Γρίφος οι κυρώσεις για διατηρητέα-Βλέπει ποινικά ο Νουρής, το μπαλάκι σε Σαββίδη

Κι ενώ η θύελλα αντιδράσεων για την αυθαίρετη ενέργεια κατεδάφισης των διατηρητέων μπροστά από τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό συνεχίζεται, Δήμος Λευκωσίας και Γενικός Εισαγγελέας, καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες για το χειρισμό της υπόθεσης.

Από τη μία το Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν κατάφερε χθες να λάβει απόφαση, καλείται να βρει λύση για την πολεοδομική πτυχή της υπόθεσης, που θα διασφαλίζει την αποκατάσταση των τριών διατηρητέων που κατεδαφίστηκαν. Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρία που ήταν έντονη, ακούστηκαν δύο προτάσεις. Η μία των Τεχνικών Υπηρεσίων του Δήμου, υπέρ της οποίας τάσσεται και ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης αφού θα επιφέρει πιο γρήγοτα επιδιόρθωση της ζημιάς. Αυτή η πρόταση διασυνδέει την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού με την αποκατάσταση των διατηρητέων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθούν, θα μπουν ως δικλείδα ασφαλείας νομικές και οικονομικές κυρώσεις, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η άλλη πρόταση, που προέρχεται από τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, προτείνει την ανάκληση της Πολεοδομικής Άδειας του ναού, προκειμένου να ασκηθεί πιο μεγάλη πίεση για την επαναφορά των κτηρίων. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο στις 4 μ.μ. για την τελική του απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαύρος καπνός στη σύσκεψη για τα διατηρητέα-Διακόπηκε η συνεδρία του Δήμου Λευκωσίας

Από την άλλη, είναι η ποινική πτυχή της υπόθεσης για την οποία καλείται να αποφανθεί ο Γενικός Εισαγγελάς, ο οποίος ζήτησε και πήρε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως ο Νίκος Νουρής, μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» της κρατικής τηλεόρασης, ήταν ξεκάθαρος. «Η νομοθεσία υπάρχει, σαφέστατα υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Εμείς ως Υπουργείο έχουμε θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες στη διάθεση του Δήμου που είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει».

Σε ερώτηση εάν μίλησε για τις ποινικές ευθύνες με το Γενικό Εισαγγελέα, απάντησε ότι δεν χρειάζεται να μιλήσει με το Γενικό Εισαγγελέα για αυτό το θέμα, αφού ο νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος. «Δεν θέλω να απαντήσω για το τι πρέπει να γίνει, αν και έχω ξεκάθαρη άποψη, επειδή το θέμα είναι ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας και δεν θα ήθελα να υπάρξει επηρεασμός στη λήψη απόφασης. Ήταν, όμως πολύ μεγάλο λάθος αυτό που έγινε και δεν έπρεπε να γίνει. Είναι μέρος του πολιτισμού μας, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια στην παλιά πόλη. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες», υπέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Νουρής, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας κινήθηκε τάχιστα και υποδειγματικά χαρακτηρίζοντας ως θετική την πρόθεση του Αρχειπισκόπου, για αποκατάσταση των διατηρητέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις