Μετά την αυθαιρεσία δεσμεύτηκε να επαναφέρει τα κτήρια ο Αρχιεπίσκοπος

Μετά θυελλώδεις αντιδράσεις από πολίτες και κόμματα και το Δήμο Λευκωσίας και έπειτα από την ανακοίνωση καταπέλτη του Υπουργείου Εσωτερικών, πείσθηκε να επαναφέρει τα διατηρητέα κτήρια που παράνομα κι αυθαίρετα κατεδαφίστηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αρχειπίσκοπο Χρυσόστομο. 

Όπως ανέφερε, «ο χρόνος δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω, τουλάχιστον όμως η ανοικοδόμηση των διατηρητέων είναι επιτακτική για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Σε επίσκεψή μου που είχα πριν λίγο με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο του μετέφερα χωρίς περιστροφές αυτό το παλλαϊκό αίτημα και με διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η επαναφορά των οικοδομών!»

Μέχρι στιγμής πάντως, επίσημα η Αρχιεπισκοπή δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως η δικαιολογία προς το Δήμο Λευκωσίας, ήταν ότι οι μπουλντόζες προχώρησαν στην κατεδάφιση, λόγω του ότι ένα από τα κτήρια ήταν επικίνδυνο. 

Παρενέβη ο Γενικός Εισαγγελέας

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ζητά μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, ενημέρωση για την κατεδάφιση των κτιρίων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, χαρακτήρισε το θέμα της κατεδάφισης των διατηρητέων υποστατικών ως σοβαρό. Μέσω των επιστολών του, ζητά όπως τύχει ενημέρωσης για τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης και τις ενέργειες που οι αρμόδιες Αρχές θα προβούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, έτσι ώστε να αποφασιστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα τυχόν περαιτέρω ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καταπέλτης το ΥΠΕΣ κατά Αρχιεπισκόπου

Προηγουμένως με μια ανακοίνωση καταπέλτης το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για αυθαίρετη και παράνομη κατεδάφιση, ζήτησε την επαναφορά των κτηρίων και αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή.

«Μετά από την αυτοψία που προηγήθηκε σήμερα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία και προβληματισμό τους για την αυθαίρετη και παράνομη κατεδάφιση των Διατηρητέων Οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επί του μετώπου της οδού Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας».

Όπως υποδεικνύεται, «η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και του ιστορικού, αστικού ιστού, αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία, η οποία εκφράζεται μέσω της σχετικής νομοθεσίας και της κρατικής πολιτικής για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Με τη διαχρονική έκδοση Διαταγμάτων Διατήρησης, προσθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών, «έχουν μέχρι σήμερα κηρυχθεί περίπου 7000 οικοδομές παγκύπρια ως Διατηρητέες, με στόχο την προστασία και διασφάλιση της ύπαρξής τους προς όφελος της πολιτιστικής ταυτότητας και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενεές. Είναι γι' αυτό τον λόγο που το κράτος μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τους ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών παρέχοντας ουσιαστικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση τους».

Επισημαίνει εξάλλου, ότι η επικινδυνότητα μιας τόσο σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας οικοδομής, αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση άμεσων εργασιών σωστικής φύσης από τον ιδιοκτήτη μετά από έγκριση από την αρμόδια αρχή «ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια της οικοδομής, η αποφυγή κατάρρευσής της και βεβαίως η ασφάλεια είτε των διερχομένων είτε μόνιμα διαμενόντων».

Στην προκειμένη περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η αρμόδια αρχή, δηλαδή ο Δήμος Λευκωσίας, θα «πρέπει στη βάση των προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας [άρθρο 46 (3) β του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου], να ζητήσει επαναφορά των Διατηρητέων Οικοδομών που έχουν κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τα εγκριμένα σχέδια αποτύπωσης. Η επαναφορά είναι εφικτή με βάση την αποτύπωση των Διατηρητέων οικοδομών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αδειών που έχουν παραχωρηθεί».

Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Κλάδος Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι έτοιμοι να συνδράμουν άμεσα και ενεργά, όπως σημειώνεται,  «στην προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας, για επαναφορά του ιστορικού συμπλέγματος οικοδομών, η οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση του ιστορικού ιστού, της ταυτότητας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα