

Καθοριστικής σημασίας, για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας και την μεγάλη αγάπη που προσφέρει ο κόσμος, είναι το γεγονός ότι ο δημιουργός της σελίδας είναι ηθοποιός. Ένας άνθρωπος που μπαίνει καθημερινά στα σπίτια όλων, μέσα από τους ρόλους.

«Σέβομαι το αίτημα του κόσμου ότι θέλει να μείνει ανώνυμος σε όλο αυτό, θα ήθελα κι εγώ να μείνω ανώνυμος. Κάποιες φορές ερχόμαστε να εκμεταλλευτούμε, με την καλή έννοια, ότι είμαστε γνωστοί στον κόσμο. Νομίζω είναι μία όμορφη κίνηση. Δεν είναι στόχος να κερδίσω προβολή, δεν με ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι. Θα ήθελα πολύ να ήμουν κι εγώ ένας από τους εκατοντάδες ανώνυμους, που έστειλε μήνυμα και θέλει να προσφέρει. Συνήθως, όμως, ο κόσμος, νιώθει πιο οικεία με τους ηθοποιούς και επειδή μας γνωρίζει, δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης».

«Τα πράγματα είναι απλά»

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο γνωστός ηθοποιός, μέσα από αυτή την δράση είναι απλό.

«Μπορούμε να ρωτήσουμε το δίπλα μας τι χρειάζεται σήμερα. Μπορεί να είναι το πιο απλό πράγμα. Μία ψυχολογική στήριξη, ένα ποτήρι νερό. Είναι πιο απλά τα πράγματα, από ό,τι τα σκεφτόμαστε. Η βάση αυτού του πράγματος είναι τόσο απλή, είναι μία σκέψη που εκφράστηκε και η θέληση του κόσμου, για να βοηθήσουμε, γίνεται πράξη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή την Κύπρο (This is Cyprus) που ονειρευόμαστε. Σήμερα είμαι στη θέση να προσφέρω, αύριο μπορεί να είμαι στη θέση να χρειάζομαι. Καλώ και τον κόσμο, αν γνωρίζει κάποιο που το έχει ανάγκη, αλλά δεν έχει πρόσβαση στα social media, έπειτα από συνεννόηση μαζί του, να μας ενημερώνει και εμείς θα φροντίζουμε εθελοντής να του παραδώσει προϊόντα.

Υπάρχει μία μεγάλη δύναμη στα social media. Ας το εκμεταλλευτούμε. Υπήρξε η πρώτη πανδημία, που ο καθένας φωτογράφιζε τα εντυπωσιακά φαγητά που έφτιαχνε, αλλά κάποιοι δεν μπορούσαν ή δεν είχαν τη δυνατότητα να τα φτιάξουν. Δεν ήταν για όλους ίδια η πανδημία και δεν είναι για όλους ίδια η κάθε κρίση που περνά μία κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
LIVE/Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ είναι δύναμη διεκδίκησης, που διεκδικεί με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου