«Επικίνδυνο» ένα, κατεδάφισαν τέσσερα-Οργή από τη δικαιολογία της Αρχιεπισκοπής

Συνεχίζεται ο σάλος για την ενέργεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, να κατεδαφίσει αυθαίρετα τα τέσσερα από τα πέντε διατηρητέα κτήρια, που βρίσκονται μπροστά από τον υπό ανέγερση Καθεδρικό ναό στην εντός των τειχών πόλη.

Οι αντιδράσεις είναι οργίλες με κόμματα, οργανώσεις και πολίτες να κάνουν λόγο για πολιτιστικό έγκλημα και να ζητούν την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που εγγράφει το θέμα στη Βουλή, ανέλαβε πρωτοβουλία για αποκατάσταση του χώρου, με το ΑΚΕΛ να πραγματοποιεί επί τόπου εκδήλωση διαμαρτυρίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστράτευσε μπουλντόζες και κατεδάφισε διατηρητέα ο Αρχιεπίσκοπος

Η δικαιολογία της τεχνικής υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής για την κατεδάφιση ήταν ότι έγινε, επειδή λόγω της κακοκαιρίας την Κυριακή κατέστη επικίνδυνο το ένα από τα πέντε διατηρητέα κτήρια.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, με δεδομένες τις καταγγελίες ότι αυτή η παράνομη ενέργεια, έγινε προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη θέα στον Καθεδρικό Ναό. Πρώτον για ποιο λόγο δεν ζητήθηκε άδεια για οποιαδήποτε ενέργεια από το Δήμο Λευκωσίας και δεύτερον αφού το ένα διατηρητέο ήταν επικίνδυνο, για ποιο λόγο οι μπουλντόζες της Αρχιεπισκοπής κατεδάφισαν τέσσερα κτήρια.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, επανέλαβε και σήμερα πως το αίτημα του Δήμου, είναι να επανέλθουν τα κτήρια και να ανεγερθούν, μάλιστα με τα ίδια υλικά. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια συνεννόησης με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα εξεταστούν οι νομικές επιλογές του Δήμου Λευκωσίας.

«Θεωρώ ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι αξιόπιστη και θεωρώ δεδομένο πως ότι συμφωνήσουμε θα τηρηθεί.  Εάν δεν συμφωνήσουμε έχει άλλες οδούς ο Δήμος. Θα συζητήσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Ως πρώτη κίνηση θα πρέπει να συναντηθούμε με την τεχνική υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής για να δούμε τις προθέσεις τους».

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η τεχνική υπηρεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ανέφερε ότι το ένα κτίριο ήταν επικίνδυνο. «Θεώρησε ένα από τα κτήρια επικίνδυνο. Ακόμα όμως και αυτό να ήταν γεγονός, η πρώτη μας επιλογή όταν ασχολούμαστε με διατηρητέα κτήρια, είναι να τα προστατεύουμε επειδή αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Τόσο το κράτος όσο και ο Δήμος Λευκωσίας επενδύουμε εκατομμύρια, με παρεμβάσεις για αναπλάσεις στην εντός των τειχών πόλη», υπέδειξε ενοχλημένος ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Ο κ. Γιωρκάτζης πρόσθεσε πως έπρεπε να υπάρξει επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας, προκειμένου να επιθεωρηθεί το κτήριο και να συζητηθούν οι διάφορες επιλογές. «Η πρώτη επιλογή θα ήταν η στήριξη του συγκεκριμένου κτηρίου. Κατεδαφίστηκαν κτήρια που δεν έπρεπε να κατεδαφιστούν.Όπως οποιοσδήποτε άλλος ιδιοκτήτης έχει ευθύνες, όταν είναι ιδιοκτήτης διατηρητέου, έχει και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου», επέδειξε.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ανέφερε όπως υποδείχθηκε στον Δήμαρχο Λευκωσίας πως επιχείρησε να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του δήμου, χωρίς αποτέλεσμα.

«Θεωρώ ότι μπορεί να επικοινώνησαν, ωστόσο βεβιασμένα προχώρησαν στην κατεδάφιση σχεδόν όλων των κτηρίων. Θεωρώ ως μη ρεαλιστικό το γεγονός, να προσπαθείς πρωί να επικοινωνήσεις με την υπηρεσία και μισή ώρα μετά να κατεδαφίζονται τρία ή τέσσερα κτήρια».

Σημειώνεται πως η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής.

Η πρωτοβουλία Αβέρωφ

Πρωτοβουλία ώστε να αποκατασταθούν τα διατηρητέα κτίρια, που αυθαίρετα κατεδαφίστηκαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, έλαβε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έσπευσε στην οδό Ισοκράτους, στην εντός των τειχών πόλη.

Ακολούθως υα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον διευθυντή της Πολεοδομίας και τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ.

Με επιστολή της προς τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, έπειτα από προτροπή του Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε εξάλλου έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων της Οδού Ισοκράτους.

«Μετά και τη χθεσινή κατεδάφιση των διατηρητέων κτισμάτων της Οδού Ισοκράτους από τον ιδιοκτήτη, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ως δημοτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού ζητάμε τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να εξετάσουμε τις ενέργειες που ως Δήμος οφείλουμε να πράξουμε για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται από τον Συντονιστή της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Φωτιάδη.

Παράλληλα ο ΔΗΣΥ, δια του Νίκου Τορναρίτη, απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών με την οποία ζητά να συζητηθεί άμεσα το θέμα της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων και «τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ΑΚΕΛ

Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο χώρο των ιστορικών κτηρίων (οδός Ισοκράτους) στην εντός των τειχών Λευκωσία, πραγματοποίησε εν τω μεταξύ στις 11:30 το ΑΚΕΛ.

Την ενέργεια της Αρχειπισκοπής καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους κι άλλα κόμματα και οργανωμένα σύνολα. 

Δειτε Επισης

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν